Diameter waterleiding / keuze inbouwthermostaatkraan

Handypete

  • #1
In onze nog aan te leggen badkamer komt een doucheopstelling zoals ongeveer in deze afbeelding is weergegeven:

Badkamer komt op de beganegrond. Direct naast de badkamer komt de cv ketel. Het betreft hier een CW6+ toestel met 100L boiler. De watermeter bevindt zich in de kelder. Thans loopt er een kw leiding vanaf de watermeter, eerst over een afstand van 5 meter koper 22 mm, gevolgd door een traject van 11 meter koper 15 mm met vertakkingen naar keukenkraan, vaatwasser, toilet, om te eindigen rechts naast de cv ketel. Vanaf de ketel ga ik verder met kunststof leidingen naar verdeelblokken, om vandaar met afzonderlijk voedingen naar alle tappunten in de badkamer te gaan. Onderstaande schets verduidelijkt het leidingplan.


De regendouche vraagt een debiet van 12L/m @ 60oC of 18L/m @ 38 oC.
De cv ketel levert maximaal 24L/min @ 40oC.
Zelf had ik gedacht om vanaf de ketel met diameter 16x2mm te werken, een inbouwdouchethermostaatkraan 1/2" te nemen en stopkranen van 15 mm te kiezen.
De installateur die de materialen levert twijfelt of die diameters wel toereikend zijn.
Waar doe ik verstandig aan? Is zijn twijfel terecht? Leidingdiameters kiezen met een equivalent van 22 mm, inbouwdouchethermostaatkraan 3/4", stopkranen 22 mm? Echter moet ik dan ook de kw voeding vanaf de watermeter verzwaren naar 22 mm? Wat zullen de merkbare verschillen zijn?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Vergeet ook niet de juiste diameter van de afvoer te nemen i.v.m de grote hoeveelheid water die ook afgevoerd dient te worden!!!
Er zijn mij namelijk verhalen ten gehore te komen!!!!
 

Handypete

  • #3
Dank voor de tip!
Wij plaatsen een douchegoot met een lengte van 140 cm. Deze heeft een aansluiting van 50 mm. Deze afvoerbuis gaat na 1,20 m over op een diameter van 110 mm.
 

Handypete

  • #4
Niemand suggesties m.b.t. de diameters van de waterleiding en thermostaatkraan ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu