Defecte cenvax VAG 3000 digi

PeterM

  • #1
Door een enstige storing in het electriciteitsnet (de spanning stond een aantal uren 'aan/uit' te klapperen) is het digitale klokje en dus de timer van mijn cenvax VAG 3000digi defect. Nu ziet het er naar uit dat ik een geheel nieuwe weersafhankelike regeling zal moeten kopen aangezien ik de ruimte-unit nergens meer te koop zie staan.
Iemand enig idee of zo'n klokje met timer nog ergens te koop is? En is het mogelijk om de oude VS1 unit bij de ketel nog te gebruiken met een nieuwe ruimte-unit zoals de VAG 5000? Volgens de installateur niet, maar wellicht weet iemand een oplossing?
Alvast bedankt voor alle info!!
Peter
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Ben bang dat als je op marktplaats niets passend kan vinden dat je aan een nieuwe toebent.

nu is dit idd vervelend en duur als je nieuw moet kopen maar er zijn meerdere wegen die naar rome leiden ;)
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #3
Kleine tip:
Heb je geprobeert om deze VAG3000 te resetten?
Loont vaak de moeite...

suc6
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
In een vag3000 zit een losse timer. Daar zitten drie draden aan +,- en een schakeldraad. Als je geluk hebt dat alleen het klokje kapot is dan kun je eenvoudig een andere schakelklok met een potentiaalvrij schakelcontact plaatsen. Deze maakt dan een verbinding tussen de + en de schakeldraad.

Nadeel is wel dat het erg lastig wordt om een klokje te vinden dat in de behuizing past en ook op de juiste spanning werkt. Je zult dus uitkomen op een losse tijdschakelaar met aparte voeding.

Ik heb op deze manier ook al eens een vag 3000 weer bruikbaar gemaakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Claim de schade bij de netbeheerder.
 

PeterM

  • #6
Iedereen geweldig bedankt voor de reacties!
@Gorp: ik heb inderdaad eerst een reset geprobeerd. Toen leek het klokje al een beetje beter te functioneren maar het was nauwelijks leesbaar meer. Vervolgens heb ik het hele klokje uit elkaar gehaald een de contactstrip van het display op de printplaat gereinigd. Nog niet alle segmentjes van het display zijn even goed zichtbaar maar ik kan de tijd en timers weer instellen!! :D
Bijv. OFF is niet zichtbaar maar ON wel. Is voor mij voldoende. Vooral bij het eerste cijfer van de tijd mist al en toe 1 of 2 segmentjes, maar ook daar valt nog mee te leven.
Ik heb ook gekeken naar een ander displaytje maar dat wordt erg lastig. Mogelijk een elektronicawinkel maar dan zit je inderdaad ook met de stuurspanning (is hier niet meer dan 1,5V vanwege het batteriijtje).
Aangezien mij Nefit turbo 21 inmiddels bijna 20 jaar oud is en ik volgend jaar toch wel aan een nieuwe zal moeten voel ik er niet zoveel voor om een nieuwe weersafhankelijke regeling te kopen. Een nieuwe Nefit zal ongetwijfeld modulerend zijn en wat moet ik dan met een aan/uit regeling?
Ik neem aan dat Nefit dan ook wel iets vergelijkbaars als een weersafhankelijke regeling zal hebben. Ik heb nl. op de begane grond vloerverwarming als hoofdverwarming en geen radiatoren. Die laatste staan alleen op de eerste verdieping in de slaapkamers en badkamer.
In elk geval, ik kan (voorlopig) weer vooruit!
@Ketelchrisje: nog suggesties over die andere wegen? Ik heb geen idee waar je het over hebt.
 

Xr8

  • #7
Tegenwoordig zit er in de modulerende klokthermostaten vaak al standard een WA functie. Het enige wat extra gemonteerd moet worden is een bijpassende buitenvoeler en in de instellingen dient wat aangepast te worden. Wat je al aangeeft ik zou niet veel geld meer investeren in deze regeling.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu