Deur inbouwkoelkast niet los te schroeven van frontpaneel

Greet

  • #1
Ik heb een nieuwe inbouwkoelkast gekocht omdat de oude (Etna 5415.1, een koeler van 122 cm hoog) kapot is.

Nu probeer ik de oude koelkast uit het keukenblok te schroeven, maar het lukt niet om het frontpaneel los te schroeven van de koelkastdeur. Ik zie achter de rubber 'tochtstrip' de schroefgaten zitten van de plaatsen waar de koelkastdeur aan het frontpaneel geschroefd is.

Je ziet de kop van een beetje vreemd soort schoef (vind ik) van ca. 3 mm doorsnee met een gleufje, dus geen kruiskop. In al deze schroeven krijg ik geen beweging en verniel zelfs de kop. Hoe krijg ik die deur en frontpaneel nu gescheiden?
 

Greet

  • #2
Weet niemand hoe dit moet? Helpt het als ik een servicenr. geef: QD 8925 0072. Het is toch niet de bedoeling dat je de hele binnenkant van de deur (met vakjes enzo) losschroeft?
 

Gerrit

  • #3
Vaak is het zo dat je de kast los moet schroeven uit de inbouwkast en dan met geopende deur de koelkast naar voren kunt halen.

Er zitten vaak een soort geleidingen op. Dit is in elk geval zo als de keukendeur gewoon scharnierend is bevestigd. Zit het paneel vast op de koelkastdeur, dan is het een ander verhaal, en per keulken verschillend.

Het ligt dus vaak niet aan de koelkast, maar aan de keuken. Probeer goed te kijken of je wat ziet. Soms moet je proberen het paneel omhoog of opzij weg te duwen door een klikbevestiging. Vaak zit er dan ook een schroefje om de zaak te borgen.
 

Greet

  • #4
Nou, het heeft even geduurd maar als het goed is worden er nu foto's bij dit topic geplaatst.

N.a.v. de info van Gerrit (bedankt!) heb ik nog eens goed gekeken: het paneel zit vast op de deur (zie foto; deur-op-deur) en zo te zien zit er inderdaad een klikbevestiging (zie foto) die je opzij weg moet kunnen duwen.

De schroeven (zie foto) die ik in de omlijsting/rand van de deur onder de tochtstrip zie moeten dan de borgschroeven zijn. Die moeten dus los denk ik, maar ik krijg er dus geen beweging in. Is er een speciaal hulpmiddel voor nodig ofzo?





 

Co de Witgoedman

  • #5
Schroef de rechterschroeven naar buiten toe van alle schroeven die u op deze manier ziet (staat de deur rechtop, dan zijn het de onderste).
Op deze manier duwt u de deur van de koelkast af en kunt u hem eraf halen.
 

Henny

  • #6
Nog even ter aanvulling:

Met de bovenste schroef (als de deur in de kast is gemonteerd)
stelt je de afstand van het keukenfront t.o.v. de koelkastdeur af.
Hiermee verdraai je het metalen rondje wat op de foto zichtbaar is.

Met de onderste schroef vergrendel je deze instelling.

Draai dus eerst de vergrendeling los. (linksom draaien)
Draai daarna de schroef van de afstand enigszins naar buiten.

Schuif dan het keukenfront een stukje naar links zodat het front
loskomt en daarna weer naar rechts voor de andere zijde.

(zelfde constructie als bij Bauknecht inbouwkoelkasten)
 

Greet

  • #7
Bedankt voor de tips, want daarmee snapte ik tenminste hoe de verbinding in elkaar zat.

Heb de schroeven volgens jullie aanwijzingen proberen los te schroeven en na een nachtje in de kruipolie lukte dat bij vier schroeven wel en bij twee niet. De kop van de schroef ging daarbij ook deels kapot. Dus nog geen beweging in het paneel te krijgen.

Toen toch maar de nieuwe koelkast (toevallig een Bauknecht) opgehaald en de oude met aparte deur ingeleverd. De verkoper kreeg de schroeven ook niet los en dus heb ik de deur met paneel en al weer meegenomen.

Uiteindelijk heeft mijn buurman met een slijptol de weerbarstige schroeven doorgeslepen en toen konden we het paneel er zo afschuiven!
Met veel getuur op de montagehandleiding (alleen tekeningen zonder tekst) is het me uiteindelijk ook nog gelukt de nieuwe koelkast keurig te installeren. Hopelijk ben ik er nu weer lang vanaf!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu