Dak isoleren ja of nee?

Evertz

  • #1
Ik ga in mn woning uit 1984 een extra slaapkamer maken op zolder,nu liggen er op het dak 'pur' dakplaten a3,5 cm en aan de binnezijde afgewerkt met 18 mm spaanplaat

is het verstandig om het dak extra te isoleren of voldoen de pur platen kwa isolatie?
 

Kacheltje

  • #2
3,5 cm pur op het dak isoleerd is op zich al een hele verbetering ten opzichte van zonder isolatie.
Je kunt het er wel mee doen op zich, als je het dak naar RC3 brengt en dat is ongeveer 10 cm isolatie geeft dat natuurlijk extra energiebesparing op je totale energierekening maar niet 2x zoveel dan de huidige 3,5 cm.

Ik zou het verstandig vinden als je toch aan het verbouwen bent om extra te gaan isoleren.
 

Evertz

  • #3
Nu heeft iemand hier in de straat(zelfde huis),styrodur/pir/pur platen strak tegen het dakbeschot aangemaakt zodat de dakplaten(pir/pur+spaanplaat) een geheel vormen.daarna afgewerkt met gipsplaat!

ik zit hier nu zelf ook aan te denken,of moet ik het absoluut niet doen ivm vocht?en is het verstandig?
 

Tiho

  • #4
Zolang je de binnenzijde goed dampdicht afwerkt is dat geen probleem.
 

Evertz

  • #5
Ok,maar daar hebben ze niks dampdicht afgewerkt omdat wij dakplaten (pir/pur is verlijmd op spaanplaat)hebben met een dampdichte laag aan de buitenkant!
 

Tiho

  • #6
Wat voor dampdichte laag bedoel je? De pur is niet dampdicht.
 

Evertz

  • #7
Soort van folie,maar ze komen aankomende week een dakdoorvoer plaatsen dan zal ik er eens een foto van maken(van het uitgezaagde stuk)! dan weten we het zeker
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
@Evertz op jouw isolatie dus onder de dakpannen zal wel een speciale folie liggen en deze is dampopen. Het is ook nog mogelijk dat er toch een damprem op de dakplaat ligt en daarop de PIR/PUR gelijmd.

Het is ook nog mogelijk dat de buren een isolatieplaat hebben die met een aluminiumfolie is gecacheerd, dit is ook een stuk gunstiger. Dan blijven de naden en de randen over om daar aandacht aan te besteden.
 

Tiho

  • #9
Ok ben benieuwt.
 

Martin Wijnen

  • #10
Is PUR Dampdicht? Daar zijn de geleerde het nog niet over eens heb ik me laten vertellen. Kan iemand mij uitsluiting geven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Wees maar niet bang de geleerden zijn het absoluut eens. :wink:
Ik haal het uit een boekje en PUR is niet dampdicht. Metalen die zijn dampdicht.
PUR heeft een dampdiffussie weerstandsgetal van 60. De platen zijn van een cachering voorzien. Bijvoorbeeld is er een type plaat waar een aluminiumfolie is op aangebracht. Deze plaat krijgt dan een ander getal.
Steenwol heeft een getal van 1,5. Dat van die cachering is hier ook van toepassing.
Een PE dampremmer van 0,2 mm dik heeft een getal van 65000 als je aan de naden van de folie niets doet dus zonder tape aanbrengt zakt het getal naar 3000.
 

Martin Wijnen

  • #12

Ik stuur een foto van onze dakplaat. Er zit geen folie onder de dakpannen en mijn vraag is zit er bij deze een damprem op de dakplaat met daarop de PUR gelijmd?
 

Tiho

  • #13
De pur is even dampopen/dicht als het hout waar het opgelijmt zit zo ongeveer. Valt wel mee dus.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zo te zien is er geen dampremmende laag tussen het spaanplaat en het schuim aangebracht.
Aan de foto te zien ligt er ongeveer 20 mm PUR op je dak. Dus geen 35mm.
Je kan een isolatie aan de onderzijde aanbrengen en aandacht besteden aan het hoe en wat van het vocht richting de dakpannen.

Zie ook de vraag Zoldervloer of dak isoleren. Daar wordt Fastfixx genoemd. Even Googlen zodat je op een fimpje terecht komt. Zo eenvoudig kan het zijn met de damprem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu