Defecte printplaat vaatwasser Bauknecht

Poemes

  • #1
Onderwerp:

Bauknecht GSX 7558 vaatwasser
854675501710

Mijn amper 3 jaar oude vaatwasser heeft het begeven, oorzaak kortsluiting, ik denk afkomstig van de aansluiting op sensor van het zoutvat, hierop zat een plastic slang gericht, wellicht heeft vocht dit veroorzaakt.
Ps. de vaatwasser pompt nog wel af, en komt daarna in alarm incl. continue piepen.

Deze sluiting heeft schade veroorzaakt op de print, naar mijn idee is dit eenvoudig te verhelpen d.m.v. het vervangen van 2 verbrande "transistors". (verwachte kosten 3 Euro)
Maar het advies van Bauknecht is vervangen die print: kosten 180 Euro exl. alles.

Mijn vraag: is het te achterhalen welke vergelijkbare onderdelen ik bij een electronica winkel kan halen.
De zichtbaar defecte onderdelen op de printplaat zijn de TR03 en TR04, op de onderdelen staan ACS102 en A209, deze laatste nrs. zijn niet bekend bij de electronica winkels, maar als wat meer specifieke/technische informatie hebben, hebben ze vast wel een vervangend onderdeel.

Alvast bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, helaas is dat niet te achterhalen.

Geen enkel witgoedmerk geeft schema's, printlayouts en stukslijsten van de modules uit, ook niet aan witgoedreparateurs. Soms lukt het een witgoedmonteur een triac, waarvan bekend is dat hij vaak stuk gaat, te vervangen, maar meestal komt het op vervanging van de gehele module neer.

En die modules zijn (los) bij alle merken erg (eigenlijk te) kostbaar, dat heeft weer te maken met voorraadvorming en de vele verschillende typen die er zijn.

De kans dat een witgoedmonteur (op dit forum) weet door welke typen transistoren je de verbrande exemplaren moet vervangen, is nihil... :(
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Aan de hand van de typenummers is trouwens wel een en ander te vinden. Ik vond bijvoorbeeld met een eenvoudige zoekactie de datasheet (pdf niet meer online) van de ACS102, die geen transistor blijkt te zijn, maar een AC-line switch, speciaal voor witgoed.

Voor de A209 ligt het moeilijker, omdat die (letter-)combinatie ook voor zoveel andere onderwerpen gebruikt is, en googelen daarop tot vele (onbruikbare) resultaten leidt. met "semiconductor" kwam ik al wat dichter bij, maar nog steeds veel te veel pagina's om door te worstelen.
Misschien kun je er zelf eens wat tijd in steken om de diverse woordcombinaties van A209 met "transistor" / "semiconductor" / "circuit" e.d. uit te proberen...

Maar of het je veel helpt: twee (zichtbaar) verbrande componenten kan betekenen dat er nog veel meer defect is, het hoeft niet alleen in deze twee componenten te zitten.

Je zou overigens eens kunnen kijken op de site van Bauknecht, en gebruik maken van de "coulance"-regeling, die je een bepaalde maximum totaal-reparatieprijs geeft, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat. Is bij "amper 3 jaar" vast wel de moeite waard. Geldt alleen indien reparatie door een monteur van de fabrikant!
 

Poemes

  • #4
Bedankt Kees,

Zover kwam ik nog niet met googelen, ps de beide codes staan op beide onderdelen, m.a.w. het zijn 2 dezelfde onderdelen.

Ik ga ff je sites bezoeken.

En betreffende "of het helpt" ik kan het altijd proberen.

Gr.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat had ik niet zo begrepen... :wink: Vandaar dat ik de A209 niet kon vinden. Dat zal een toevoeging van het typenummer zijn, kan een aanvulling zijn of een productienummer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu