Dakpannen isoleren/vastzetten met PUR-schuim onbeschoten kap

Schicht

  • #1
Ons huis is gebouwd in 1725 (monument, 300 jaar oud) en heeft een onbeschoten kap. Het oppervlak van het zadeldak-pannendak is ongeveer 400 m2. De dakpannen zijn lang geleden met specie aan de panlatten bevestigd.
De laatste jaren komen bij fikse stormen steeds vaker dakpannen los te liggen. Door de wind worden hele stukken dak een stukje opgetild en dan raakt het cement los. Telkens moet er na een storm een dakdekker bij komen om de pannen weer opnieuw te schikken (zelf kan ik er meestal van buiten niet bij). Ik wil het pannenprobleem betaalbaar oplossen.
Nu is mijn plan om de pannen van binnenuit te voorzien van een laag pur-schuim. Op die manier ontstaat volgens mij een betere mechanische verbinding tussen de pannen en de panlatten, alsmede een stevige verbinding tussen de pannen onderling. Het verwachte resultaat is dat de pannen blijven liggen.
Bovendien isoleert de laag PUR waardoor ik energie bespaar. Ik verwacht een laagdikte van 5-7 cm te kunnen opbrengen.
Het nadeel is dat ik van binnenuit niet meer bij de pannen kan, maar dat hoeft volgens mij ook niet meer, want ze waaien niet langer van het dak. Een ander nadeel is dat de fraaie oude constructie nu aan het oog onttrokken wordt. Of PUR toegestaan is volgens de monumentendienst?!?
Mijn vragen: heeft iemand ervaring met dit soort klussen? Waar moet ik op letten? Kleven er nog andere nadelen aan PUR direct op de dakpannen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit kan je vergeten. Je gaat het nooit egaal aangebracht krijgen en het is maar de vraag of de pannen wel vast komen te liggen (of je moet eerst alles schoonmaken). Los daarvan kan de monumentencommissie er ook nog wat van vinden.

Pannen zet je vast met panhaken.
 

Dak-ellende

  • #3
Panden uit deze tijd kenden dakpannen die dusdanig ongelijk qua vorm waren dat ze met stropoppen of kalkspecie waterkerend gemaakt dienden te worden. De specie is destijds dus niet bedoeld om de pannen vast te zetten maar om het dak tegen inregenen te verzekeren. Pannen vast zetten met PU schuim op de panlatten is evenmin aan te raden. Dit leidt tot prutswerk.
Twee opties in mijn optiek afhankelijk van de staat van het dak.
- Het dak restaureren met de authentieke dakpan. (we kunnen zien of deze nog verkrijgbaar zijn, we kunnen hierbij helpen)
- Het dak vernieuwen. Inmiddels zijn er een aantal panmodellen die een zeer fraai authentiek beeld geven. Ik ga er van uit dat door het gebruik van kalspecie de huidige pannen niet voor hergebruik in aanmerking zullen komen.

Ik help u graag verder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Sander, heb je de forumregels ook gelezen?

Reclame is niet toegestaan, ook niet in de forumnaam.
Een belachelijk vergroot lettertype komt bovendien erg schreeuwerig over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu