Dilemma: is de bekisting blijven zitten? En dan?

Vraagstuk2

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een vraag waar ik niet uit kom.

We hebben een tussenwoning van 3 jaar oud met kanaalplaatvloeren. Nu horen wij het laatste jaar de buren steeds meer en vaker (opgroeiende kinderen, lopen, nieuwe stoelen die erg veel lawaai maken bij het schuiven. Puur contactgeluid dus). Onze vorige woning was vrijstaand, dus ik heb geen idee wat "normale"geluiden zijn die je van je buren mag verwachten. De buren zelf zeggen ons wel te horen, maar geen overlast te hebben.

Nu zijn er aanwijzingen dat tijdens de bouw de houten bekisting bij een lange woningscheidende muur op de begane grond is blijven zitten/niet verwijderd is. Dit zou de geluidsoverlast kunnen verklaren.

Een onderzoek kan 2 uitkomsten opleveren:
1 Bekisting is niet meer aanwezig. Wij moeten blijven overleggen met de buren/leren leven met de geluidsoverlast.
2 De bekisting is nog wel aanwezig. Wat als deze niet meer verwijderd kan worden?

Dit is dus eigenlijk een dilemma. Niets doen en er aan proberen te wennen of wel laten onderzoeken met het risico dat er niets aan gedaan kan worden.

Heeft iemand ervaringen, tips, gespecialiseerde bedrijven, etc?

Vraagstuk
 

Kacheltje

  • #2
Aangezien de woning nog niet zo oud is lijkt me dat je dit met de aannemer van de woning moet aankaarten. Een woning dient aan geluidseisen te voldoen. Als daar geen sprake van is is deze verantwoordelijk om dit op te lossen.

In eerste instantie niet zelf aan gaan rommelen is het advies, doe je dat wel is de aansprakelijkheid ook voor jezelf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik heb nog nooit gehoord dat een achtergelaten bekisting voor geluidsoverlast zorgt. Maar ik weet ook niet alles :)

Kijk in de kruipruimte naar de woningscheidende muur. Plaats evt. een foto ervan hier. Zoek in het gemeentearchief het detail erbij en plaats die ook hier.

Of beter: vraag het aan de aannemer die het heeft gebouwd.

Je kan ook ervoor kiezen om zelf een geluidsmeting uit te laten voeren, bedrijven die dat doen weten je ook wel meer te vertellen over mogelijke oorzaken en wat je als normaal mag verwachten. Sommige gemeenten voeren ook geluidsmetingen uit.
Als uit de meting blijkt dat je huis teveel herrie maakt, is misschien de verkoper/aannemer nog aansprakelijk te stellen, sprake van verborgen gebrek of garantie.
 

Vraagstuk2

  • #4
Vanuit de kruipruimte kan ik waarschijnlijk niets zien, omdat de bekisting op vloerniveau zit, en dus niet zichtbaar vanaf de kruipruimte. De fundering staat er dan voor.

Als de bekisting is blijven zitten, zijn beide vloeren (buren en die van ons) aan elkaar "gekoppeld", dus dan is het logisch dat het geluid van de buren overgedragen wordt naar onze vloer en de daarop staande muur.

Het punt is eigenlijk: ALS de bekisting is blijven zitten, is er dan nog iets aan te doen?

Ik bedoel, waarom tijd, geld en energie steken in het vinden van een fout als deze toch niet op te lossen is?

Vraagstuk
 

Vraagstuk2

  • #5
Iemand een idee of bekisting onder een tussenmuur op de begane grond te verwijderen is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het houdt je wel bezig geloof ik...

Wij kunnen natuurlijk nooit zonder foto's of ter plekke gekeken te hebben hier een zinnig antwoord over geven. Als het over delen tussen de bouwmuren gaat, kan dit niet verwijderd worden zonder te slopen.

Dus zoals ik al eerder zei: vraag het de aannemer die het gebouwd heeft!
 

Millew

  • #7
Bij kanaalplaatvloeren is geen bekisting nodig omdat dit type vloerplaten kant en klaar worden gemonteerd.
Dus als er bekisting is blijven zitten, dan is dat bekisting tussen de funderingen of dubbel uitgevoerde scheidingswanden. Dat laatste lijkt mij onwaarschijnlijk, want als scheidingswanden van beton worden gemaakt dan worden die in één stuk uitgevoerd.
Zonder verdere details van de uitvoering van de woning is op afstand niets te zeggen over de oorzaak van de geluidsoverlast en dus ook niets over eventuele oplossingen.

Zoals al eerder is aangeraden: schakel de aannemer in of laat een geluidsmeting doen. Geluidshinder is een nogal subjectieve ervaring; waar de één last van heeft, vind een ander een prachtig geluid.
Het kan zijn dat de woning gewoon voldoet aan de eisen, maar omdat je uit een vrijstaande woning komt, kan elk geluid van de buren als hinderlijk worden ervaren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je bedoeld de kist tussen u fundering en de fundering van de buren.
Die is in ieder geval niet verwijderd als hij er heeft gezeten

mogelijk zijn de funderingen losgehouden door een plaat ps toe te passen.

meest is de oorzaak van dergelijke geluidslekken valspecie in de spouw
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu