Dakbedekking vervangen

Reanimo

  • #1
Wij hebben een ruim 100 jaar oude woning waarbij de vorige bewoner de dwarsbalken in het dak heeft ingekort en 50 cm verhoogd en er vervolgens sneldekpannen op heeft gelegd.
Het dak is mede hierdoor niet vlak en naar mijn mening veel te zwaar voor de constructie eronder.
De isolatie eronder bestaat uit her en der geplaatste stukken glaswol en de binnenzijde is afgewerkt met schroten, deze lopen redelijk recht.

De vorige bewoner heeft de oorspronkelijke spanten wat verstevigd door er planken op hun kant tegenaan te spijkeren. Dat heeft wel geholpen maar blijkt niet voldoende te zijn.
Ik overweeg om deze zomer de pannen te vervangen door dakpanplaten. Ik wil als de pannen eraf zijn het houtwerk behandelen tegen ongedierte, de electrische leidingen vervangen door iets wat veilig is, de isolatie vervangen of verbeteren en de draagconstructie zo vlak mogelijk maken.

Ik neem aan dat metalen dakpanplaten een condensprobleem kunnen geven en wil natuurlijk niet hout opsluiten tussen twee dampremmende lagen.
Ook heb ik geen idee van het geluid van dit soort platen bij regen en wind. Ik wil dus voor al deze problemen een oplossing die goed is en waar je vrijwel geen omkijken meer naar hebt. Ik heb enige ervaring in klussen en kan enkele mensen laten helpen. De woning valt onder de regeling beschermd dorpsgezicht en het huidige dak heeft een rode kleur. Alle woningen in de omgeving hebben zwarte of grijze dakpannen.
Heeft iemand hiermee ervaring en tips?
Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ga voor advies naar de gemeente of en architect, op afstand is er geen goed advies te geven over de constructie, die zal ter plekke bekeken moeten worden.
Als u geluk hebt is er ook nog ergens een potje subsidiegeld voor de aanpak van het dak.

De dakpanplaten passen m.i. absoluut niet bij een dergelijk huis, ik zou het jammer vinden, bovendien zijn ze bij uitstek geschikt om uzelf en de buren uit de slaap te houden bij harde regen en zeker bij hagel.

De ouderwetse grijze pannen zijn bij de sloop nog genoeg te vinden voor een redelijke prijs, de huidige pannen zijn vlot te verkopen op een veilingsite.
 

Reanimo

  • #3
Hartelijk dank voor uw advies; ik zal dat van die subsidie zeker onderzoeken, nooit aan gedacht. Mijn keuze voor de platen ligt in het feit dat ze veel minder wegen en er is -voor wij hier kwamen- al meer veranderd waardoor deze woning er niet origineel meer uitziet. Het gewicht telt voor mij meer dan de financiele kant dus ik overweeg die platen niet omdat het goedkoper zou zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Qua gewicht per vierkante meter maakt het niet zoveel uit welke pannen u gebruikt, de constructie lijkt me in dit geval de belangrijkste zaak, dit had ik overigens al uit uw vraag begrepen.

Voor mijn dochter heb ik een huis uit 1900 onder handen gehad :wink:
 

Reanimo

  • #5
Ik heb vorig jaar de constructie laten bekijken door een 70 - jarige timmerman die veel van dit soort daken heeft gemaakt. Hij gaf me het advies om een bedekking te nemen met een lager gewicht of het gehele dak te vervangen.

Dat laatste is echter geen optie voor ons; dat gaat meer kosten dan we kunnen uitgeven. Want er zijn meer gebreken in deze woning en helaas heb ik de loterij niet gewonnen. Ik kan de zaak er niet af schuiven en helemaal overnieuw beginnen.

Er is helaas ook geen mogelijkheid om extra knieschotten te plaatsen. Dat heb ik eens in een vorige woning gedaan en dat werkte daar goed. Ik denk dat je met alle soorten pannen gaat uitkomen op zo'n 40 kilo per vierkante meter en dat is veel te veel voor dit dak.

In ieder geval -onafhankelijk van welke bedekking erop gaat komen- wil ik graag weten hoe je het beste het dakvlak kan uitvlakken. Helaas heb ik vergeten om dat aan die timmerman te vragen en is hij er niet meer. Ook wil ik graag weten wat de beste houtworm -preventie is.

Uw mening dat dit soort platen niet passen bij zo'n woning deel ik volkomen maar ik zie op dit moment weinig andere opties. Het uiterlijk van de woning gaat weinig veranderen, tenzij je van heel dichtbij gaat kijken. En dat uiterlijk is belangrijk voor het beschermde dorpsgezicht.

Er zijn reeds voor wij hier kwamen meer zaken gewijzigd die de originaliteit van deze woning aantasten. Zonder te willen suggereren dat dit een voor ons vrijbrief is om maar alles zomaar te gaan doen hebben we wel een aantal beperkingen in onze mogelijkheden, tijd en geld.

We willen een oplossing op zo'n manier dat we er weinig omkijken meer naar hebben. Dat is niet ons oorspronkeleijke plan hadden maar we zitten nu al enkele jaren met een aantal verborgen gebreken en we willen ook nog iets van een leven overhouden. Er gaat nu veel kapot.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het uitvlakken van het dak kan het beste gebeuren met de pannen en panlatten eraf.
Langs de dakspanten planken van b.v. 40 x 145 spijkeren of schroeven en hierop de panlatten weer bevestigen.
Wanneer de panlatten nog goed zijn kunt u ze plaatselijk loswrikken en weer vastspijkeren.

Het lijkt me toch het beste er even een aannemer naar te laten kijken voor de maten van de planken die langs de spanten komen, de sterkte van de spanten speelt ook een rol mee.
 

Reanimo

  • #7
Hartelijk dank, we hebben inmiddels een ervaren timmerman gevonden en die zal uw advies uitvoeren.
 

Sanderzzp

  • #8
Zou eerst eens bij de gemeente gaan informeren of je die dakplaten mag gaan gebruiken, ze willen nogal eens moeilijk doen zo ken ik een verhaaltje over een rietekap die door een kunststof rietenkap werd vervangen. Dus eerst even goed informeren en zeker als je huis een beschermd dorps gezicht heeft!
 

Reanimo

  • #9
Zal ik doen, bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu