Dakberekening nog te bouwen tuinhuis

Doe-het-lekker-zelf

  • #1
Ik wil in de tuin nog een tuinhuis gaan bouwen, met daaraan vast een overkapping

Nu kom ik met klussen een heel eind, en kom ik zelf voor het overgrote deel wel uit het bouwen, echter voordat het zover is wil ik zeker weten dat het allemaal sterk genoeg is, en daar heb ik wat hulp bij nodig.

Het tuinhuis zal 3mtr bij 2,5mtr worden. Aan de lange zijde zal er een overkapping aan vast komen waarmee de totale grondoppervlakte 3mtr bij 4mtr zal worden. Mijn vraag is tweeledig.

Het tuinhuis:
Het dak wil ik onder een hoek van 10graden zetten. De nok komt in het midden van de lange zijde, waarmee een dakhelft een oppervlak krijgt van ca 1.55mtr x 2,5mtr. Over de lengte van 2,5mtr komen wilde ik in totaal 4 spanten gaan plaatsen, met een hoh afstand van ca 83cm, waarbij uiteraard 2 de beide uiteinden vormen. Tussen de spanten nog weer balken, welke met raveldragers aan de spanten bevestigd worden.

De overkapping.
Komt achter het tuinhuis, dak onder dezelfde hoek. Het oppervlak van een dakhelft word daarmee ca 1,55mtr x 1.50mtr. Dit wilde ik eigenlijk uitvoeren met 2 dakspanten, 1 van de 2 spanten is van het tuinhuis (zie hierboven), de overspanning tussen de spanten zal dus hoh ca 150 cm zijn (afhankelijk van dikte waarin spanten worden uitgevoerd). Ook tussen deze spanten komen nog weer balken, welke met raveldragers aan de spanten bevestigd worden.

Het gehele dak wil ik voorzien van een groen dak. Afhankelijk van welk type je kiest en in welke uitvoering zal het gewicht hiervan tussen de 50 en 80kg/m2 zitten.

Het dakbeschot waarop de afdichting en het groendak geplaatst zal worden wilde ik gaan uitvoeren in OSB3.

Ik zat zelf te denken om de 2 buitenste spanten uit te voeren in bv 50x150mm vuren uit te voeren, deze kunnen met een middenbalk ook rusten op de muurcontructie. De binnenliggende spanten wilde ik gaan uitvoeren in 75x150mm, dit omdat er vanwege de beschikbare maten OSB3 platen niet aan ontkomen kan worden dat er 2 platen op een spant vastgezet moeten gaan worden en 75mm volgens mij voldoende "vlees" bied om 2 aansluitende platen vast te zetten en ondersteuning te bieden.
De balken tussen de spanten zouden bv in 100x50mm uitgevoerd kunnen worden.

Echter, is deze constructie toereikend om het gewicht van het groendak en alle bijkomende gewichten en krachten te kunnen dragen? Ik sta open voor suggesties voor andere maten spanten en balken indien mijn voorstellen te licht, of te zwaar zijn.

Voor wie het niet meer snapt heb ik bijgevoegd schematische weergave bijgevoegd van het bovenaanzicht van het geheel waarbij:

- De blauwe lijnen de spanten van het tuinhuis zijn
- De paarse lijnen de spanten van de overkapping zijn.
- De rode lijn de nok is.
- De groene lijnen de balken tussen de spanten voorstellen.

Ik hoop dat het zo wat duidelijk is.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met de tekening erbij zou het idd. duidelijker kunnen zijn. :wink:
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #3
Sorry, was een beetje misgegaan.. :oops: zit er als het goed is nu bij.

Gelijk nog aanvullende vraag, in het schema zijn 2 verschillende balken getekend tussen de spanten, maar als 1 ook voldoende is, dan is dat natuurlijk ook prima, ook hier sta ik open voor suggesties.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #4
Niemand een idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Veel te veel balken. Of je maakt een gordingkap of een sporenkap. Nu is het een mix van beide.

Je tekent twee spanten van de overkapping aan de zijkant? Wat voor vorm wordt deze kap dan?

Als het een "normaal" tuinhuis wordt zoals onderstaand leg je gordingen op de twee wanden van het huisje (die wanden zijn dan de spanten zeg maar), en die steken door om de overkapping te maken. Zoek anders zo'n tuinhuis eens op (buren/winkel) en bekijk het eens goed.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #6
Oke, ik zal het herformuleren en wat aanpassen zodat de vraag hopenlijk wat duidelijker word. Laten we het voor het gemak zien als 2 zelfstandige bouwwerken. Een tuinhuis, en een overkapping. Hieronder uitgesplitst per onderdeel voor het overzicht. In beide gevallen is de constructie van de muren cq dragende constructie niet het probleem, maar het gaat puur om het dak en de constructie ervan.

Deel 1, het tuinhuis
Het tuinhuis krijgt een grondoppervlak van ca 2,5 x 3meter. Het idee is om het dak ervan te voorzien van een sedum dak. Het dakbeschot wilde ik uitvoeren in 18mm dik OSB3.

Mijn idee was om het dak uit te voeren als zadeldak met een helling van 10graden, en dit opgebouwd uit 4 spanten over de breedte van ca 2,5 meter, waarmee de spanten op een hoh afstand van ca83cm komen. Het sedumdak zal ca tussen 50-80kg/m2 in gewicht bedragen, afhankelijk van de uitvoering die gekozen word.

Welke balkmaat is er minimaal benodigd om het sedumdak en alle andere belastingen te kunnen dragen?



Deel 2, de overkapping
De overkapping zal een grondoppervlak krijgen van 3 x 1,5meter. Ook hier is het idee om dit dak te voorzien van een sedumdak, en word het dakbeschot uitgevoerd in 18mm OSB3. Dit geheel zal uitgevoerd worden met 2 spangen met een hoh afstand van ca 1,5meter.

Welke balkmaat is hier minimaal benodigd om het sedumdak en alle andere belastingen te kunnen dragen. Of zijn er aanvullende zaken nodig om het gewicht met deze overspanning te kunnen (laten)dragen.


Deel 3, het dakbeschot
Is 18mm OSB3 voldoende sterk om in beide bovenstaande bouwwerken de overspanning en de belasting van het dak te kunnen dragen? Of zijn er aanvullende maatregelen nodig om 18mm OSB3 de overspanning tussen de spanten te kunnen laten dragen?


En dan een laatste vraag in het algemeen, ook van toepassing op de beiden bouwwerken. Hoe dik moet een balk minimaal om op die balk 2 aansluitende OSB platen te monteren?
Voorbeeld: Als je op een balk van 50mm breed 2 platen laat samenkomen, zal elke plaat met 25 op de balk liggen.[/b]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Teken het eerst even goed uit, want anders kom je er niet uit.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #8
Uittekenen ben ik al mee bezig, daar ga ik (denk ik) wel uitkomen. Het het dak waar ik mijn vragen bij en over heb. En in welke balkmaten dit uitgevoerd moet worden om de lasten te kunnen dragen.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #9
Niemand die hier een idee bij heeft?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu