Domotica - zwakstroom niet bij 230v

Appeltje

  • #1
Een vriend van me heeft domotica door heel zn huis aangelegd, dit zit nu in bestaande buizen en wordt op die manier naar de groepenkast getrokken alwaar het aan elkaar geknoopt is.

Ik lees in een ander topic net dat zwakstroom niet bij 230v mag, hoe doet men dit normaal gesproken dan? Uiteindelijk kom je nl. toch bij bv een lasdoos/centraaldoos waar een lamp op BEIDEN aangesloten moet worden?

Gr. Richard.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
De zwakstroom in apparte buizen leggen :cool:

Er zijn ook domotica systemen te koop die de stuursingalen over de bestaande bedrading sturen, ook kan je een draadloos systeem toepassen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Vaak worden alle besturings elementen in de meterkast geplaatst en dus alle te besturen functies hebben een draad naar die meterkast .
Alle besturings elementen hebben een bussysteem die dus bij alle elementen langs loopt of je gebruikt een systeem dat 230v gebruikt voor die signalen.
 

Appeltje

  • #4
Aan @rie: dus wel aparte buizen en het vervolgens in de doos combineren? Lijkt me beetje vreemde regelgeving... beetje gekunsteld.

@The headhunter: ze hebben idd een systeem (zelf ontwikkeld) wat gebruikt maakt van een bus, echter 5v en geen 230 ;). Mag dat dus niet?

Gr. Richard.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Je moet je installatie overzichtelijk aanleggen.
Dat uiteindelijk stuur en sterkstroom ergens in een schakelkast bij elkaar komen is natuurlijk onvermijdelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu