Defecte circulatiepomp?

Geert0001

  • #1
Misschien klinkt het bekend in de oren. De centrale verwarming die het niet doet zoals het hoort en een vakman die het niet lijkt te weten, maar wel steeds weer blijft aanrekenen. Het is ondertussen al de tweede vakman en ik wordt het stilletjesaan beu. Dus wil ik nu eerst zelf uitzoeken wat het zou kunnen zijn en er dan pas een vakman bijhalen. Misschien het wel zelf proberen te herstellen.
Ik heb een Radson EHR 240B cv staan uit 1996. De cv valt bij herhaling uit. Soms brand hij een dag, twee dagen, soms valt hij verschillende keren per dag uit. Hij valt uit omdat hij na een tijdje branden begint te koken. Ik heb nu gemerkt dat de cv echter blijft branden als de thermostaat van de ketel onder de 50 graden blijft. Dat warmt echter niet zo denderend in huis! Boven op de zolder is er een apart circuit met een aparte thermostaat. Als ik de verwarming op zolder op zet dan begint de pomp te ratelen. Dus denk ik: defecte pomp. Zet ik de verwarming uit, dan stopt het gereutel. Als ik op het gelijkvloers en op de eerste verdieping alle thermostatische kranen op het maximum zet, dan blijft de cv branden als de ketelthermostaat op hoger dan 50 graden is ingesteld. Maar hij begint dan ook te ratelen. Ik heb er zo mijn eigen theorietje over: als de ketelthermostaat onder de 50 graden blijft, dan kan de defecte pomp het verwarmde water nog op tijd wegpompen, zodat de temperatuur in de ketel niet verder kan oplopen. Als thermostaat van de ketel op 60, 70 graden staat, dan warmt het water in de ketel sneller op dan dat het weggepompt kan worden. Iets als een ophoping van warmte waardoor het water in de ketel uiteindelijk aan de kook slaat en de beveilging van de ketel zegt dat het nu welletjes is geweest. Is dit een redenering die ergens op slaat? Ook al lijkt het mij duidelijk dat de pomp aan vervanging toe, misschien is er nog iets anders aan de hand?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Ratelen?

lijkt me als je idd de pomp hoort [even met een schroevendraaier tegen je oor tegen het pomphuis luisteren en je weet het zeker ;) ] al je problemen verdwijnen als je de pomp idd vervangt.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Denk idd dat je niet eens meer hoeft te luisteren naar de pomp.
Als hij warm wordt gaat hij ratelen en loopt vast, hierdoor slaat je ketel dan uit.

Ook op 50 graden moet je het warm kunnen krijgen.
Ik heb een HR ketel en stook ook max op 55 graden celcius en heb het echt aangenaam warm.

Vervang de pomp maar voor 90% zeker dat jou probleem dan opgelost is.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Overal thermostaatkranen???
Ook een ideale situatie om een maximaalstoring te veroorzaken.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Zie antwoord Gorp hierboven. Als alle thermostaatkranen dichtlopen en het 2e circuit ook dicht staat (neem aan dat deze met een klep word bediend?). Dan is er geen doorstroming, dit kan ook het lawaai veroorzaken.

Als dit het geval is dient er een Bypass geinstalleerd te worden.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Denk eerder dat het een flow probleem is dan een defecte pomp , waarschijnlijk geen bypass in installatie !!

je kan met bhv een stroommeter de stroomopname van de pomp meten en vergelijken met typeplaatje,

Ook dien je de druk van de installatie in de gaten te houden , bij te lage druk krijg je eerder kookverschijnselen / geborrel in je ketel.

Kookpunt /drukverhouding

- 0,5 Bar = 69 graden
0,0 bar = 100 graden
1,0 bar = 120 graden
2,0 bar = 130 graden

.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu