Dakisolatie - pannen panlatten sporen riet latten

Armand

  • #1
Het dak van mijn woning is als volgt opgebouwd (zie foto):
-pannen
-panlatten (2x3cm)
-sporen (5x7cm/h.o.h. 60cm) met daartussen riet
-latten (2x3cm)

Aangezien er geen tengels zijn toegepast (de panlatten zitten rechtstreeks op de sporen), laat staan een waterkerende laag, wordt het riet vochtig/nat na een regenbui.
Mijn idee is om tegen het lattenwerk aan de binnenzijde metalen profielen aan te brengen met daartussen isolatie; afwerken met dampremmende folie en gipsplaat. Tussen het lattenwerk is er dan nog ruimte voor ventilatie, al zal dat in de praktijk niet veel voorstellen. Mijn zorg is een beetje dat het riet nooit meer opdroogt, als ik het dak aan de binnenzijde zo "sluit".
Is er een andere optie? Ik zat zelf te denken eventueel het lattenwerk aan de binnenzijde te verwijderen; dan valt alle riet eruit. Vervolgens de ruimte tussen de sporen vullen met isolatieplaten 5cm dik, aan de binnenzijde gelijk met de sporen zodat tussen de panlatten en de isolatie 2cm ruimte ontstaat. Aan de binnenzijde is het dan makkelijk afwerken met damremmer en gips rechtstreeks tegen de sporen. Probleem blijft dat er dan vocht tussen isolatie en sporen op het gips terecht kan komen.

P.S. Het moge duidelijk zijn dat ik dit probeer op te lossen zonder het hele dak te hoeven strippen, want het geheel ziet er nog prima uit.
 

Fiesiekus

  • #2
Dat riet opsluiten lijkt me geen goed idee idd, als dat stevig gaat rotten en schimmelen slaat dat misschien over op de sporen. Vocht op de isolatie e.d. (jouw laatste en beste voorstel) kan je voorkomen door een dampdoorlatende laag tussen isolatie en panne aan te brengen.
 

Armand

  • #3
Hoe krijg ik die dampdoorlatende laag op z'n plek?
 

Fiesiekus

  • #4
Daar heb je dus het moeilijke punt :wink: . Pannen eraf halen is de beste manier, maar dan kan je net zo goed isolatieplaten op de sporen plaatsen.

Alternatief is van binnenuit polystyreenplaten tussen de sporen plaatsen en de kieren heel goed dichtkitten of -PUR-ren. Ik dacht dat die "kant-en-klaar" isolatieplaten ook voorzien zijn van een waterkerende laag aan de buitenzijde.
 

Armand

  • #5
Ook dat wordt een heel gedoe; de maat tussen de sporen is nl. niet vast, maar die varieert tussen 54 en 56 cm. Met harde isolatie platen wordt dat dus heel veel passen en meten. Daarnaast hou ik niet zo van kitten en purren. Da's meestal een teken dat iets niet goed is opgelost.

Ik kan misschien ook beide opties combineren: Wel het riet weghalen, maar vervolgens onder tegen de sporen beginnen met waterkerende folie, dan isolatie, dampremmer en gips. Dan zijn de sporen eigenlijk groot uitgevallen tengels, waartussen goed geventileerd wordt en er is geen riet meer aanwezig om te gaan schimmelen.
 

Armand

  • #6
Wat vinden jullie van bovenstaande optie? Of zijn er nog andere ideeën?
 

Fiesiekus

  • #7

Armand

  • #8
Het was me ook opgevallen dat dit vrijwel dezelfde situatie is; alleen bij mij zit er dan nog stro tussen de sporen.
Ik zie het echter niet zitten om de 90m2 die mijn dak beslaat "vol" te stoppen met pur langs alle sporen. Ik heb nog geen reactie gehad op m'n eigen laatste voorstel. :cry:
 

Armand

  • #9
Ik heb vandaag de pannen wat nauwkeuriger geinspecteerd en geconstateerd dat er toch hier en daar pannen tussen zitten die gebarsten zijn of met een hoekje eraf. Als die vervangen zijn, zal het riet minder vochtig worden, neem ik aan en dan komt wat mij betreft optie 1 weer in beeld. :D
 

Michiel_H

  • #10
Met optie 1 zul je nooit merken als er weer een pan kapot is. Als je toch pannen moet vervangen is "optie 2" misschien toch een idee.. En dan bedoel ik dus een folie tussen de sporen en de pannen. Dus pannen er af, folie er op. Als een dakdekker beschikt over de goede voorzieningen (kraan, verreiker, steiger) dan is dit een fluitje van een cent.
 

Fiesiekus

  • #11
90 m² is niet gering qua dakoppervlak, ook niet handig werken zonder dakbeschot..dus fluitje van een cent...flink fluitje!

Als de pannen er dan af zijn, zou ik nieuwe iso-platen met tengels en binnenafwerking in één, aanbrengen.
 

Michiel_H

  • #12
Klopt.. het ontbreken van het dakbeschot had ik even niet ingecalculeerd..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu