De tijd tussen verschillende lagen lakken.

Dennis40

  • #1
Hallo, Ik heb onlangs een binnendeur gekocht van een bepaald merk bij een bouwmarkt. Hij was al gegrond. Ik heb toen een roller gehaald om de eerste laklaag erop te doen. Ik zag na een tijdje dat er haartjes van die roller op de deur bleven plakken. Ben toen teruggegaan naar de bouwmarkt en hoorde daar dat meer mensen klachten hadden over die rollers. Betreffende medewerker had me toen andere aangeraden en het advies meegegeven dat voordat ik ga schuren om dan toch wel anderhalve week tot twee weken te wachten anders zou ik de deur verpesten. Anderhalve week vind ik wel erg lang. Klopt dit wel? of kan ik gewoon na 2 dagen gaan schuren.
 

EdP

  • #2
Dat van die anderhalve week wachten is denk ik bedoeld om de verf te laten uitharden. Lijkt me niet nodig. Na 16 uur is de meeste verf overschilderbaar. Dat houdt in dat er ook geschuurd moet worden, dus dat kan geen kwaad.
 

Mighty1

  • #3
De lak dient inderdaad eerst uit te harden alvorens men hem weer kan schuren. 16 uur lijkt me inderdaad wel voldoende (gelet de laagdikte die opgezet is) gebruik een fijn schuur papiertje (+/- p220)

Een vilt rolletje is het beste om eerst even over een stuk plakband heen te rollen of met een schuur papiertje licht de fijne haartjes te verwijderen.

Ik ben nog geen vilt rolletje tegen gekomen die niet haart. :wink:
 

EdP

  • #4
Ik wilde juist het verschil tussen drogen en uitharden nuanceren.
Alkydverf is meestal in een paar uur stofdroog (niet meer plakkerig) en overschilderbaar na 16 uur. Echter, na 16 uur is de verf nog niet volledig uitgehard. Dit duurt eerder een paar weken. Nu is dat uitharden voor opschuren en overschilderen niet nodig.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
De indicatie op een blik verf mbt de tijd tussen het opbrengen van verflagen is door fabrikanten aan de ruime kant genomen.

Veel mensen vergeten dat die tijd mede afhankelijk is van de omgevingstemperatuur, de applicatiemethode ( kwast, roller, spuit ) en de opgebrachte laagdikte.
 

EdP

  • #6
Die verf van jou wil maar niet drogen :mrgreen:
Drup ... drup ... drup
 

Klusvragen 12

  • #7
Ja als ik me niet vergis is het toch ook zo dat bij een bepaald sort verf je niet alle rollers kunt gebruiken. Heb je het goede type roller gebruikt ?
Als er haartjes blijven plakken, wat neem ik aan wel eens meer voorkomt, dan vraag ik me af of je de eerste laklaag er niet te dik op heb gezet. Misschien staat er op het blik dat aanbevolen is om twee lagen aan te brengen.
Verder weet ik niet wat voor roller je hebt gebruikt, maar je hebt tegenwoordig ook veel kwasten en rollers die eigenlijk bedoeld zijn voor éénmalig gebruik. Dat zijn niet altijd voor dit doel de beste middelen.
De medewerker heeft je wel een goed advies gegeven vind ik.
 

Dennis40

  • #8
Ok ik ga eraan beginnen. Bedankt allemaal
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Open tijd van een jaar...echt klassiek! :mrgreen:
 

Dennis40

  • #10
Ok dan nog even iets anders. Is het normaal dat als je gaat schilderen luchtbellen te zien krijgt. Als het opgedroogd is ziet het er niet verkeerd uit maar ook niet echt mooi. Het lijk wel alsof die verf niet gelijkmatig over die deur verdeeld is. je zit oneffenheden in de verf waar er geschilderd is. Komt dat door die luchtbellen of is er goedkope verf gebruikt?
 

Fiesiekus

  • #11
Luchtbellen heb ik als ik te snel een dunne laag uitrol. Rustiger bewegen en iets dikker. Maar het zou ook van de verfkwaliteit af kunnen hangen.
 

Dennis40

  • #12
Ok ik ga het eens proberen met een verf van een gerenomeerd merk ipv een huismerk.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Luchtbelvorming kan vele oorzaken hebben. Meer die van de ondergrond, omgevingstemperatuur / direct zinlicht dan van de verf. Ook merklakken kunnen dit verschijnsel geven.

Houtsoorten met grove porien, waarbij lucht kan worden ingesloten, geven vaak dit verschijnsel. dit is niet alleen van toepassing op meranti of merbau. Ook harsrijke houtsoorten ( grenen , vuren ) kunnen dit verschijnsel doen openbaren.

Door luchtinsluiting onstaat er een spanningsverschil aan de oppervlakte. Hierbij kun je denken aan een ondergrond met een hogere temperatuur dan die van het dekkingsmateriaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu