Dakgoot tuinhuis niet op afschot

Peet272727

  • #1


De goot van dit tuinhuis is niet goed gemaakt. De afvoer naar de riolering zit aan de zijkant maar het laagste punt van de goot zit aan de punt bij de voorzijde, bij de deur. Het gevolg is dat er na regen lang tijd water in de goten blijft staan waardoor deze gaan roesten. Ook is het niet bevorderlijk voor het houtwerk van het dak hoewel ik delen met bitumenkit heb ingestreken. Het is lastig om het hele gootsysteem te veranderen, ik kan niet meer bij de schroeven van de gootbeugels.

Een idee zou zijn om:

1.
Een gaatje in het hoekstuk goot bij de deur te boren. (hier is het laagste punt van het systeem). Hierdoor loopt het water bij een hevige regenbui naar het riool en druppelt de goot daarna via het gaatje leeg. Nadeel is dat de grond daaronder wegspoelt.

2.
Soms zie je ook wel eens kettingen die vanaf een goot naar de grond gaan om zo het water te geleiden. Vind ik in deze situatie minder geschikt.

3.
De goot op de laagste punten opvullen met een of andere vloeistof die uithard. Nadeel is dat de capaciteit van de goot afneemt en de vraag is of het voldoende is om afschot te creëren. Verder weet ik niet welk middel ik daarvoor zou kunnen gebruiken. heeft iemand daarvoor een suggestie?

4.
Iemand nog een ander idee?
 

Poster

  • #2
Hallo

Als de goot niet op hoogte gebracht kan worden, dan misschien een kleine afvoer maken op de punt, en die met een pvc pijpje naar een regenton naast de deur leiden.

Maar de goot op afschot zetten is natuurlijk beter.


Grt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voorzichtig de onderste rij shingles losmaken. Dan kun je bij de gootbeugs. Hierna de bevestigingen aanpassen en de shingles weer vast maken. Doe dit liever niet als het koud is, dan zijn ze stug en scheuren ze sneller.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik ga met Poster mee, een afvoer in het laagste gedeelte.
Die kunt u aansluiten op de andere afvoer.

De goot gaat trouwens niet roesten, goten worden gemaakt van zink en niet van ijzer.
De shingles los halen is niet verstandig, er sneuvelen er altijd een stel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb in het voorjaar zinken goten geplaatst aan mijn blokhut. De blokhut stond toen al. Helaas liep het dak wat op waardoor de afvoer op het hoogste punt zat van de beide goten.

Ik heb toen de onderste 2 rijen shingles losgemaakt om de bevestiging van de gootbeugels aan te passen. Het is even werk (en voorzichtig werk), maar onmogelijk is het (zeker) niet. De shingles zitten maar vast met 3 spijkers. Deze wip je zo los.

Een afvoer maken op de hoek ziet er niet uit. Krijg je een onderuitgang, weer een afvoerpijpje naar de zijkant, kortom niet fraai..
 

Peet272727

  • #6
In dit geval gaat de goot wel roesten, het zal verzinkt en dun staal zijn maar het verbaasde mij wel dat de goot gaat roesten
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Roesten doet de goot dan toch wel. Of het onbehandelde metaal (door beschadiging bijvoorbeeld) nou langdurig onder water staat of af en toe nat wordt bij regenval.
 

Peet272727

  • #8
De shingles losmaken gaat niet, ik heb de rand van de onderste rij destijds met bitumenkit vastgezet om optrekkend vocht (capilaire werking) te voorkomen.

daarnaast is er een aluminium hoekprofiel waardoor ik niet bij de schroeven kan. Destijds heb ik de beugels zo hoog mogelijk gezet maar omdat de dakconstructie niet helemaal waterpas is loopt het nu dus niet af.

een extra afvoer op dit punt is doelmatig maar lijkt me niet zo fraai. dus ik denk dat ik maar ga voor een gaatje boren of goot gedeeltelijke opvullen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Geen zink! Dan vraag ik me af hoe die hoeken in jouw stalen goot zijn gemaakt?
 

Peet272727

  • #10
 

Peet272727

  • #11
Zie het verroeste hoekstuk. de goot die erbij ligt is niet het stuk dat bij dit hoekstuk hoort, is even als voorbeeld genomen. De goten die bij dit hoekstuk horen zijn net zo verroest als het hoekstuk
 

Poster

  • #12
U kunt de hoek simpel uitvlakken met een gietmiddel, goed ontvetten/schoon schuren/gaatje dichten en gieten.

I.v.m. merkgebonden staat het product in u inbox.
Let op: U heeft 2 berichten

Lees goed de beschrijving.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik durf er een kratje bier op te zetten dat het geen roest maar vuilaanslag en wat mos is, komt vaker voor bij zinken goot.
Hoe zijn de naden aan elkaar gemaakt ?
 

Peet272727

  • #14
Of het roest of aanslag is zou ik moeten controleren. Het zag er in ieder geval roestig uit.

De stukken worden aan elkaar gezet met een klem waarin een rubber zit. Ooit bij de bouwmarkt gehaald.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #15
Da's geen roest.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
8
20
7
1
6
4
7
4
5
3
14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu