Demonteren Banz Bord kolomkast en dressoir

CorineJc

  • #1


Ooit, als tweeverdieners zonder kinderen, hebben we bovenstaand (zie afbeelding) Banz Bord wandmeubel gekocht: kolomkast, aan de linkerkant een uitsparing met 3-deurs vrijhangend dressoir erin, en aan de rechterkant, tussen kast en muur ingeklemd, twee hoekplanken boven elkaar.

Nu wordt de woonkamer opgeknapt: parketvloer laten schuren en lakken (is wel nodig na 8 jaar kinderen) en nog wat klusjes. Daarvoor moet het Banz Bord wandmeubel eruit worden gehaald. Ik heb ge-emaild met Banz Bord, hoe ik dit moet aanpakken: in welke volgorde eruit, waar we speciaal op moeten letten enzovoort. Aangezien het plaatsen destijds maar kort duurde, nam ik aan dat het voorzichtig verwijderen niet de grootste klus zou moeten zijn.

Banz Bord reageerde supersnel na mijn email. Ze stuurden een offerte voor het professioneel laten demonteren en later weer in elkaar zetten van het meubel. Echter het bedrag waarvoor de kast uit- en in elkaar wordt gehaald is even hoog als het laten schuren en driemaal lakken van onze parketvloer: ruim 1300 euro bij elkaar. Een bedrag waarvoor je bijvoorbeeld zo een nieuw wandmeubel kunt aanschaffen (niet zo mooi als Banz Bord natuurlijk), en teveel voor ons (1 baan minder, 2 kinderen erbij, waarvan ééntje veel extra zorg behoeft). In elkaar zetten en afstellen zou ik wel door hen willen laten doen, maar ik wil het zelf wel uit elkaar halen om de kosten te beperken. Toch blijft Banz Bord tot nu toe helaas afhoudend met het verstrekken van informatie daarover.

Zelf heb ik al gezien dat de kolomkast aan boven- en onderkant strak en pas gesteld wordt middels stelschroeven op een plaat. Hoe (en of) hij aan de achterkant op de muur bevestigd is, is nog niet duidelijk. De erin stekende 3-deurs dressoir is opgehangen via haakjes in de hoeken, en kan er vermoedelijk pas uit als de kolomkast verwijderd is. Hoe de hoekplanken rechts onderin bevestigd zijn, is niet geheel duidelijk. De losse boekenplankjes bovenin zijn geen probleem.

Mijn vragen (op basis van de afbeelding):
Moet inderdaad eerst de kolomkast eruit? Waar moet ik op letten bij demonteren van kolomkast, dressoir en hoekplanken? Elke tip is welkom!
 

CorineJc

  • #3
Ik had deze berichten waar je naar verwijst zelf met de zoekfunctie ook al gevonden, maar toch bedankt.

Mijn grootste probleem is dat bij mij de ene kast in de andere geschoven is, en het dus geen losstaande kasten zijn. Het lijkt erop dat de kolomkast "rust" op de ingeschoven 3-deurs dressoir. Met de normale staande kolomkast is dat niet zo, die heeft de uitsparing niet die mijn kolomkast wel heeft. Vandaar dat ik de tekening heb bijgevoegd.

Zoals ik al zei vermoed ik dat ik daarom eerst de kolomkast moet verwijderen, maar uit de genoemde berichten haal ik toch niet alle informatie die ik denk nodig te hebben. Ik wil zeker weten of de kast inderdaad op het dressoir rust, of dat het anders zit. Ik heb ook het gevoel dat de kolomkast geheel uit elkaar gehaald zal moeten worden omdat hij anders de kamer niet uit kan zonder het plafond en/of de vloer te beschadigen. Als dat inderdaad zo is, dan lukt me dat waarschijnlijk wel, maar ik wil de kast natuurlijk niet verpesten door een verkeerde actie. En is het inderdaad mogelijk de hoekplanken rechts onderin te verwijderen zonder de kolomkast eerst te verschuiven of zoiets?

Vandaar dat ik deze vraag toch stel..... de kastenformatie heeft destijds een slordige 11000 gulden gekost, te duur om "zomaar" wat te proberen als de informatie niet compleet is. Ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.
 

Birdy

  • #4
Hoi,

Toevallig zijn wij net aan het kijken naar een Banz-bord meubel om aan te schaffen.
Bij ons werd in de winkel verteld dat ze bij verhuizing ed als service van de winkel komen verhuizen/verplaatsen...

Is het een idee om ipv Banz-bord zelf, de zaak waar je de kast toen gekocht hebt te contacten?

Succes!
 

H@ns

  • #5
Kun je wat foto's plaatsen van het beslag? alle details graag.
Beslag is er in veel soorten maar het principe is per soort éénduidig dus eenmaal het principe ontrafeld is de halve kast uit elkaar hebben :wink:
 

CorineJc

  • #6
Met betrekking tot de tip van "Birdy": helaas, die winkel bestaat al een jaar of vijf niet meer, anders was het een goede tip geweest om dit na te vragen. Zij kunnen de demontage dus niet meer doen.

Vraag van "H@ns": ik denk bij beslag altijd aan scharnieren en greepjes en dergelijke. Ik neem aan dat je het montage-materiaal bedoelt? Ik weet dat in elk geval alle boekenplanken, en voor zover ik vandaag kon zien, ook de hoekplanken, bevestigd zijn met vrij grote pluggen die in de muur zijn bevestigd en waarover de planken zijn geschoven (achter elke plank zit een brede gleuf). Dat is niet zo bij de 3-deurs kast. Ik heb foto's bijgevoegd van de bevestiging (zoals te zien aan de binnenkant) van de 3-deurs dressoirkast en van de planken. Van de kolomkast is niets te zien, anders dan de grote stellingschroeven onder- en bovenaan (weet dus niet of ze aan de achterzijde vast zit). Indien dat dezelfde montagewijze is als de planken, zou het een kwestie van "trekken" moeten zijn, na losdraaien van de stellingschroeven. As er nog een systeem van ophanging is, dan is dat onzichtbaar.

De hoekplanken zijn in elk geval nog niet te verwijderen, dat kan pas nadat de kolomkast eruit is. Ik begin op basis van de foto's te vermoeden dat eerst het dressoir verlaagd en (een centimeter) verschoven moet worden voordat de kolomkast eruit kan. Speling tussen dressoir en kolomkast (aan de onderkant) is overigens een krappe millimeter.

Ik hoor wel welke tips er nog volgen...

 

Birdy

  • #7
Misschien een zaak benaderen die de kasten nu nog wel levert?
Ik kan je wel een adres laten weten... Misschien kunnen ze je aan de hand van de foto's helpen?
 

Gekske

  • #8
Bovenste foto de shroef die horzontaal naar de muur zit klemt de ophanging in elkaar. De schroefdraad omhoog is om deze af te stellen (dus om de kast waterpas te zetten) de tweede foto lijkt me een afstand houder of een soort klem

Als je de horizontale schroeven los draait (eerste foto) kan je de kast een stukje omhoog tillen en van de muurhaken afhalen. Het ziet er niet zo ingewikkeld uit.

Aan de onderkant van je boeken plank zit vaak een verzonken schroef die weer door de schoef in de muur zit hierdoor kan de plank er niet afschuiven

Voor foto twee draai deze schroef eens links om draai je deze dan los?

Gewoon wat los draaien en goed opschrijven of fotograferen als je het uit elkaar haalt dan kan je het ook weer in elkaar zetten

Misschien anders bel je ze even om advies en probeer door te komen tot de afdeling montage. Advies geven is toch vaak gratis....
 

CorineJc

  • #9
Ik zal eens een andere meubelwinkel om raad vragen..... intussen zoek ik zelf toch even verder hoe het moet.

Die tweede (onderste) foto, die ovale haak/beugel, dat is dus de beugel waarover planken worden geschoven. Ook de hoekplank, alleen wel op beide muren (elke muur in de hoek dus). Daardoor kan hij er niet af tot de kolomkast eruit is. De gleuf waarin de haak of beugel geschoven wordt, is niet lang genoeg om de hele plank er eerder uit te schuiven. Het ging net ver genoeg om de haak op de foto te zetten.

Er zit helaas ook geen verzonken schroef aan de onderzijde, heb ik bekeken. De planken zijn dus echt uitsluitend bevestigd met de genoemde haken/beugels uit de onderste foto. Ergo: we gaan eerst proberen de 3-deurs dressoir een stukje naar links te schuiven, daarna moet die kolomkast eruit, en pas daarna kunnen de onderste hoekplanken eruit.

Dus de vraag blijft: is de kolomkast alleen bevestigd middels de stelschroeven op bodem en plafond, of zitten er nog andere bevestigingsmiddelen op de achterzijde aan de muur? Moet de kast er dus uit geschoven worden of moet hij worden opgetild of zoiets?
 

EdP

  • #10
Het is niet meer dan een "gut feeling" maar volgens mij moet dat 3-deurs dressoir inderdaad eerst los. Die staande kast zou wel eens los kunnen staan of ook aan die beugels "hangen". Echt niks te zien?

Hier in huis heb ik ook enkele kastjes aan zulke elliptische beugels hangen. Volgens Banz Bord is het niet zeker dat deze (2e hands) wel een echte Banz Bord is, dus dat kan ook weer heel anders zijn bij jullie kast. Bijvoorbeeld die witte haken heb ik nergens. Het (loodzware) "zwevende" dressior rust hier op een stalen balk.

Misschien kun je in een andere showroom wat meer info loskrijgen, niet iedereen heeft een dergelijk bedrag in de achterzak voor een kastje verplaatsen :shock:
 

CorineJc

  • #11
Nee in de kolomkast is absoluut helemaal niets te zien.... behalve de genoemde stelschroeven op bodem en aan het plafond, waarmee hij vlak tegen de muur wordt gesteld en op de juiste hoogte. Het zou in theorie natuurlijk kunnen dat, zodra de stelschroeven los staan, we ineens achter de kast kunnen kijken en iets zien. Of dat-ie bijvoorbeeld met diezelfde dikke pluggen/beugels/haken vastzit zoals de gewone boekenplanken en de hoekplanken....

Ik hoop nog steeds dat iemand precies weet hoe die staande kolom wel of niet vastzit aan de muur. Ik zei al, als het zoiets als een Ikea-kastje was, dan maal ik erom, maar hierbij wil ik zoveel mogelijk zekerheid vóór ik ergens aan begin...

Eén ding is zeker, zodra we het zaakje eindelijk van de muur af hebben volgt hier een gedetailleerde beschrijving voor het volgende slachtoffer :D zodat die er niet mee hoeft te tobben.... :wink:
 

H@ns

  • #12
Als dat inderdaad de enige twee foto's zijn die van het beslag te maken zijn dan is het een kwestie van:
Draai eerst de bovenste stelschroeven los en kijk of je de kast iets kunt kantelen.
Zoniet dan zit de kolomkast dus ook nog ergens anders vast :P

Dit kan zijn met een schroef in één van de schappen of het dressoir.

Dan haal je de onderste stelpootjes los en probeert de kast voorzichtig te kantelen als daar geen ruimte voor is moet de kast op één of andere manier uit elkaar kunnen, hij is immers ook binnen gekomen!

P.S. Beslag is de correcte term voor alle schroefjes, moertjes, plaatjes etc. waarmee je kasten in en uit elkaar kunt zetten/halen
 

CorineJc

  • #13
Bedankt voor je aanwijzingen, we gaan ze zeker uitproberen.

Vandaag is er nog een klein wonder gebeurd: in mijn kennissenkring zit een collega, die op haar beurt weer een kennis heeft die bij een meubelfabriek werkt (niet Banz Bord), en die heeft een collega die vroeger ooit monteur van Banz Bord was.

Van hem kregen we het volgende advies:
Dressoir middels stelschroefjes aan binnenkant een halve millimeter laten zakken. Papier schuiven tussen dressoir en kolomkast (tegen beschadiging bij het schuiven). Daarna dressoir voorzichtig opzij schuiven.
Dan de stelschroeven boven en onder van kolomkast losmaken en de "sokkels" (de houten platen op de vloer en tegen het plafond) verwijderen. De kast zit verder NIET aan de wand bevestigd. Kast dan dus voorzichtig naar voren trekken/schuiven.
Daarna kunnen ook dressoir en hoekplanken worden verwijderd.

Kolomkast kan niet gekanteld worden zonder het plafond te beschadigen: hij is maar een ruime centimeter korter dan de hoogte vloer-plafond en ik heb berekend dat ik minimaal 5 centimeter speling nodig heb om een kanteling te kunnen uitvoeren. Dus we gaan hem inderdaad uit elkaar halen, maar dat zal niet zo'n probleem zijn denk ik: als de kast er eenmaal uit is, wordt snel duidelijk hoe één en ander in elkaar zit.

Komend weekend wordt het meubel verwijderd, we laten daarna hier nog even de details weten voor komende klussers. Mocht er intussen toch nog iemand extra Banz Bord informatie hebben, dan horen we dat alsnog graag!
 

CorineJc

  • #14
Uit elkaar halen Banz Bord meubel:
Losse boekenplankjes voorzichtig van de muur lostrekken. Eventuele elektrische aansluiting van lampjes losmaken.
In het 3-deurs dressoir in de linker- en rechterbovenhoek (binnenin de kast) eerst de blokjes verwijderen (voorzichtig wrikken met bv een schroevendraaier). Vertikale stelschroef vervolgens een slagje lossen, zodat de dressoir een klein beetje speling heeft t.o.v. de kolomkast. Papier schuiven tussen de dressoir en kolomkast ter bescherming bij het schuiven.
Vervolgens ook de horizontale stelschroeven een beetje losser maken zodat dressoir wat speling krijg naar muur toe. Dressoir vervolgens enkele millimeters opzij schuiven zodat ook vertikale speling ontstaat tussen kolomkast en dressoir. Papier ertussen schuiven.
In kolomkast helemaal onderin het afdekplankje verwijderen aan de voorzijde. Hierachter zitten de elektriciteitskabels als er verlichting in de kast zit.
Stelschroeven bovenin kolomkast losdraaien, plankje tegen plafond zit nu los en kan eruit geschoven worden. Onderin eveneens stelschroeven omhoog draaien en plankje op vloer verwijderen. Kast nu voorzichtig naar voren trekken tot hij helemaal vrijstaat. Hij kan nu gedemonteerd worden. Eerst de losse (niet geschroefde) planken eruit halen. Achterwand losschroeven.
Van boven naar beneden nu de zijkant met uitsparing losmaken. Wij doen dit zo omdat bij demontage bleek dat de legplank die op de dressoir rust NIET was vastgeschroefd. Door eerst de planken los te maken loop je kans dat de zijkant eraf valt vóór je alle planken hebt verwijderd.
Als de zijkant eraf is, bovenste plank eraf schroeven, en de kast voorzichtig plat leggen, de rest van de planken losmaken en verwijderen.
Nu het dressoir verwijderen: horizontale stelschroeven eerst verwijderen zodat je ze bij weer ophangen niet per ongeluk afbreekt. Dressoir kan nu voorzichtig opgetild worden uit de haken aan de binnenkant.
Ook de hoekplanken rechts onderin kunnen er nu uit gehaald worden.

In elkaar zetten dus omgekeerd:
Eerst dressoir ophangen, stelschroeven aanbrengen maar nog niet aandraaien. Verschuiven naar één kant zodat er speling blijft tussen kolomkast en dressoir. Papier bovenop en aan de zijkant aanbrengen. Aan de andere kant de hoekplanken ophangen.
Nu de kolomkast op zijn plaats schuiven, strak tegen de hoekplanken aan. Twee stelplankjes boven- en onderin aanbrengen, en met stelschroeven de kast tegen de wand, vertikaal waterpas, vastzetten.
Dressoir naar binnen schuiven tegen kolomkast aan. Papier verwijderen. Met stelschroeven de kast strak tegen de wand zetten en omhoog zodat de speling tussen kolomkast en dressoir verdwijnt en de kast waterpas staat.

Nog een opmerking: wij hebben alle bevestigingsmateriaal aan de wand (pluggen, haken) niet losgemaakt omdat de kast op dezelfde plek terugkomt, daardoor is bij ons terughangen een eitje. Indien de kast op een nieuwe plek geplaatst moet worden, ligt dat wat anders. Dan moet je uiteraard goed registreren op welke posities op de muur de haken en pluggen weer gemonteerd moeten worden.

Met nogmaals onze dank aan alle tips. En succes voor de volgende met dit probleem.
 

Pepjo

  • #15
Heel goed dat het gelukt is. :hup: :prima:

Met veel dank voor de duidelijke beschrijving, ook namens toekomstige vraagstellers.

Succes met het terugplaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu