Dakdoorvoeren combineren

Bart1979

  • #1
Voor de CV ketel heb ik een bestaande dubbelwandige dakdoorvoer (zo’n doorvoer waar aanvoer en afvoer van rookgas gecombineerd is).
Nu moet er ook nog een doorvoer in het dak voor de riool beluchting (75mm buis) en een doorvoer voor de afzuiging (ventilatie) van de badkamer. Voor de duidelijkheid, ik heb geen mechanische ventilatie (jaren 30 woning)
Ik wil zo min mogelijk doorvoeren op het dak hebben staan, dus kan bijvoorbeeld de rioolbeluchting worden gecombineerd met de afzuiging van de badkamer? Of krijg je dan stank in de badkamer?
Een installateur heeft mij verteld dat ik van de dubbelwandige CV doorvoer moet afblijven.
Iemand enige ervaring met dit probleem?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij moet dat wel lukken. Ja zal een geïsoleerde plakplaat in je dak moeten laten of zelf aanbrengen en daar een dubbelwandig buis systeem in monteren. Zoiets.

Even puzzelen met de maten van de buizen welke riool en welke afzuiging.
 

Bart1979

  • #3
Oke, precies hetzelfde systeem hangt er nu ook voor de CV ketel. Waarom mag ik eigenlijk hier niet op inkoppelen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor mijn gevoel zou ik zou zoiets nooit doen, het lijkt mij een beetje teveel van het goede. :wink:
Wellicht komt er nog een antwoord van een CV specialist.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Je hebt een soort van dakpan waaronder de rioolbeluchting uitmond in het dak, een klein bolletje in de dakpan is dan het enige dat je ziet.

Of deze van ieder type of merkt te koop is weet ik niet maar proberen kan u altijd, de oude pan mee naar de vakhandel.
 

Geus

  • #6
Ik ben geen expert, kan me inderdaad voorstellen dat er wordt geadviseerd van je cv-doorvoer af te blijven. Deze functioneert ook als warmtewisselaar, de uitgaande dampen warmen de inkomende lucht op. Als je daar aan gaat prutsen, is de kans groot dat je dat proces verstoort.
Badkamerventilatie en rioolontluchting zou je kunnen combineren, maar zo'n dubbelwandige oplossing is relatief duur. Je zou ook gewone pijp kunnen nemen en ze in huis koppelen. Zolang je luchtstroom naar buiten hebt (ventilator aan of binnen warmer dan buiten) is dat geen probleem, maar er zijn omstandigheden denkbaar dat de rioollucht dan naar binnen komt.
 

Bart1979

  • #7
Grappig dat ik exact met dezelfde gedachte zat te spelen als Geus.
Zo'n dubbelwandig systeem is duur + groot, dus ik dacht ook waarom niet riool en afzuiging badkamer combineren (op zolder) en met 1 doorvoer naar buiten brengen. Als de ventilator van de badkamer zachtjes doorblijft draaien (bij die centrale Itho dingen is dit standaard) dan zal je toch nooit rioollucht in je badkamer ruiken.....toch? Of heeft iemand hier een totaal andere mening over??

note: ik heb ook geen wens om aan het CV dubbelwandig systeem te komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat te doen als je ventilatie systeem stil komt te staan om wat voor een reden dan ook. Je moet er niet aan denken als de riool lucht toch je woning in komt. :lol:
 

Bart1979

  • #9
Wbg nog een gekker voorstel... wat als ik een multivent (fabrikaat Ubbink) gebruik...??
Stel: Ik combineer riool met afzuiging badkamer en hierop zet ik een multivent dakdoorvoer. Er staat dat deze multivent een trekkende lucht werking creeerd, dus onder alle omstandigheden gaat de lucht van binnenin het huis naar buiten. Is dat precies niet wat ik nodig heb?
Rest alleen nog de vraag... een trekkende werking is niet nodig voor de rioolontluchting...zal het hierdoor merkbaar slechter worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik denk aan twee dingen, genoemd, als het spul stil komt te staan en vergis je niet in de vuile smerige dampen die je uit je riool gaat zuigen. Ik denk dat je ventilatie systeem veel onderhoud gaat vragen.
Als het werkelijk wat zou zijn had de bouw dit allang uitgevonden als ergens nagedacht wordt over goedkoper goedkoper en nog eens goedkoper moet je daar zijn. :wink:
 

Bart1979

  • #11
Ja daar zit misschien wel wat in... had de stille hoop dat er misschien toch een standaard oplossing zou zijn..
Kan het de installateur nog eens vragen, anders moeten het maar twee doorvoeren worden, een ontluchtingspan en een klein pijpje voor de badkamer.
Ik laat weten wat het geworden is!
 

Bart1979

  • #12
Hierbij het antwoord:

Ben bij de installateur geweest, en deze heeft mij vermeld dat er geen mogelijkheid is om riool met afzuiging badkamer te combineren.
Wij hebben een jaren 30 pan op het dak liggen, deze sluit niet naadloos af zoals een moderne pan, dus het riool kan bij ons naar onder de dakpannen naar buiten worden gebracht. De badkamer afzuiging gaat met een daarvoor geschikte doorvoer naar buiten.
Dus slechts 1 afvoer buis is er aan de buitenkant te zien, precies de bedoeling.
Bedankt voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Begrijp ik het goed dat de riool ontluchting onder de pannen eindigt. Dus zonder opening voorbij de pannen. Ik neem aan dat de woning ongeveer net zo oud is als de pannen. Dus een dakbeschot van planken.
 

Bart1979

  • #14
Het is een beschoten kap, daarop (dus aan de buitenkant van het dak) hebben we PIR isolatieplaten (ecotherm 65mm)gelegd, daaroverheen nog een waterkerende folie (zo'n damp-open folie). Daarop de panlatten (tengels zaten al op de PIR platen) en vervolgens de pannen.
Inderdaad de riool ontluchting komt onder de pannen. De pannen zijn jaren 30 dus zeker niet luchtdicht sluitend.
 

Geus

  • #15
Is bij mijn broer in zijn niet-geïsoleerde jaren '30 woning ook zo gedaan. Aanvankelijk dacht ik hier sceptisch over, maar tot op heden geen klachten over stankoverlast, dus het lijkt toch te werken. In jouw geval, Bart, moet het dus zeker geen probleem geven, lijkt mij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
En toch bestaat er een standaardoplossing voor:

Dakdoorvoer met 2 gescheiden ventilatiekanalen (naast mechanische ventilatie, kan ook het riool worden ontlucht of de wasdroger worden aangesloten.

Een mechanische ventilatie draait altijd, dus dat lijkt me geen probleem.
 

JayDee

  • #17
Misschien een rare vraag maar waarom moet het riool worden ontlucht?

Ik ben nu ook met de badkamer bezig en daar lijkt geen ontluchting te zijn. Ik moet nog een doorvoer maken voor ventilatie boven de douche en ook nog iets voor een droger dus nu is het moment om dit op te lossen.
 

Geus

  • #18
Klopt, maar het bezwaar van TS was dat dubbelwandige systemen relatief duur zijn. Dan is hij met een enkele ventilatiepijp en ontluchting onder de pannen goedkoper uit, toch? Als het werkt, werkt 't.
 

Geus

  • #19
@JayDee, als een bad of een toilet een flinke hoeveelheid water door het riool laat stromen, kan er onderdruk ontstaan, waardoor b.v. de sifon van je wastafel kan worden leeggetrokken. Dat geeft borrelende geluiden en kan rioolstank veroorzaken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20

Je kan op deze wijze ook je riool ontluchting maken rond 50 en twee knietjes tot onder de rand van de doorvoer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu