Dakdoorvoer ontluchting

Renedata

  • #1
Recentelijk kwam ik erachter dat de pijp van de dakdoorvoer van de ontluchting van het riool kapot is. Het is een flexibele pijp/slang die op de standleiding vast zit met tape aan de ene kant, aan de andere kant zit die slang in de ontluchtingsdakpan. Precies bij de overgang waar het het dak in gaat zit een scheur.

Nu zou ik de plek waar de scheur zit in de flexibele pijp kunnen dichtkitten met silicone kit en dan wachten hoe lang het goed gaat. De vraag is echter of dat verstandig is op termijn.

Nu heb ik twee vragen, zou je die pijp op een andere manier weer dicht kunnen krijgen, bestaan daar speciale lijmen voor of kan je er kunststof of wat dan ook over heen plakken. Door die pijp komt dus "rioolgas" dat wel vochtig is.

De tweede vraag is of je die pijp/slang beter kan vervangen en hoe zit zo een slang nou vast aan die dakpan. Zit dat er om heen geklemd met een grote slangenklem of zit zoiets er gewoon los in ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Plaats evt. een foto
 

Renedata

  • #3



Hierbij een tweetal foto's. Het is een spiraalvormige slang. Als je het omhoog doe dan is het gat/scheur een stuk kleiner. Het zit nu dicht (tijdelijk) met ducktape
 

Fiesiekus

  • #4
Dit hoort niet met zo'n flexbuis. Daarvoor moet je harde PVC rioolbuis gebruiken. Meet eens de binnen- en buitendiameter van dat stuk pijp in de ontluchtingspan.
 

Renedata

  • #5
Ik merkte dus dat het lekte, ik zag het aan het omringende hout anders was geworden en er kwamen druppels uit toen ik de kitrand die er zat weggehaald had. Het is gekomen door de montage van een afvoer van de CV op de standleiding tig maanden geleden. Toen is er van de standleiding een stuk afgezaagd en is die slang tig keer heen en weer gegaan en zeer waarschijnlijk dus inwendig gebroken/gescheurd. Voor die tijd heb ik er nooit last van gehad.

Maar de vraag blijft wat te doen en hoe ?
 

Renedata

  • #6
Die flexibele pijp hebben ze tijdens de bouw aangebracht. Ook alle buren hebben die flexibele pijp. De zwarte pijp van de standleiding is 70 of 75 mm (kan even geen schuifmaat vinden)

Ik kan niet meten bij de dakpan zelf, want dan moet ik die eerst van het dak halen. Er zit 14 centimeter dakbeschot en isolatie tussen. Nog een foto hoe het er nu uit ziet (dus sinds de bouw)

 

Fiesiekus

  • #7
En die zwarte pijp; wat is daarvan de diameter? Maar zeg nou zelf....dit ziet er toch niet uit?
 

Renedata

  • #8
Schuifmaat gevonden, de diameter van de zwarte pijp is 75. Dat het er niet uitziet met die scheur dat weet ik, maar wat is de oplossing ?

Kan je eenvoudig weg een "riool" pijp van 75 door je dak duwen (van de binnenkant) en die klem zetten aan de binnenkant en ben je dan klaar (dus geen kans op lekkages, er komt alleen rioollucht uit). Of moet je de pan van het dak halen, daar een pijp op monteren en dan pan en pijp door het gat in je dak steken?

Of kan je iets om de kunststofbuis plakken of gewoon dichtkitten ?
 

Fiesiekus

  • #9
Ben even het spoor bijster. Gewoon vreemd zoals dit geplaatst is. Meestal is de standleiding gewoon recht omhoog door het dakbeschot. Hoeft niet eens persé boven de pannen uit te komen.
 

Renedata

  • #10
Beste Fiesekus, ik weet ook niet waarom dit zo gedaan is.

Maar de standleiding loopt door een leidingkoker van onder naar boven. Op zolder hebben ze dus op circa 1,5 meter een flexibele slang eraan gedaan (bij de bouw), die slang gaat dus door het dakbeschot en zit dus op de ontluchtingspan.

Maar mijn vragen blijven openstaan.
 

Tiho

  • #11
Hoe diep zit die slang eigenlijk vast, kan je erbij zeg maar?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12

Zoiets zou je op je dak moeten zien. Maar er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden.
Aan die pan zit aan de onderzijde een tuit en daar is die flexible slang opgeschoven.
*wgb*
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13


ik heb een vaste verbinding genomen zodat je deze ook vast kan zetten

op tekening staat een r.o ring die is 75mm x 50 mm, deze kan je over een pijp van 55-70mm schuiven en heb je een geur en water dichte verbinding
 

Renedata

  • #14
De slang zit ongeveer 15 cm in het gat, als ik er in kijk aan de zijkant (met zaklantaarn) dan kan ik volgens mij een onderkant van de dakpan zien en een ronde rand van de dakpan waar de slang inzit.

Op het dak zit inderdaad een pan met een ventilatiegat erin (zichtbaar vanaf de straat).

De vraag is dus of die slang inderdaad ergens omheen geschoven zit of zit die gewoon los tegen de dakpan aan (in die ronde rand). De slang zelf zit met houtjes (wigjes) ahw vast tegen het dakbeschot.

Wat is dus wijsheid. Het dak op (met minder wind !!) en die pan loshalen en kijken hoe het zit en dan een nieuw slang erop zetten of kan je proberen de oude slang los te trekken en er een nieuwe erin te schuiven en vast te zetten met houten wigjes
 

Renedata

  • #15
Hallo Henk, er zit dus geen pijpje uit mijn dak maar een grijze ontluchtingspan

Hierbij een foto van afgelopen winter, vandaar het ijs dat zichtbaar is.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Volgens je foto en zoals alles is gebouwd zal de slang vast zitten met plakband.

ook zou je een ander ontluchting pan kunnen nemen en dan opnieuw aan te gaan sluiten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17


dit is een "Rioolontspanningspanuniverseel" vul dit in bij google en je vind de daeler hier van.
 

Renedata

  • #18
Hallo Henk,

Nog bedankt voor de tekening, met harde pijp lijkt mij inderdaad een betere contructie. Maar het moet uiteraard wel passend te maak zijn, vandaar hebben ze denk ik bij de bouw voor een snelle oplossing gekozen.

In je laatste reactie geef je aan de de pijp met plakband zal vastzitten aan de pan. Het is dus dan geen optie om de pijp eruit te trekken (nadat ik de houten wigjes los heb gemaakt) er een nieuwe pijp erin te schuiven. Dus dan is denk ik de conclusie dat ik het dak op moet, pan los maken. Pijp erom heen schuiven, vastzetten met plakband en de pan er weer op zetten. Dat wordt dan een klusje met mooi weer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Of je gaat achter een goede kwaliteit slang aan en koppel die aan je bestaande ontluchting pan en sluit alles weer zoals het zat aan en dan met behulp van slange klemmen.

op google zijn de wereld te vinden van flexibele slangen
 

Renedata

  • #20
Ik denk dat een nieuwe slang met klemmen inderdaad de beste optie is. Bedankt voor het adviseren en meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu