Deuvelverbindingen maken en uitlijnen

Sphere

  • #1
Hallo, ik ben nieuw op dit forum, dus ik hoop dat ik de goede categorie heb gekozen.

Is er een truc om het gat dat je moet boren voor deuvels mooi recht te krijgen? Ik wil wat MDF aan elkaar klusen, maar ik ben bang dat ik de gaten aan weerszijden voor de deuvel niet recht (genoeg) geboord krijg.

Om de gaten goed tegenover elkaar af te stemmen, leek het me handig om wat gaten voor te boren in een aluminium hoekprofiel en deze zo als mal te gebruiken. Maar dit is dus geen garantie dat de gaten die je boort ook echt recht zijn.

In de bouwmarkt heb ik wel een hulpstuk gezien van Piranha, waar je twee planken in kan klemmen, zodat je de deuvels voor een haakse verbinding kan boren, maar hier heb ik niet zoveel vertrouwen in, omdat ik vermoed dat de geklemde planken kunnen wijken, als ze dunner zijn dan de maximale dikte. Beetje krom uitgelegd, maar ik weet niet hoe ik het beter moet zeggen.

Hopelijk kan iemand mij een tip aan de hand doen. Alvast bedankt.

PS Ik weet dat een lamello apparaat wel handig zou kunnen zijn, maar dat heb ik niet. Als er geen oplossing voor deuvels is, moet ik er misschien maar eentje gaan huren.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #2
Even voor de mensen die niet weten wat een deuvel is..


Houtverbindingen met ronde deuvels behoren tot de meest gebruikte houtverbindingen in de meubelbouw. Deze verbindingssoort is erg stabiel en is geschikt voor massief hout, lijsten en houten platen. Normaal gesproken is de verbinding ook onzichtbaar. Het zijn de ronde houten verbindingsstukken

Anders even wachten op de reactie van de echte kenners
 

Sphere

  • #3
Ralf, het is natuurlijk een hele mooie optie die vast fijn zal werken, maar geen optie voor mijn budget. Dan kan ik nog beter een lamellofrees kopen.

Oplossing die ik al aagedragen heb gekregen zijn:

1) werkstuk voorklemmen, met een dunboortje door-en-door boren, en dan tijdens het lijmen met sateprikkers voorkomen dat het gaat verschuiven. Een nadeel hiervanis wel dat je weer moet plamuren.

2) met een bovenfrees met 4mm bit sleuven frezen in het MDF, en dan 4mm MDF halen bij de bouwmarkt om strips van te maken (een soort lamello idee)
 

Deuvels

  • #4
Geachte,
Ik ben in het bezit van een boorkaliber om de deuvelgaatjes op de juiste plaats te boren, voor allerhande houtverbinding.
Gaatjes voor deuvels van 8 mm.
Indien belangstelling, stuur een berichtje.
vrgr. OJ in België.
 

Sphere

  • #5
Deuvels schreef:
Geachte,
Ik ben in het bezit van een boorkaliber om de deuvelgaatjes op de juiste plaats te boren, voor allerhande houtverbinding.
Gaatjes voor deuvels van 8 mm.
Indien belangstelling, stuur een berichtje.
vrgr. OJ in België.
Heb je wat meer informatie over wat je bedoelt?
Ik kan er geen voorstelling van maken.
 

H@ns

  • #6
Het is inderdaad belangrijk om de gaten recht, dus haaks ten opzichte van het materiaal, en lijnrecht tegenover elkaar te boren.
Eigenlijk kan dat alleen met een langatboor en een haakse boorstandaard.
Hulpmiddelen als mallen kunnen uitkomst bieden voor hobby meubelmakers.
Van belang zijn de volgende punten;
  • Aftekenen altijd zo zuiver mogelijk en systematisch! Begin met een merkteken voor boven-, voor-, achter- en onderkant. Leg de delen zo neer dat het duidelijk is waar welk onderdeel hoort. Bijv. in 1 lijn; linker zij -links met buitenzijde op de werkbank- dan bodem - in het midden onderzijde op de bank- dan de rechter zij -rechts met de..etc.- ten slotte het dek -....-
    Teken nu alle gaten nu achter elkaar af.
  • Zo min mogelijk meten; klinkt raar maar het is handiger om met een latje als aanslag de boormal op de juiste plek te positioneren. Of het middelte gat dan echt in het middden zit is niet van belang, je hebt immers aangegeven wat voor en achter is en je gaat steeds uit van dezelfde kant. Hierdoor zitten de gaten automatisch lijnrecht tegenover elkaar. (het aftekenen van de gaten wordt hiermee dus slechts een visueel hulpmiddel)
  • Deuvelgaten in vlakke kanten (dus niet de kopse kanten) boor je op + 2/3 van de materiaaldikte. De andere gaten boor je op diepte van de resterende deuvellengte + 5mm. Bij het inelkaar zetten stop je de deuvels dus eerst in de vlakke delen en tikt ze aan tot de bodem.
  • Gelijk is ongelijk; kanten kun je beter een haartje over laten steken of gelijkwerkend maar met een V-groefje in de naad. Dit staat altijd beter dan kantjes die net iets terug liggen vanwege onzuiver boren!
 

Sphere

  • #7
Hans, bedankt voor je input.

Een langatboot heb ik niet, en een boorstandaard... tsja, hoe moet je zo'n ding gebruiken voor de kopse-kanten. De meeste consumentenversies zijn gewoon niet hoog genoeg. Het hele deuvel verhaal begint een beetje de achilleshiel van dit project te worden. Ineens snap je waarom mensen gewoon een lamellofrees erlangs halen.

In plaats van hoeklijn heb ik nu een balkje alu gehaald. Daar wat gaten in maken, zodat de houtboor erdoor past. Hopelijk wordt de boor niet te heet als ik dat zo gebruik. Als dat echt niet gaat werken, dan maar voorklemmen, boren, satestokjes en dan kwastplamuur om het weer weg te werken.
 

H@ns

  • #8
Als je telkens dezelfde kant aanhoudt, bijv. de voorkant van je planken, moet het lukken met die strip.
Alleen moet je dan wel een linkse en een rechtse maken...
Of exact dezelfde maat voor links-midden-rechts en de strip even lang als je hout breed is.
Succes!
[het was trouwens langatboor en kolomboor :wink: ]
 

Deuvels

  • #9
Beste Sphere,
Het betreft een blok van 80 x 30 x 30 mm. uit gehard staal, voorzien van
8 gaatjes.
Een bijhorende klemplaat van aluminium of kunststof met
meerdere bijhorigheden maakt ook deel uit van de set.

Ben in het bezit van een aantal afbeeldingen van uitvoeringen.

vrgr. Jos.
 

EdP

  • #10
Helaas is het topic 'Deuvels uitlijnen' al gesloten, maar hier is een soort poor-man's deuvelmal, dit was destijds op Eigen Huis & Tuin te zien bij ome Nico. Wie weet heeft iemand er nog wat aan.

Je kunt m.b.v. een kolomboor een mal maken door 3 plankjes, waarvan de middelste wat minder hoog, even dik als het te boren materiaal, op elkaar te lijmen en/of schroeven. In de middelste kun je dan loodrecht een gat boren m.b.v. de kolomboor. Zoiets:



Deze mal kun je dus precies over de kopse kanten van je materiaal plaatsen en er een aantal deuvelgaten mee boren voordat het gat uitlubbert. Hoe harder het materiaal hoe beter. Deze is slechts voor één dikte materiaal geschikt.
 

Sphere

  • #11
Merci EdP, dat is een handige oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
18

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu