Deuren beitsen

Jeske20

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een huis gekocht waar volle eiken deuren in staan. Deze waren bruin gelakt en dat wou ik dus niet.
Naar een winkel gegaan en daar gaven ze me een beitsmiddel mee.
Een hele zaterdag gewerkt aan 1 deur en het resultaat was mooi.
Nu hadden andere mensen tegen me gezegd dat ik de deuren met bijtende soda moest doen, dit is veel sneller en veel gemakkelijker en de de kassen van de deuren met het beitsmiddel.
Zo gezegd zo gedaan vorige week zaterdag alle deuren (7) gedaan met bijtende soda en de kassen met het beitsmiddel.

Wat is nu het probleem de deuren zijn veel geler dan de kassen. Weet iemand hoe ik dat geel eraf krijg?

alvast bedank Jessie
 

Veronika

  • #2
Heb je het over een afbijtmiddel, om de bruine laag eraf te halen?

Beits is een soort verf nl., een laagje voor op het hout om het een kleur of afwerking te geven. Vaak transparant maar kan ook dekkend zijn.

Het kleurverschil zal ontstaan zijn doordat het gewoon een verschillende behandeling is, waar het hout verschillend op reageert. Toepassen van bijtende soda ken ik niet, maar waarom heb je niet alles met dat middel gedaan? Kan dat niet alsnog? (uitproberen op klein minder zichtbaar plekje).
 

Jeske20

  • #3
Hallo veronika,

ja het is dus een afbeitmiddel. En ik denk dat het opnieuw doen niet meer zal gaan aangezien de deuren nu al lichter zijn.

greetz
 

Veronika

  • #4
Weet niet zoveel van de precieze werking van afbijtmiddelen of bijtende soda, maar het idee van allebei is dat je de toplaag van de lak eraf weet te halen. Je "kassen" (zijn dat de kozijnen?) zijn dus nu ook lakvrij, neem ik aan. Misschien zou alsnog behandelen met de soda de kleur toch nog veranderen dus.

Wat ook een oorzaak kan zijn van het kleurverschil, nu het hout als het goed is overal "schoon" is, is dat het hout überhaupt anders van kleur was voordat het bruin gelakt is. Is het bijv wel echt allebei eiken?
Als je een goeie foto van het oppervlak kunt plaatsen, kunnen we met je mee kijken.

Hoe wilde je het hout verder behandelen nu het kaal is? ik neem aan dat je er weer opnieuw een beschermende laag op wilt brengen zoals lak/beits/olie. Het is dan nog een optie om allebei de delen te beitsen, met twee verschillende kleuren, zodat ze zvm op elkaar gaan lijken. Heel lastig alleen, daarvoor zul je toch proefjes moeten doen.

Meer zekerheid heb je als je bijv de kozijnen wit verft, en de deuren blank eiken laat... Dan is het geen storend kleurverschil meer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Bedoelen ze in ons zuiderbuurland beits i.p.v. afbijtmiddel ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu