Dikte gipsplaat schuin plafond

Tilbo

  • #1
Ik ben een zolder met schuin dak aan het isoleren met glaswol. Afwerking gebeurt dmv gipsplaten op metalen profielen. Hoh-afstand van de profielen is nu 60cm. Maximale lengte (tussen de sporen) van één gipsplaat is 150cm. Ik zit nu te twijfelen over welke gipsplaat ik ga gebruiken. Ivm gewicht gebruik ik liever 9,5mm plaat dan 12,5mm. Maar kan 9,5mm icm met een hoh afstand van 60cm en maximale lengte van 150cm, of gaat de boel dan teveel doorhangen? Er komt niets aan te hangen, de gipsplaten zijn alleen maar afwerking en worden daarna gesausd.

Profielen erbij plaatsen is een optie, maarja, die da's wel een behoorlijke hoeveelheid werk.
 

Tiho

  • #2
Nee dat kan niet. Ik vind met 12,5 mm en alleen de buitenkant geschroefd al spannend. Hoe schuin is het ?
 

Tilbo

  • #3
Ongeveer 45 graden, ik schroef de buitenkanten op de C-profielen en daarnaast de onderkanten op de U-profielen vast. Dus er zit een regelwerk tussen de gordingen (U-profielen tegen onder- en bovenkant van gordingen en C-profielen daarin).
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
9,5mm gebruik je in de regel voor oppervlakten waar je niet 'tegenaan kan lopen'. Dus bij uitstek geschikt voor plafonds en dergelijke.

Schuine wanden waarbij je bijv. wel je hoofd kan stoten moet je uitvoeren in 12,5 want 9.5 is dan veel te slap (zeker als je het dan ook nog niet gaat stuccen).
 
  • Like
Waarderingen: Robert0v

Tilbo

  • #5
Dank, het wordt dan 12,5mm. Reden dat ik het vraag is dat het best wel een oppervlakte aan gipsplaten wordt zo bij elkaar, met daarbij behorend gewicht. De boel wordt gemonteerd op dikke gordingen ( balken 18x10cm ongeveer van 270 cm lang) die aan de ene kant in de muur zijn gemetseld en aan de andere kant rusten op een dikke spant. Het zal het wel houden, maar toch zoek ik naar gewichtsbesparing waar mogelijk. Zie bijgevoegde foto voor een indicatie hoe het eruit ziet. De plastic schrootjes worden deels verwijderd en blijven nog deels zitten. Zie bijgevoegde foto.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik doe profielen altijd hoh 300. Dan kan er ook een dunnere plaat tegenaan.

Ik heb weinig ervaring met metal stut. Zijn deze profielen geschikt voor een schuine toepassing?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Laat je de kunststof schrootjes zitten achter de isolatie? Dat is echt vragen om vochtproblemen.
 

Tilbo

  • #8
Ik denk dat het met de vochtprobleem wel meevalt. Van buiten naar binnen ziet het er als volgt uit: pannen, panlatten, riet als isolatie, regelwerk voor riet op gordingen, tussen de gordingen de plastic schrootjes. Daar komen nu dus isolatie, dampremmende folie en vervolgens gipsplaten tegenaan. Tussen het riet en de schrootjes ventileert het meer dan voldoende, er zitten genoeg kieren en gaten tussen de schrootjes. Die schrootjes dienen dus alleen maar om de ergste tocht niet in de isolatie te laten komen. Ik heb op dit forum wel eens de uitdrukking 'met een wollen trui in de wind staan' gelezen. Welnu, die schrootjes voorkomen dus dat de wollen trui (de isolatie) vol in de wind staat. En met de dampremmende folie hou ik het leefvocht binnen.

Of die metalstud geschikt is voor schuine wanden? Dat lijkt me wel, ik heb er al wandjes en een plafond mee gemaakt en een schuine wand die daar tussenin zit moet dus ook wel lukken :mrgreen:

Bij verticale staanders > 140 cm breng ik de hoh afstand terug naar 30cm en gebruik 9,5mm plaat, bij kortere staanders laat ik de hoh afstand 60cm en gebruik ik 12,5mm plaat. Omdat de platen toch niet op elkaar aansluiten maakt dat niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu