DIY warmteterugwin voor de douche

RogerM

  • #1
Ik wil graag zelf een WTW voor de douche maken. de exemplaren van diverse fabrikanten zijn schreeuwend duur en zelf maken loont. mijn idee is om 't ding volledig uit koper te maken, op maat zodat 'ie in de lepe traphoek past. echter, de vuilwater doorvoer moet 50mm zijn. dan heb ik dus GROTE fittingen nodig. iemand enig idee waar die te krijgen zijn?

als dit teveel naar reclame riekt, graag in een PB.



 

Marcn88

  • #2
Zoek is in de hoek van de airco boer hier worden bij de grotere installaties koperleiding gebruikt in grote maten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
54 mm is een maat die wel te krijgen is bij diverse bedrijven, even googlen.
 

RogerM

  • #4
Dank heren.
ik zal 's gaan bellen her en der.

iemand ervaring met (zelfbouw) WTW voor de douche?
 

Johan Benthuizen

  • #5
Hallo Roger,
Is het uiteindelijk gelukt om zelf de WTW te maken?
Ik overweeg om er ook zelf één te maken, maar de prijzen voor het koperen leiding werk en de fittingen blijken erg duur.
Ik overweeg nu om een grotere diameter PVC te nemen en daar de koperen waterleiding doorheen te laten lopen (eventueel een keer heen en weer om het rendement te vergroten. Daarbij ben ik echter bang voor vervuiling in de buis rondom de koperen leidingen.
gr. Johan
 

RogerM

  • #6
Hi Johan,
nee ik ben er nog niet aan toegekomen. toevallig deed ik vorige week wat materiaalonderzoek en constateerde -wederom- dat zelfbouw ook duur is. koper is nu eenmaal prijzig.
jouw idee gaat niet goed werken. je noemt al verstopping/vervuiling maar ook energetisch gezien is het geen goed plan. afvalwater-wtw is een nauwkeurige verhouding tussen doorstroomsnelheden en contactoppervlakte.
ik ga waarschijnlijk gewoon een systeem kopen. onder de streep verdien je die terug. de grootte van je huishouden en je douche-gewoontes bepalen hoe snel dat zal zijn. de levensduur van zo'n ding is lang...

laat effe weten wat je doet!
groet
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu