Deuren 'plakken' na verven

Ronald78

  • #1
In ons nieuwe huis heb ik de deuren en kozijnen geverfd. Eerst heb ik de deuren en kozijnen lichtjes opgeschuurd en daarna ontvet met St. Marc. Vervolgens heb ik de deuren geverfd met Gamma binnen lak. Maar als ik de deuren open trek, lijkt het alsof ze plakken aan het kozijn. In ieder geval, dat geluid maakt het. De verf is wel droog, daar ligt het niet aan.

In ons oude appartement hadden we precies hetzelfde euvel, ook daar maakten de deuren en plakkerig geluid als we ze open trokken (daar hadden we overigens geen St. Marc gebruikt, maar wel Gamma binnen lak).

Weet iemand waar dit geluid door wordt veroorzaakt (wat heb ik verkeerd gedaan)? En of dit te verhelpen is zonder dat ik de deuren en kozijnen (die delen die in contact staan met de deur dan) opnieuw moet schilderen?
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat het wel dagen/weken kan duren voordat de verf dor en door uitgehard is.

Overigens beter eerst ontvetten en dan schuren.
 

Ronald78

  • #3
Ik weet niet hoe lang dat uitharden kan duren, maar het is inmiddels al een maand of 2,5 geleden dat we het geverfd hebben.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Verf heeft 6 a 7 weken nodig om volledig uit te harden.

Zie je aan de randen van de deur geen beschadigingen? Plakgeluiden wijzen erop dat de deur ( door de opgebrachte laagdikte) in kontakt komt met het deurkozijn.
 

Ronald78

  • #5
Die termijn is inmiddels wel verstreken. Hoort een deur dan niet in contact te komen met het kozijn? De deuren hebben geen beschadigingen en alle deuren maken het plakkende geluid.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Nee, een goed afgehangen deur maakt geen kontakt met het kozijn. De deur zou anders aanlopen en de verf zou dus beschadigen.

Geduld lijkt mij hier de juiste remedie. De gebruikte verf heeft blijkbaar langere tijd nodig om uit te harden.
 

Ronald78

  • #7
Na het schuren heb ik twee lagen over elkaar geverfd om het dekkend te krijgen. Kan het zijn dat deze vier lagen (2 op het kozijn en 2 op de deur zelf):

- te veel van het goede is en de deur dus contact maakt met het kozijn?

- ervoor zorgen dat het gaat 'plakken'?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Heb je tussen de lagen wel voldoende droogtijd gehad?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Dat is zeer wel mogelijk. In de praktijkopleiding besteden we tegenwoordig de nodige aandacht aan het juist afhangen van deuren en ramen, alhoewel wij geen timmerlui zijn.

Dit geldt ook niet zozeer voor nieuwbouw maar voor bestaand werk waarin vaak vocht ( uitzetting ) aanwezig is. Afschaven / schuren is dus bijna standaard.

4 lagen bij elkaar geven een behoorlijke drogelaag dikte die net dat verschil kunnen maken tussen plakken en niet plakken.
 

Ronald78

  • #10
@ Frank: Twee, drie dagen hooguit denk ik.

@ Kees de schilder: Hmm, thanks! Kijken of ik het deel van kozijn waar de deur invalt wat kan afschuren. Benieuwd of dat het plakken wegneemt en de deur beter past.
 

Ronnegen

  • #11
Ik heb dit probleem ook gehad. Voor mij bestond de oplossing eruit om op het kozijn daar waar de deur tegenaan valt, makkelijk verwijderbaar afplaktape te plakken. De blauwe plakt niet zo hevig. Dit kun je een paar dagen laten zitten. Dat is meestal net genoeg om de verf uit te laten harden. Ik had een groene voordeur geverfd die in een wit kozijn viel. 's avonds was de deur wel pakdroog dus deed ik hem dicht voor de veiligheid 's nachts. De volgende dag zat er witte verf van het kozijn op mijn groene deur. Nog niet voldoende uitgehard waarschijnlijk. Nu heb ik de deur opnieuw geschuurd en gelakt. Tape op het kozijn geplakt daar waar ze de randen van de voordeur raken. Het resultaat is prachtig geworden. De ramen heb ik ook op deze manier gedaan met goed resultaat. Kost wel wat tape maar opnieuw verven is ook duur.

succes
peter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu