Dakdoorvoerpan: universele of toch Grote Romaanse gebruiken?

Prz

  • #1
In verband met ventilatie van de badkamer wil ik een doorvoer door het dak aanbrengen. Ik kan via-via 'n universele doorvoerpan krijgen, maar ik heb zo m'n twijfels vanwege de (mooie) golf in de Grote Romaanse pannen op het dak. Ik ben bang dat mijn gemakzucht zich vroeg of laat gaat wreken..

Wat vindt u: dat ik die universele met 'n gerust hart kan gebruiken of dat het toch echt de voorkeur geniet om een specifieke Grote Romaanse doorvoerpan te kopen?

Overigens zag ik laatst bij een bouwmarkt dat ze wel doorvoerpannen voor OVH, sneldek et cetera hebben liggen, maar niet voor Grote Romaanse. Dus het ziet er naar uit dat ik die ook nog 'ns speciaal moet bestellen!

Bij voorbaat dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn doorvoeren met een loodslab te koop, de loodslab is te vormen naar de pannen.
 

Prz

  • #3
Ah Jan, bedankt voor je reactie.

Klopt, een kennis wees me er ook al op, maar diezelfde kennis heeft me dat afgeraden en met klem geadviseerd om voor een 'gewone' doorvoerpan te gaan. Zijn gezicht sprak boekdelen dus ik ben eigenlijk vergeten te vragen waarom :-)

Het is maar amper te betwisten dat een passende doorvoerpan de absolute voorkeur geniet, maar wellicht dat een doorvoer met loodslab ook nog wel te verkiezen is boven een universele doorvoerpan?

Bij voorbaat vriendelijk dank,
Ben
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Die doorvoeren worden al tientallen jaren gebruikt, bij goed aanbrengen werkt dit prima, zet wel even een beugel aan de pijp onder het dakbeschot.
 

Prz

  • #5
Die kennis is 'n kei in klussen, dus ik zal toch 'ns vragen wat zijn bezwaren nou eigenlijk zijn.. Wellicht dat ik/ we het eens goed moet bekijken, zo'n loodslab-doorvoer.. Misschien ben ik wel bevooroordeeld.

Ik zal straks ook eens door de buurt lopen om te kijken wat voor oplossing de buren hebben gevonden!

In ieder geval bedankt, Jan.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Ze bestaan anders wel; die kunststof panstukken voor dakdoorvoeren.

Meestal heeft een bouwmaterialen of installatie (groot)handel ze wel liggen.
 

Prz

  • #7
@Willem: Hiermee was ik al bekend, maar bedankt.

@Jan: Ik heb net rondgelopen door de buurt en de verhouding is ongev. 60-40%, waarbij 60% gebruik maakt van een doorvoer met loodslab. In alle 10-12 gevallen ziet de doorvoer er goed uit (ongeacht of deze met pan of slab is gedaan), behalve juist de doorvoer van onze CV (en die is door de klusjesman van de vorige bewoner aangebracht) :-( De pan lijkt niet de juiste golving te hebben.. Maar goed, als ik de doorvoer voor de ventilatie ga aanpakken kan ik die ook meteen fatsoeneren! :-)

Ik neig nu toch ook naar de loodslab-doorvoer. Nogmaals bedankt, Jan!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Graag gedaan.
Misschien heeft die klussenman het wel goed gedaan maar is iets scheef gewaaid of zijn de pannen wat verschoven.
 

Prz

  • #9
Ter lering een tweetal afbeeldingen van doorvoeren.

De eerste foto betreft een doorvoer met plastic doorvoerpan:


De tweede foto betreft een doorvoer met loodslab:
 

Pigion

  • #10
De aansluiting van het lood aan de zinken pijp is een zwakke plek. Bij veel buigen gaat het daar scheuren. Ik heb eeb loodslabbe op het dak, doch prefereer de plastic doorvoerpannen. Helaas zijn deze niet te krijgen voor 160 mm doorvoer.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Die foto is geen goed voorbeeld, sorry maar dat is echt broddelwerk.
De pijp zit er vrijwel haaks in gesoldeerd dat is al helemaal mis, de pijp hoort er in de dezelfde helling als het dak in gesoldeerd te worden.
Wanneer er een dikker soort zink gebruikt wordt gaat het heel wat langer mee dan de apparatuur die eronder zit.

Wanneer een beugel onder het dakbeschot geplaatst wordt komt er geen beweging in de pijp en/of loodslab.
Ook bij kunststof hoort er een beugel onder het dakbeschot te zitten.
 

Prz

  • #12
@Jan: Mocht je een foto hebben van een goed voorbeeld, dan zou ik die graag zien! Ik zie nu inderdaad wel dat het zink aan de voorkant wat omhoog getrokken is bij het rechtzetten van de pijp!
Ik zal de buurman in ieder geval zeggen dat 'ie wat aan het broddelwerk moet doen ;-)

@Pigion: Zie hier, een soort tussenvorm:


Jan, wat vind je van deze niet-gesoldeerde variant?
Kun je slabbe en pijp trouwens aan elkaar solderen met je eenvoudige soldeerbout en -tin van de handenarbeidklas of is daar speciaal gerei voor nodig?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
Daar gebruik je een soldeerbout/brander voor en staaf Tin.

Met een normale soldeerbout lukt het niet.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik heb er honderden gemaakt maar een foto heb ik niet :oops:

Die tussenvorm heeft als nadeel dat er verschillende materialen gebruikt worden, bij het kleinste lekje moet hij vervangen worden.
Wanneer u er zelf eentje wil maken houd er dan rekening dat een opstaand randje aan het lood een betere soldering geeft.
Het gat in de loden plaat dient ovaal te zijn en ongeveer 2 cm kleiner dan de dikte van de pijp, de opstaande rand neemt ongeveer 1 cm in.
Het omzetten van de rand aan het lood kan met een ronde stok of een hamersteel, niet te hard slaan want het lood moet de tijd krijgen zich te vormen.
 

Prz

  • #15
Beste forum-leden,

Bij de lokale bouwmarkten hadden ze geen Grote Romaanse doorvoerpan op voorraad en ben dan toch voor de universele doorvoerpan (i.e. met loodslab) gegaan. Het grootste probleem wat betreft de doorvoer was de (klaarblijkelijk uitzonderlijk grote) hellingshoek van het dak. Hierdoor lagen (in horizontale projectie) de panlatten erg dicht op elkaar en heb ik bij nader inzien de pan nog 'n beetje moeten verschuiven. Mijn vriendin wilde verder dat ik de onderste rand als 'voetje' zou gebruiken om de doorvoer verder zo veel mogelijk in het lood te krijgen. Tweemaal 'n excuus voor de wat gekneusde voorkant van de slab :oops: (ondanks dat ik wel de hamersteel heb gebruikt). Verder gebruik ik het gewricht en ook de sok van binnenstuk naar buitenpijp redelijk maximaal.
Ook was er maar 'n paar millimeter speelruimte tussen het doorvoergewricht en de onderkant van de pan erboven dus die pan ligt nu noodgedwongen ietsje hoger dan de rest.
Hopelijk kan het toch je goedkeuring wegdragen, Jan.

Binnen heb ik 'n beugel gebruikt om de doorvoerpijp vast te zetten. Dit kon niet op de panlat (die zat door de hellingshoek te dichtbij) dus heb ik maar 'n balkje geplaatst. Je ziet nog 'n PVC verloopring 100 -> 125mm zitten. Verder is de buis natuurlijk met slangklemmen vastgezet.

Het lastigste klusje was de electriciteit. Er liepen, zo bleek, twee groepen door elkaar heen over het plafond van de verdieping eronder, maar uiteindelijk heb ik de bruine draad (we hebben 'n ventilatiesysteem met timer) achter een schakelaar moeten doorlussen.

Ter afsluiting van dit topic een fotootje van mijn oplossing:



(De doorvoer lijkt 'n beetje scheef te staan op de foto, maar dat heeft eerder met mijn gebrekkige fotografeervaardigheden te maken..)

Jan, nogmaals bedankt, ook voor het tijdelijk verwijderen van het slotje!

Vriendelijke groeten,
Ben
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Bedankt voor het plaatsen van de foto.
Netjes aangelegd ook, die is waterdicht, ook op de zolder deugdelijk bevestigd :prima:

Volgende keer ook nog even het lood bijsnijden zodat het mooi parallel loopt met de pannen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Dakdoorvoerpan en dakraam naast elkaar

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu