Dakconstructie - problemen door condensvorming?

Isadulda

  • #1
Beste mensen,

Bij de opbouw op zolder is deze constructie geconstateerd aan het dak van de opbouw. Het lijkt op een kouddak constructie waarbij piepschuim isolatie tegen her dakbeschot en onder de piepschuim isolatie geen dampfolie is/was. Er is een lege ruimte tussen de isolatie en gipsplafond.
Nadat de gevelbekleding vervangen zou worden werden rotte balken en zeer veel vocht geconstateerd. Hopelijk is dit door een lekkage bij de regenafvoerpijp gekomen en niet door condens van binnen uit. De balken zijn vervangen het dakbeschot is vervangen door betonplex (weet niet of dit een goede keuze is geweest).
Nu is de vraag of het nu na de vervangingen dit niet alsnog voor problemen gaat veroorzaken in de toekomst ,met name de condensvorming die kan ontstaan. Een koud dak constructie wordt namelijk afgeraden maar helaas was dit er al.
Graag zie ik wat adviezen of ervaringen hierover.
Met vriendelijke groeten,
Isa

20230601_061652.jpg 20230530_104358.jpg 20230530_101620.jpg 20230530_100237.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom is er niet meteen isolatie op het dakbeschot gelegd?

Je weet al dat er aan de binnenkant een folie moet komen. De gipsplaten moeten dus verwijderd worden. Geef ook even de volledige (nieuwe) dakopbouw.
 

Isadulda

  • #3
Deze dakconstructie was er al en grenst met het dak van de buren. Isolatie op het dakbeschot zou een hoogte verschil met de buren en het bestaande dak bij mij veroorzaken, deze opbouw is er later bij gekomen. Aan de binnenkant een folie aanbrengen zou dan wel onder de balken komen waartussen isolatie zit.
Er is (komt) dus dakleer, (betonplex) dakbeschot op de balken waartussen isolatie piepschuim zit dat direct tegen het dakbeschot aan zit en daaronder nog wat ruimte van de balken en ruimte naar gipsplaat. Als ik de gipsplaat laat verwijderen is het dan niet handiger gelijk het hele dak te verlagen. Maar voor nu hoop ik dat eventuele condens problemen voor enkele jaren niet komt. Misschien een luchtrooster op het gips plafond plaatsen dat het kan schelen?
De monteur zegt overigens wel dat hij dit systeem regelmatig tegenkomt en ik me niet te druk hoef te maken voor eventuele condens problemen.

20230601_110910.jpg 20230601_104913.jpg
 

Isadulda

  • #4
Nogmaals de constructie tekening. De isolatie is gelijk van onder tegen het dakbeschot aan. Zo werdt dit ook aangetroffen.

16856111237044831598955626194087.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
op deze manier krijg je last van condensatie tegen je dakbeschot omdat de isolatie laag aan de binnenkant niet dampdicht is afgewerkt, deze damp komt tegen je koude dakbeschot met condensatie als gevolg en dus een langzaam wegrottend dak.
er zal nu een dampdichte laag moeten worden aangebracht tussen je plafond en de balklaag anders kun je over een paar jaar weer hetzelfde doen
 

Isadulda

  • #6
De gipsplaten zullen dan verwijderd moeten worden. Waarschijnlijk.als het lukt eind dit jaar nog. Weet ik alleen dan niet nadat dampdichte folie aan de onderkant balken wordt aangebracht het een probleem is als de isolatie strak aan het dakbeschot blijft, dan zou de lege ruimte tussen dampdichte folie en isolatie zijn. Of ik moet de isolatie laten zakken tot aan de dampdichte folie en een lege ruimte laten ontstaan tussen isolatie en dakbeschot (19cm)
Wanneer ontstaat er meer vocht? Dakbeschot zover ik weet was betonplex,heeft aan beide zeiden een soort kunstof laagje.
 

Isadulda

  • #7
20230601_112910.jpg
20230601_160058.jpg
 

Isadulda

  • #8
Het is trouwens geen betonplex maar spaanplaat met een gladde oppervlak
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Je bent nu al letterlijk op sloperhoogte. Wat let je om het nu ( in een droge periode) in 1x goed te doen?
 

Isadulda

  • #10
Er zijn enkele balken vervangen en platen. Omdat ik ook met de buren zit zou deze aanbouw op het dak compleet vervangen dienen te worden. Het zag ernaar uit dat het nog wel meekan voor een tijd. Alleen dan wel de dampremmende folie nog aan laten brengen.Een hele nieuwe dakaanbouw met nieuwe kouddak constructie is financieel nu niet mogelijk. Een nieuwe lage dakaanbouw zou betekenen dat de hele plafond binnen ook verlaagd moet worden ruim 50m2.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat er een hoogteverschil met de buren ontstaat is geen reden om geen isolatie op het dak te leggen. De dakdekker plakt dit verschil wel dicht. Ligt de dakbedekking er nog niet op? Plaats dan alsnog isolatie :idea: Kies een Rc van 6.3. Onder de isolatie moet trouwens dan ook een dampremmende laag.
 
  • Like
Waarderingen: Isadulda

Isadulda

  • #12
Er zit wel isolatie op maar dan onder het dakbeschot het is een dak aanbouw met kouddak. Maar dat schijnt niet zo aan te raden tegenwoordig een kouddak ivm condensatie risico's. Er dient nu nog alleen dampremmende folie vanuit binnen aangebracht te worden. Hoop dit dit jaar nog te kunnen doen. Dakdekker gaat morgen beginnen . Ik zal die waardes onthouden bedankt.
 

Charel

  • #13
Zie ik het goed op die laatste foto dat de wanden met houtskelet zijn gebouwd ? Het lijkt of er een keperwand van ongeveer 8 cm dik is gemaakt met daartussen glaswol en aan de binnenkant een gipsplaat. De buitenafwerking was dat ook met één of andere beplating ?
Sowieso zit je dan met die wanden met hetzelfde probleem want ook daar had een dampremmend materiaal moeten zitten aan de binnenkant en een meer dampopen materiaal aan de buitenkant.
Wat het dak betreft, daar heb je een kans gemist om het ineens goed te doen.
Het volgende zou je nog kunnen overwegen:
De vernieuwde dakbedekking als dampscherm beschouwen, hierop isolatieplaten aanbrengen met daarop opnieuw een dakdichting. Op die manier kan de situatie aan de binnenkant blijven zoals ze is op voorwaarde dat de isolatie boven op de dakvloer het dubbele aan isolatiewaarde heeft dan de isolatie onder de dakvloer, er is dan geen gevaar meer voor condensatie.
Ook een omgekeerd dak is te overwegen. In dat geval liggen vochtbestendige platen boven op de dakbedekking die dan een dubbele functie krijgt, dampscherm en waterdichting. Maar wellicht is dat hier niet aangewezen vanwege het gewicht, die platen moeten voorzien worden van een ballastlaag om het wegwaaien bij storm te voorkomen.
Edit: Ik lees nu pas dat de dakdekker morgen gaat beginnen. Laat hem dan ipv een definitieve dakbedekking nu al een goedkope maar waterdichte onderlaag branden die het dak voorlopig dicht maakt en die dan later als dampscherm kan dienen om daarop isolatie en definitieve dakdichting aan te brengen.
Het is nu het moment om kort op de bal te spelen, je kan er heel wat bij winnen.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Met een dampdichte dakbedekking is klimaatfolie in plaats van dampdichte folie veiliger.
 

Isadulda

  • #15
Beste Charel,
Op de wanden aan de binnenkant is er geen dampfolie aangebracht. Dat is i.d.d. om te overwegen. Aan de buitenkant wordt er een folie aangebracht damp open of dicht weet ik niet. Misschien zegt de foto u iets. Er waren rabatdelen die vervangen zouden worden met kunstof en zagen daarna pas de ellende.

Op het dak kan helaas geen isolatie meer op, omdat er dan een hoogte verschil zit met mijn overige dakdeel.
Veel buren hebben later een dakaanbouw gemaakt maar de meesten met dakrand.
Het probleem is eigenlijk de regenafvoerpijp. Ik heb vandaag even gekeken maar er zijn zeker 5 of 6 huizen waar geen regenafvoerpijp is door hun opbouw met dakrand. Wat ik constateer is dat al het water van minimaal 5,6 huizen in iedergeval van het middelste dakgedeelte van hun door de regenafvoerpijp bij mijn gedeelte weg kan stromen.
Als de dakaanbouw met een dakrand was geweest was dat mooi geweest.

20230601_221911.jpg 20230601_221922.jpg 20230601_222035.jpg 20230601_223436.jpg 20230601_223454.jpg 20230601_223541.jpg 20230601_223513.jpg
 

Isadulda

  • #16
De dakdekker is langsgeweest. Er is besloten om een extra isolatielaag aan te brengen op de bestaande dak. Op de koude dak op het dakbeschot en ook het gedeelte van de warme dak is er isolatie pir platen aangebracht, het dak is nu hoger. Voor de goot zijn bij de uitbouw de zijkanten laag gehouden om het water via die weg dus ook van de buren af te kunnen voeren. Nu verwacht ik in iedergeval bij de koude dak geen vocht en natuurlijk in zijn geheel een betere isolatie.
Maar lees hier en daar dat dubbele isolatie geen nut heeft. Hopelijk heb ik het mis.
 

Isadulda

  • #17
Een extra ontluchter is er geplaats.
 

Isadulda

  • #18
Beste lezers,
Vandaag is de dakdekker langsgeweest en heeft het dak geisoleerd en bedekt.
Ik zal het kort houden.
Hopelijk heb ik niet iets ernstigs laten doen.
Mijn dak bestaat (bestond) uit 3 delen. Voor en achterzijde huis is een dakaanbouw en heeft een kouddak in het midden oorspronkelijke verdieping met warm dak.
De volgorde van het koude dak is : bitumen, isolatie pir rc 2.6 , dakbeschot, ongeveer 10 cm isolatie piepschuim, lege ruimte en gipsplafond.
Mijn vraag was kan dit kwaad?
 

Isadulda

  • #19
16857297078091464595921177074289.jpg
 

Isadulda

  • #20
De piepschuim isolatie zit tussen de balken bij de aanbouw
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu