Dakpanplaten, wel of geen folies gebruiken

Michiell

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben een beetje in verwarring of ik nu wel of geen folies moet gaan gebruiken bij het vervangen van het dak op mijn zomerhuisje.

Ik ga het bitumen dak vervangen met metalen dakpanplaten en zal hierbij meteen het dak van buitenaf isoleren met pur platen met voorgemonteerde tengels. De volgorde van de materialen zal alsvolgt zijn

Dakbeschot
Pur platen
Tengels
Pannelaten
Metalen dakpanplaten

Nu lees ik regelmatig over condensvorming bij metalen dakpanplaten. Krijg ik hier ook last van, bij een van buitenaf geïsoleerd dak? Is het gebruik dampremmende of doorlatende folies bij deze constructie nodig (de meeste materialen heb ik al gekocht) ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou geen folies nodig hebben. Je moet tussen isolatie-en de dakplaat voor een goed ventilatie zorgen. Hoe je deze ruimte in de winter gaat gebruiken heeft nogal invloed.

Die condensvorming zou ook door uitstralingsvorst kunnen ontstaan. Of jouw dak daar ook last van zou kunnen krijgen durf ik niet te zeggen. Waarschijnlijk wel.

Uitstralingsvorst is een fenomeen dat oppervlakken onder bepaalde weersomstandigheden kunnen bevriezen, ook als het buiten boven nul is. Aan de onderzijde van jouw dak bevriest de lucht en vormt zich een laagje ijs, zodra de temperatuur omhoog gaat begint het te druppelen. Een goede ventialtie zal dit water snel laten opdrogen. Een dampdoorlatende folie zorgt ervoor dat de PUR niet nat zal worden en dat er geen water via de naden van de platen naar binnen kan komen.
 

Michiell

  • #3
Hoi WGB,

dank voor je reactie. Condensvorming door uitstralingsvorst kende ik nog niet maar ik kan me voorstellen dat zoiets kan optreden. Ik denk dat ik qua ventilatie wel safe zit; tussen de panplaat en de purplaten zit de nodige ruimte door de tengels en panlatten. Daarnaast sluiten de platen bij de nok niet aan (er komt een nok kap overeen) waardoor er lucht van de dakrand naar de nok kan stromen. Fijn in iedergeval dat ik niet met folies hoef te gaan werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu