Doorbranden transformator halogeenlamp

Janlaban

  • #1
Hallo,

Ik heb sinds een jaar een behoorlijk dure halogeen plafondlamp waarvan de transformator al twee keer is doorgebrand. De winkelier doet niet moeilijk er ruilt de lamp wel om maar weet de oorzaak ook niet. Ik ben bang dat de oorzaak in de bedrading van ons (nieuwbouw)appartement zit of dat de transformator te warm wordt. Hoewel boven de eettafel eenzelfde soort lamp hangt die het wel goed doet maar niet zo vaak en lang brandt.
Ik heb vandaag weer een nieuwe lamp gekregen maar wil hem nog niet ophangen voordat ik weet hoe ik dit moet oplossen. Wie weet wat ik het beste kan doen.

Alvast bedankt voor je reactie,

Jan Laban
 

Toon

  • #2
Vermeldt wat gegevens (electrisch) van de lamp, trafo etc. Eventueel een foto kan ook helpen.
Meet de spanning eens.
 

Janlaban

  • #3
Beste Toon,

Het gaat om een halogeenlamp met 18 lampjes G4 12V MAX. 10W

Op de transformator staan de volgende gegevens:
Merk: HBL
input 220-240 Vac 50/60Hz 0.88A
output 11,5 Vac Max210W 17.5A

Als ik de spanning meet moet deze dan precies tussen de 220 en 240 zitten? En als deze hoger is dan 240 wat kan ik daaraan doen?
Ik zit te denken om zolang de lamp in een andere kamer op te hangen en kijken of de trafo het houdt, zoniet kan ik dan ergens eenzelfde nieuwe kopen? Want als ik de trafo losknip van de lamp (de draden zitten gesealed) vervalt waarschijnlijk mijn garantie.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Controleer eens of alle lampjes wel 10W zijn, mischien zitten er wel 20W exemplaren tussen. Dan ga je al snel over de 210W heen.
 

Fiesiekus

  • #5
Janlaban schreef:
Als ik de spanning meet moet deze dan precies tussen de 220 en 240 zitten? En als deze hoger is dan 240 wat kan ik daaraan doen?
Hoe heb je dit gemeten en met welk instrument?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Zit er toevallig ook een dimmer tussen?
 

Rube

  • #7
@rie schreef:
Controleer eens of alle lampjes wel 10W zijn, mischien zitten er wel 20W exemplaren tussen. Dan ga je al snel over de 210W heen.
ik denk dat er arie hier een punt heeft als je spanning te hoog is of te laag zal de lamp feller of zwakker branden bij een te hoge belasting 20 watt ipv 10 kan je travo kapot gaan
 

Janlaban

  • #8
De spanning op de draden uit het plafond is 226V dit heb ik gemeten met een meter van de bouwmarkt. Op de doosjes van de lampjes staat 12V 10 W dus dan ga ik ervan uit dat dit de juiste lampjes zijn. Op de lampjes zelf staat voorzover ik het kan zien geen informatie. Er zit ook geen dimmer tussen.
Een fotootje van de lamp:

 

Fiesiekus

  • #9
Janlaban schreef:
De spanning op de draden uit het plafond is 226V dit heb ik gemeten met een meter van de bouwmarkt.
En als deze hoger is dan 240 wat kan ik daaraan doen?
:?: Hoef je niks aan te doen, kan je ook weinig aan doen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Zit er toevallig een ringkern transformator in? ik vermoed van wel gezien het gegeven typenummer. Hier zit vaak een thermische zekering in en het kan heel goed zijn dat de transformator gewoon te heet wordt. Het is dan vaak een combinatie van de inbouwplaats en de mindere chinese kwaliteit van de transformator.

Als de transformator weer de geest geeft zou ik als ik u was zelf een elektronische transformator inbouwen van een gerenommeerd merk. Scheelt een hoop ergernis en voor een paar tientjes ben je klaar. Het is ook de meest waarschijnlijke oorzaak.

Een andere oorzaak zoals sluiting is niet waarschijnlijk als de lamp al een keer is omgeruild. Dat is trouwens pas echt een crime om uit te zoeken bij zo'n lamp.

Succes
 

Ninthe

  • #11
Volgens mij zit er wel een elektronische trafo in die lamp, maar niet van geweldige kwaliteit. Er zijn betere op de markt, maar voor 180W ben je daar toch wel een redelijk bedrag voor kwijt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu