Deur verplaatsen in dragende buitenmuur

Klus-klus

  • #1
We moeten een deur verplaatsen tussen keuken en bijkeuken (=later toegevoegde aanbouw). moet dus in een dragende buitenmuur.
buitenkant is in ieder geval bakstenen muur. De binnenmuur weten we niet zeker, die lijkt holle ruimtes te bevatten tussendin, is gemaakt van beton of zoiets... woning is uit 1950 toen ze vanalles gebruikten wat toevallig voor handen was.

huidige deur moet meter verplaatst. Zowel keukenvloer als plafond/bovenverdieping geen betonvloeren maar houten vloeren, wat lastig is voor stutten. Buitenkant kunnen we de gevel niet normaal met stutten/stempels stutten omdat hier platte dak van bijbouw te laag voor is.

gaan deze klus zelf doen vanwege geen geld voor uitbesteding.

waar moeten we allemaal rekening mee houden?
wie heeft handige tips voor ons?!

bovenliggende muur van huidige deur is gelijkwaardig aan bovenliggende muur van nieuwe deur. zouden dus zelfde latei/rollaag kunnen gebruiken als bij oude deur? hoe kan ik beoordelen wat voor soort latei of rollaag er nu in ligt?
stel dat we voor zekerheid gewoon het stevigste willen gebruiken, wat zou dan de latei zijn met meeste draagkracht? in bouwmarkten liggen verschillende soorten namelijk.

willen buitenmuur opvangen met gevelklemmen (alternatief voor stand alone stutten). vanwege plat dak kunnen gewone stutten aan buitenzijde niet gebruikt worden namelijk.

binnenmuur moet die ook nog gestut of opgevangen worden? kunnen waarschijnlijk geen stutten binnen plaatsen omdat bovenkant gipsplafond is en onderkant houten vloer. iemand oplossing hiervoor? eventueel stand alone stutten gebruiken voor binnenmuur, die op lange balken laten rusten die over houten vloer liggen? moeten we de vloer dan ook vanuit kruipruimte daaronder nog stutten/ondersteunen?

hoe ver moet latei/rollaag boven nieuwe deurkozijn geplaatst worden? oude deur had bovenlicht erin, maar dat komt boven nieuwe deur niet meer. nieuwe deur is wel ietsje breder en hoger dan oude deur, maar blijft lager dan oude deur incl bovenlicht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal gesproken is de "binnenmuur" (binnenspouwblad) de dragende muur. De buitenkant (buitenspouwblad) is dan alleen esthetisch. Als er boven (en onder) de nieuwe opening dezelfde belasting aanwezig is als de bestaande opening, kan je dezelfde lateien toepassen. De oude opening dan uiteraard dichtmetselen.

De verandering is wel vergunningplichtig. En voor de vergunning moet er een constructeur bijgehaald worden. Die kan je ook precies vertellen hoe het gestut moet worden e.d.

De nieuwe latei leg je net boven het nieuwe kozijn. Paar mm speling.
 

Klus-klus

  • #3
Heb nagevraagd bij onze gemeente... geen vergunning nodig, is vergunningvrij in onze gemeente. Zou dus graag extra kosten en tijd voor berekeningen etc willen besparen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan heb je mazzel.

Doe eens wat foto's van binnen en buiten.
 

Densch

  • #5
Ik zou bij het oude gat alle lateien er gewoon in laten liggen en dicht metselen die hap.

De verdiepingsvloer afstutten kan wel op de begane grondvloer mits je kort aan de wand stut en de balken van de bgg vloer aan die zijde in de muur liggen.
Bij een gipsplaten plafond zou je de balken voor het stuten recht onder de panlatten door kunnen plaatsen. Meestal kun je nog net de groeven of nietjes zien zitten. Kun je ze niet zien zitten dan kun je het plafondplint plaatselijk verwijderen en dan kun je meestal in de naad de balken wel zien zitten.

De lateijen, uitgaande dat het een deurkozijn bedraagt van ongeveer 1 meter breed. Gewoon een stalton latei voor vuilwerk aan de binnenzijde en een gegalvaniseerd hoekstaal 100 X 100mm voor de buitenzijde.
Aan de buitenzijde dien je te zorgen voor een loodslabbe of loodvervanger dat voor de afwatering zorgt van hat vocht dat op het kozijn komt. Iets hoger zorg je dat er een vochtkering in de stalen latei komt te liggen.
De stalen latei word normaal gesproken in de lintvoeg gelegd die over het kozijn heen gaat. Zorg er wel voor dat een beetje ruimte hebt tussen de vochtkering op het kozijn en de stalen latei.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu