Dakkapel isoleren

Gillete

  • #1
Wij hebben de hele bovenverdieping geisloeerd met 8 cm PIR-platen. Nu ben ik bezig met het dakkapelletje en dit is een probleem. Ik kan de zijkante eigenlijk alleen maar met heel dun materiaal isoleren, anders kom ik in de knoei met de klapramen. De vraag is: als ik 2 cm tempex gebruik om de zijkante van het kapelletje te isoleren, haal ik dan de rest van de isolatie waarde (van de gehele bovenverdieping) naar beneden?
 

Millew

  • #2
Nee. Dat de dakkapel minder goed ge-isoleerd zijn, doet niets af aan de isolatiewaarde van de rest.
Je krijgt alleen niet het maximaal haalbare, wat mogelijk zou zijn geweest als je ook de dakkapel met dezelfde dikte had kunnen isoleren.

Maar i.p.v. tempex zou je de dakkapel ook met PIR moeten isoleren. PIR heeft een lagere warmtegeleidingscoëfficiënt dan tempex en is dus effectiever.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan ook denken aan vacuümisolatie: lambdawaarde van 0,0042. Ter vergelijking: PIR zit op ca. 0,023 en steenwol/tempex op ca. 0,035.
Vacuumisolatie van 20mm: R=4,76 Da's een stuk meer dan de rest van de zolder :)

Als het in de dakkapel een stuk kouder aanvoelt dan de rest van de zolder, is dat niet erg comfortabel. Zit er HR++glas in?
 

Gillete

  • #4
Nee nog niet. Het is op de lange duur wel de bedoeling dat er dubbel gals in komt.
 

Gillete

  • #5
Het geval wil ook dat ik het er al tegenaan heb zitten. Heb daarna flink lopen stoeien met de dampwerende folie, wat er niet makkelijk op maat in te passen was. Twijfel nu of ik het wel opnieuw zal doen.
 

Millew

  • #6
Laat het dan maar zitten. Het oppervlak aan dakkapel t.o.v. het oppervlak aan goed ge-isoleerd dakvlak zal niet zo groot wezen.

Het kouder aanvoelen in de buurt van de dakkapel, waar IJkenhout op doelt, zal je zelfs met HR++ glas toch wel blijven houden. Maar daarvoor plaats je de verwarming ook bij het raam.

Ter vergelijking de U-waarden van alleen de isolatie zonder betimmering e.d..
PIR 8 cm U= 0,29
Tempex 2 cm U= 1,75
HR++ glas U= 1,2 of iets kleiner
Lagere U-waarde betekent minder warmtedoorlaat.
Met betimmering e.d. zal de U-waarde van het gedeelte, ge-isoleerd met tempex in de buurt komen van het HR++ glas.
 

Gillete

  • #7
Hartstikke bedankt. Ben echt blij met dit forum. WWe zijn het huis zelf helemaal aan het verbouwen. Zelf heb ik zo'n tien jaar (in het verleden) in de bouw gewerkt, maar de twijfel slaat me vaak om de oren.

Omdat de balken allemaal oneven zijn heb ik alles eerst bekleed met OSB. Hier ga ik het gips op bevestigen. Dit ga ik ook aan de zijkant van mijn dakraam doen. Dit wilden ik eerst niet doen omdat dan de betimmering dicht bij het raam komt maar ik ga het nu toch doen.
Zoals ik lees scheelt dit ook weer in isolatie waarde.
Nogmaals bedankt....
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
IJkenhout schreef:
Je kan ook denken aan vacuümisolatie: lambdawaarde van 0,0042. Ter vergelijking: PIR zit op ca. 0,023 en steenwol/tempex op ca. 0,035
Ik ken het van de bekende gele mineralewol fabrikant.
Schrikbarend duur ! zo tussen de € 200 en 330,= / m² !!
 

Bernhard

  • #9
Lambda-waarden worden opgeven voor een dikte van 1meter.
Als de vacuümisolatie 3mm is en de PIR is 30mm dan wint de PIR-plaat.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu