Diameter hoofdleiding warmwater vanaf zonneboiler

Eicherwijs

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig om een zonnecollector aan te sluiten i.c.m. een 300 liter boiler. Totaal in huis hebben wij als warmwatervoorziening:

1x douche BG
1x wastafel BG
1x Keuken
2x douche 1e etage
1x bad 1e etage
3x wastafel 1e etage

Ik wil de hoofdleiding vanaf boiler aanleggen met 22 mm koper en aftakken met 12 mm naar keuken en wastafels en 15 mm douche en bad. Zijn dit de juiste millimeters voor de buisdiamers? Alvast bedankt.

mvg,

Ron
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
22 mm heeft alleen zin wanneer de toevoer ook minimaal 22 mm is.
Voor de rest geen probleem.
 

Xr8

  • #3
Om de wachttijd te verkorten, en zo weinig mogelijk water weg te laten lopen, is het verstandig de 22mm leiding tot een minimum te beperken.

Vooral de keuken en de wastafels zou ik 12mm aanraden. Bij een bad maakt het niet veel uit dat je water weg laat lopen omdat men toch altijd koud bij moet mengen. Een normale douche werkt ook prima op 12mm.

Zijn het stortdouches oid dan is 15mm zeker aan te raden.

Succes.
 

Eicherwijs

  • #4
Mijn boiler heeft een 22 mm aansluiting dus dat zal goed komen.

Hoe zit het dan met de druk, als ik 22 mm zo min mogelijk gebruik, als ik meerdere warm water toestellen gelijk wil gebruiken? Alvast bedankt voor beantwoording van mijn vraag.

mvg,

Ron
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Heeft u een tekening van de installatie ?
In dat geval is het wat makkelijker te bekijken tot hoever de 22 mm leiding moet lopen om genoeg water te krijgen op de 1e etage want daar lijkt me de vraag het grootst.
 

Xr8

  • #6
Zoals Jan al zegt een tekening is misschien handig in dit geval. Als u vele tappunten tegelijk wilt gaan gebruiken dan zult u wel 22 mm moeten gebruiken, ik ken de situatie niet maar als de afstanden tot de boiler niet te groot is dan kunt u de diverse ww leidingen misschien naar de boiler toe brengen en daar koppelen.

Het kost wat meer leiding maar u kunt dunnere leidingen toepassen waardoor u kortere wachttijden heeft, en dus wat minder water en energie zult gebruiken.

Indien het niet uitmaakt kunt u ook nog warmwater circulatie overwegen, je hebt dan direct warmwater op alle tappunten, het is echter geen energiezuinige oplossing.

Succes.
 

Eicherwijs

  • #7
Allen,

Ik zal een tekening maken en daarna bijsluiten.

De oplossing van Xr8 zal ik ook eens bekijken. Ik denk dat dit wel een dure oplossing wordt, het huis is ca. 10x12 meter groot.

Ik wil in iedergevall ook achter de boiler een thermostatische mengventiel plaatsen en instellen op 50 graden, de boiler wordt ingesteld op minimaal 60 graden.

mvg,

Ron
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het mengventiel instellen op 50 graden is een perfecte methode om legionella te krijgen :?
 

Eicherwijs

  • #9
Jan,

Mengvertiel wordt direct na de boiler geplaatst, de boiler staat zelf wel op minimaal 60 graden.

mvg,

Ron
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De legionellabacterie wordt pas rond de 60 graden vernietigd, in de leiding zal het water dus nooit boven 50 graden komen.
Conclusie ?
 

Eicherwijs

  • #11
Jan,

Er staan nogal wat tegenstrijdigheden op internet. Ik wilde in de eerste plaats deze direkt na de boiler plaatsen, maar las dat je de mengventiel op tenminste 65 graden moet afstellen. In iedergeval bendankt voor de waarschuwing, ik had even niet aan de legionellabacterie gedacht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu