Debiet mengventiel te laag?

Erik2013

  • #1
Onlangs werd het warme water in de douche niet hoger dan 30-35 graden C. en is het mengventiel van mijn ATAG comfortboiler CBV110 vervangen. De monteur heeft op de boiler een typenummer van het mengventiel genoteerd S4312500.

Nu is de de waterstraal een stuk slapper dan voorheen en duurt het 20 minuten voor het bad vol is (voorheen minuut of 4).

Op de koudwateraanvoer naar de ketel zit een kraan, die heb ik helemaal opengedraaid. De watertemperatuur van het dichtstbijzijnde WW tappunt is keurig 60 graden C. Ik vermoed dat het mengventiel de boosdoener is maar hoe kom ik daar achter? Zijn er verschillen in debiet mogeijk tussen het ene mengventiel en het andere?
 

Standby

  • #2
Nee. Normaal gesproken is er geen verschil in doorstroming in de verschillende mengventielen, de doorstroming wordt geregeld door de begrenser. 4min om een bad te vullen is niet normaal en vermoed dan ook dat de monteur een begrenser of een nw heeft geplaatst zodat de ketel de boiler bij continu tappen beter kan bij houden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Wat voor een ketel zit er bij?
Op dat andere tappunten hoeveel liter wwnkomtber uit per minuut?
alleen ww
 

Erik2013

  • #4
Hallo Obelix2,

Dank je voor je reactie! Sorry voor mijn late reactie, ik heb denk ik de melding van jouw reactie over het hoofd gezien. Er zit nu een Atag HR Q-38S Solo met een vermogen van 6,0-33,3 kW aan gekoppeld.

Warm water opbrengst in L/min zal ik vanavond controleren (ben nu niet thuis).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Hij zou de eerste 10 min 12 liter a 60 graden moeten kunnen leveren.
Als ik het goed heb zit er onder de boiler ook nog een instelschroef in de vorm van een imbus bout.

Maak ander even een foto van onder de boiler.

Het kan ook zijn dat er een thermostatische mngkraan defect is. De dan koud bij mengt .
 

Standby

  • #6
Obelix....Je bent vermoedelijk in de war met een Nefit. Dacht dat Atag ze in de vorm van een schroefbus heeft. Als je mengventiel defect is en hij mengt bij dan krijg je alleen maar meer water lijkt mij.

Misschien dat de inlaatcombinatie verstopt zit??.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Kan kloppen, dacht dat ze ook en regelaar hadden, maar goed.
Dan kom je idd langzaam op je doseer ventiel uit, of je inlast combinatie.
Kan zijn dat die niet helemaal open staat

Maar als je op 1 kraan netjes 60 graden hebt, moetn de andere kranen dat ook leveren, dan is wel idd nog de vraag hoeveel liter er uit komt per kraan, en dat dien je dan weer te metn zonder perlators er op.
Vaak zit daar nog een doorstroom begrenzing in.
 

Erik2013

  • #8









De foto's van de onderkant. Er zit aan de koudwatertoevoer een inbus stelmoer met een borgveertje tegen het uitdraaien. Heb ik zover mogelijk opengedraaid tegen de borgveer aan. De toevoerkraan op de koudwaterleiding staat helemaal open.

WW via kraan zonder perlator is een halve liter in 5 seconden dus 6 L/min.

WW temp in het WW vat is 67 graden C.
 

Erik2013

  • #9
Ow, en nog vergeten: Als ik de WW kraan opendraai dan is de eerste 1½ seconde de waterstraal krachtiger en zwakt daarna af. (gewone recht-toe recht-aan kraan met keramische schijf maar zonder thermostaat)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Dat de druk iets opbouwt is normaal.
Staat de inlaatcombinatie helemaal open?

Draai de imbus eens in en weer uit soms zit er wat rotzooi tussen.
Had ik het toch goed dat er een regelaar in zat.
Standby maakte me toch aan het twijfelen.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #11
Door het vervangen van de mengventiel is er een kans dat er rommel/kalk
uit de boiler los is gekomen, dit komt dan weer in je mengventiel terecht
en zou je terug moeten vinden bij de linker koppeling van het ventiel.....
 

Erik2013

  • #12
@Obelix2: Yep, staat helemaal open.
@DexterXL: Goede tip. Woon in Eindhoven en het water is hier hard. Ga ik checken.
 

Standby

  • #13
Jaja geef mij maar de schuld :lol: :lol: Maare volgens mij kan er bij de inlaatcombinatie in die knieschroefbus misschien nog wel een zeef zitten die bijna verstopt zit, op foto 1 zie je die knieschroefbus zitten....vlak bij de inbus van Nefit :lol: :lol: :lol: . Als ik het verhaal zo lees heeft het met te weinig toevoer te maken. Je tapt sneller af dan hij kan toevoegen vandaar eerst wat druk en dan een stuk minder lijkt het wel.

Je thermostaat is de Brain oud model en geen Q, wel fijne trouwens en makkelijk om in te stellen as je maar weet hoe het werkt :mrgreen:
 

Erik2013

  • #14
Even een update. Gisteren is de monteur geweest om zijn eerdere werk te controleren en heeft inderdaad kalk en andere zooi verwijderd. Hij heeft ook een stukje leidingwerk veranderd ( zei m'n meissie.. :) maar heb de kap nog niet van de boiler af gehad dus heb nog niet gezien wat er is veranderd.

Vanochtend welde er alleen nog waterdruppels op aan de douchekop, geen straal zelfs geen straaltje... :( Dus de kalk zat er nog. Ik heb zelf maar de stoute schoenen aan getrokken en heb de douchekraan van de muur gehaald. Vervolgens de hoofdkraan weer opengezet. Koud water spoot met een stevige straal uit de S-koppeling, het warme water kwam er wat uit gedrabbeld. Not good.. :roll:

Vervolgens heb ik het koud water deel provisorisch afgedopt met de plastic dop van een colafles. (werkt perfect trouwens) en heb het WW een tijdje laten stromen in de hoop dat de kalk zou wegspoelen.
Dat lukte niet 1-2-3. Vervolgens ook WW afgedopt omdat dochterlief moest worden weggebracht en de overige bewoners wel stromend water wensten..

Na terugkeer met de druk er nog op de coladop van de WW S-koppeling afgedraaid en met een hoop geblaas en geweld kwam er opeens een fatsoenlijke straal uit. YES!

Maar weer eens gemeten en ik zit nu op ± 750cc in 5 seconden, zeg maar 9 liter per minuut. Dat is nog lang niet de >12 liter (CW6) die de ketel produceren kan maar al een stuk beter dan het was.

Wel merkte ik dat extra water tappen terwijl er gedoucht wordt ervoor zorgt dat de waterdruk gaat schommelen (harder-zachter) na het sluiten van het extra tappunt faseert het schommelen uit en wordt de straal weer stabiel.

Kortom met jullie hulp al een heel stuk verder gekomen en morgen verder.

Bedankt voor jullie meedenken!
 

Standby

  • #15
Kijk toch nog even bij de begrenser met die inbus :lol: draai die eens helemaal open en kijk wat er gebeurt, toevallig gisteren ook gehad na werkzaamheden aan de waterleiding door derden. Kleine moeite maar denk een groot plezier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu