Dakisolatie nieuw te bouwen geïsoleerde schuur

Fabbie

  • #1
Beste,

Ik ben bezig een geïsoleerde schuur te bouwen middels houtskelet. Het geraamte van het dak (gordingenkap) is inmiddels gereed en binnenkort wil ik starten met het dak. Veel gezocht maar niet kunnen vinden hoe e.e.a. van buitenaf te kunnen isoleren. Ik denk aan het volgende van binnenuit gezien:

- Gordingen
- Underlayment 18mm
- Damdichte folie
- PIR platen
- Tengels
- Panlatten
- Dakpannen

Ik twijfel met name over de dampdichte folie. Ik wil op deze plek zeker een folie aanbrengen al is het maar omdat ik het underlayment tijdelijk kan beschermen tegen regen alvorens PIR en de dakpannen worden aangebracht. De PIR platen zijn dampdicht dus condensatie van binnenuit zal condenseren tussen de PIR platen en het underlayment. Moet ik hier nu een dampopen of een dampdichte folie gebruiken. Wie heeft een idee?

Alvast bedankt,
Jeroen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je moet een onderdak aanbrengen. Kapotte pannen of een periode van stuifsneeuw je isolatie en de constructie er onder zou nat kunnen worden.
Damprem zou niet niet nodig zijn omdat jouw constructie dampopen is en vocht zich niet kan opsluiten.
 

Fabbie

  • #3
Ik weet niet precies wat je met een onderdak bedoeld. Kun je dat toelichten? Als ik het goed begrijp dient het onderdak om de isolatie te beschermen tegen vocht. PIR kan toch uitstekend langdurig tegen vocht?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als, om wat voor reden ook water voorbij de pannen kan komen loopt dat via de naden van de isolatieplaten richting het dakbeschot.

Nooit te oud om te leren. Wat is dat langdurig tegen vocht wat moet ik me daarbij voorstellen.
 

Fabbie

  • #5
Ik denk dat ik het nu begrijp, dus van binnenuit naar buiten zou ik de volgende opbouw kunnen volgen:
-gordingen
-dakbeschot (underlayment)
-dampdichte folie
-pir
-tengels
-panlatten
-pannen

immers als er om een of andere reden vocht achter de pannen komt dan zal het vocht tussen de naden vqn de pir bij het dakbeschot kunnen komen, de dampdichte folie verhinderd dit. Correct?

Met het langdurig tegen vocht kunnen van PIR bedoel ik dat het totaal ongevoelig is voor vocht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan moet die damprem wel in de goot hangen en niet aan de binnenzijde van je muren uitkomen. :wink:
(Hoewel, het laatste zou wel een voordeel hebben de lekkage wordt gemeld.)

Of PIR totaal ongevoelig voor vocht is zou ik niet weten. De isolatie waarde zal er niet beter van worden als die platen om de een of andere reden regelmatig met vocht te maken krijgen.

Ik denk maar zo, zo'n onderdak is niet voor niets ontwikkeld. Het is geen woning dus je zou iets meer risico kunnen nemen.
 

Fabbie

  • #7
Klopt inderdaad, de damprem sluit aan bij dakgoot.
Jouw voorstel zou dus zijn om de dampremmende folie over de PIR te trekken ten einde de PIR te beschermen tegen eventueel doorsijpelend water, begrijp ik het dan goed?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik wil niets voorstellen. Er is een dampopen onderdak ontwikkeld om voor alle weersomstandigheden de constructie onder de pannen droog te houden.
 

Fabbie

  • #9
Je maakt me nieuwsgierig, heb je voor mij wat meer informatie over dit onderdak?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik niet Google wel.
 

Fabbie

  • #11
Je maakt het wel spannend op deze manier hoor :D Een google op "dampopen onderdak" levert maar liefst 6.650 hits op, lijkt er sterk op dat er vele fabrikanten zijn die allemaal een nog beter folietje hebben ontwikkeld. Het is -ik durf het bijna niet meer te vragen- dus een van die folietjes ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Inderdaad een van die folies. :D
Ik maak het niet spannend dit is gewoon lastig. Al die folies hebben hun specifieke voor-en nadelen. Niet alleen op het gebied van het dampdoorlaten maar ook op het aanbrengen, ik bedoel hoe sterk zijn ze, kunnen ze wat hebben al je er aan gaat trekken of spannen.
Op een site lees ik net dat die folie vrij moet blijven liggen/hangen dan neem ik aan dat er ook folies zijn die wel op gladde oppervlak mogen worden geplaatst. Dan neem ik ook aan dat deze duurder zal zijn. Ga naar een aannemertje en vraag wat voor hun prettige folie is om aantebrengen. Ik zou het echt niet weten. Wie weet loopt nu je PB bus vol. :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Een folie onder de pannen is niet echt nodig. Evt. wat lekwater onder de pannen wordt toch wel afgevoerd via de isolatie en de folie eronder. PIR is ook vaak voorzien van een aluminium laagje.

Waarop monteer je de tengels?
 

Fabbie

  • #14
De folie meteen op het dakbeschot was achteraf gezien misschien toch niet zo'n succes, het probleem is dat de folie was vastgeniet en we nadien heel veel regen gehad hebben. Uiteindelijk dus toch vocht tussen de folie en het dakbeschot (de nietjes maken kleine gaatjes), ik zie dat het nu wel zo'n beetje weg is, maar goed, leuk is anders. Inmiddels liggen de pannen erop en is er geen acuut probleem meer. Vwb de tengels, dat is de maat 45 x 70 geworden en ik heb PIR gebruikt van 5cm hoog, dus voldoende ventilatie. De PIR zit tussen de tengels (geklemd) en met schroeven en volgplaatjes op het dakbeschot geschroefd. De tengels zelf zitten met lange schroeven vast aan de gordingen die had ik op de 61 cm hoh geplaatst, zit muurvast. Kwa isolatie misschien niet helemaal optimaal, maar voor een ruimte die af en toe verwarmd gaat worden afdoende dunkt me. Zal eens een foto toevoegen voor de geinteresseerden. Dan valt waarschijnlijk meteen op dat niet het hele dak is geïsoleerd. Dat zit zo: dat kwam beter uit met de PIR platen die per 10 besteld moesten worden en het leek me onzin om de overstekken te isoleren ;)

Groeten Jeroen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Als de dakpannen erop liggen maakt het niets meer uit dat er kleine gaatjes in het folie zitten, er komt toch geen water meer op.
 

---

  • #16
Hier mag een slotje op,

Dit is allemaal veel te specifiek en een veel ste grote klus voor dit forum. Navragen bij een specialist is wat ik je kan aanraden.

:idea:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Bijzonder dat een nieuw forumlid nu al weet wat de specialisten hier aan kunnen en daar een oordeel over geeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu