Dak verhogen en dakbalken in zicht brengen

De boez

  • #1
Voor een gepland aanbouw+verbouw heb ik de volgende twee vragen:

1. De aanbouw wordt samengevoegd met een bestaande bouw (is plat dak). Van de bestaande bouw willen we het dak 35 cm hoger maken. Wat is de meest eenvoudige manier om dit te doen? Er loopt allerlei leidingwerk (tussen de rachels) (cv, elektra, water)

2. In een ander deel van het huis willen we de dakbalken in het zicht brengen. Deze zijn ruw/ongeschaafd. Mijn idee was om deze te bekleden met multiplex (8 mm?) en aan de onderkant een geprofileerd stuk (mdf?) te bevestigen. Zou dit goed uitvoerbaar zijn of heeft iemand een beter idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Met zulke summiere informatie kunnen we natuurlijk geen advies geven. Je zal hier waarschijnlijk een constructeur bij moeten halen, de berekening heb je vermoedelijk ook nodig voor de vergunning voor het bouwen.

2. Dat kan. Triplex is dan al voldoende (3 of 4mm). Hoeken onder verstek zagen + lijmen en tegen de balk lijmen.
Je kan ook de bestaande balk schuren met een bandschuurmachine.
Wil je het helemaal vlak hebben, of moet er een houttekening in het zicht blijven?

Wat bedoel je trouwens met "in het zicht brengen"? Zijn ze nu weggetimmerd? Plaats anders wat foto's. Hoeveel ervaring met klussen heb je?
 

De boez

  • #3
Zo extreem zijn mijn vragen toch niet?

Wat wil je nog voor meer informatie? De situatie is zoals beschreven:

een bestaande aanbouw met een platdak. Hier tegenaan plaatsen we een extra aanbouw die volgens de planning 300 cm hoog wordt. Het bestaande deel is nu 265 cm hoog. Dat willen ook naar 300 cm brengen.

Wat is dan de meest handige aanpak?


Met in het zicht brengen van de dakbalken bedoel ik dat ze nu niet in het zicht zijn (zit zachtboard tegenaan). Deze balken zijn ongeschaaft. Ik zie het niet zitten om dit met een bandschuurmachien te doen (boven je hoofd werken en dan ook nog eens alle hoeken die slecht bereikbaar zijn....)
Mijn idee was om de balken te bekleden met multiplex. Houtstructuur hoeft niet in t zicht te blijven. Wel moet de aansluiting met het geprofileerde hout wat tegen de onderkant van de balk komt naadloos zijn. (moet dus niet gaan werken)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat het beter is er een bouwkundige bij te halen.
Uw vragen zijn niet extreem maar op afstand is het niet mogelijk hier concreet antwoord te geven op uw eerste vraag omdat op afstand niet te bekijken is hoe het leidingwerk veranderd kan worden, dat kan een hele grote klus zijn.

Wat uw tweede vraag betreft, een beetje schilder kan de balken plamuren, u hoeft dan alleen nog maar te schilderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Precies. Over het dak verhogen kunnen we wel zeggen dat je gewoon de muren wat hoger moet opmetselen en alle balken er weer op moet leggen, maar als we geen idee hebben hoe het er uitziet, is dat natuurlijk een onzinnig advies.
Ik heb de vraag gesteld hoeveel ervaring je hebt, want uit de vraagstelling lijkt dat die niet echt aanwezig is voor dit soort klussen.

Het bekleden van houten balken kan natuurlijk wel, maar de moeilijkheid zit het in het voorkomen van scheuren. Je kan het gewoon proberen met multiplex, de zichtzijde zaag je onder 45 graden en lijm je voor montage op de balk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu