Diepvries lekt

TinyA

  • #1
Hallo,

Ik heb een kleine diepvriezer van het merk Proline en sinds een aantal weken lekt hij.

Er is condens aan de bodem aan de buitenkant, waardoor zou dit komen?

De diepvries werkt nog wel.

Iemand had me verteld dat dit kan komen door de koelvloeistof die kapot is. Zou dat kunnen?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groetjes
Tiny
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zolang de vriezer nog goed werkt is er met het koelmiddel niets aan de hand.
Laat de vriezer eens goed ontdooien, ik heb het dan over 48 uur.
 

TinyA

  • #3
Dit had ik al gedaan, vriezer heeft dagen afgestaan. Maar daarna had ik net hetzelfde probleem :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarschijnlijk zit er dan een koelleiding gedeeltelijk verstopt, gebruiken tot het apparaat de geest geeft, dan is het einde verhaal.
 

desyco

  • #5
Ik heb bovenstaand probleem ook gekend en ik heb het opgelost.

Vooreerst heb ik een mail naar LGE gestuurd met de vraag om een technische documentatie van het toestel op te sturen (PDF). Maar LGE verwijst me rechtstreeks door naar een servicecenter. Dit noem ik niet echt 'service'.

De reden van de lekkage is simpel : de toevoer naar het afvoerpijpje achteraan het toestel was verstropt (door ijs). Dit afvoerpijpje ligt achter de plastieken schutting waardoor de ventilatie gaat. Aangezien ik de oorzaak niet kende, heb ik die schutting weggehaald.

Daarom heb ik het toestel uitgeschakeld (uit het stopcontact getrokken) en het diepvriesvak leeg gemaakt. De drie vijzen heb ik eruit gevezen en dan geprobeerd om die schuttingsplaat achterkant eruit te trekken door aan de onderste ventilatiegaten te trekken. Dat is toen niet gelukt omdat alles achter die plaat nog bevrozen is en alles aan elkaar vast zit. Na enkele uren, kon ik die achterkant eruit trekken (er zijn 6 klikjes aan de zijkanten, die je met een beetje kracht los trekt).

Dan zag ik dat heel het opvangbakje onderaan vol ijs lag. Eens dit ontdooit is, is het probleem opgelost. Aan de linkse kant is het gaatje dat via dat afvoerpijpje naar het motorcompartiment gaat. Ik heb daar met een elektriciteiskabel wat in geduwd om te kijken of het ook echt vrij was (wat het geval was). Eventueel kan je achteraan / onderaan de schutting losvijzen. Dan zie je dit pijpje ook lopen tot een opvangbakje onderaan. Als je dit toch open hebt, kan je het ook even (voorzichtig) stofzuigen.
Daarna was het gewoon alles terug dichtsmijten, vastvijzen en opstarten !

Strikt genomen had het probleem ook opgelost geraakt als ik alles gewoon had laten ontdooien (maar ik denk dat dit een langdurig proces is (waarschijnlijk 2 dagen om zeker te zijn) en als het niet volledig in orde is, dan zit je nadien terug met hetzelfde probleem en moet je dus langer wachten).

Veel succes ; het is echt niet moeilijk !
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Dit gaat niet op voor eerder genoemd probleem. Bij u zal de diepvries ook dichtgevroren zijn geweest want het water wat door het putje moet kan niet weg.

Als er echt ijsvorming door de bodem heen komt heb je een isolatielek waardoor daar te veel vocht condenseert en vervolgens bevriest van de koude vriezer. Dat is een ander verhaal.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Waarom geen typenummer?
Een vriezer heeft geen condensgaatje tenzij nofrost maar een proline zal dat niet hebben.
Doorgeslagen isolatie lijkt mij ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu