Daglichtversterker

Rijnberg

  • #1
Ik wil in een donkere kamer meer licht. Het idee is om een daglicht-tl balk of ledstrip oid in de buurt van het raam te monteren. Een sensor die het invallende licht meet en daar een instelbare hoeveelheid lux via die ledstrip aan toevoegt. Zodat het licht in de kamer op een natuurlijke manier blijft meebewegen met het licht buiten: Dus wolk voor de zon dan ook even dimmen. Zwiepende takken die het invallende licht varieren dan ook varierend extra licht.
Dat is volgens mij niet als produkt te krijgen.
Extra moeilijkheid is dat ie 's avonds vanzelf uit moet gaan als het buiten donker wordt. En 's ochtends aangaat als het weer lichter wordt. Maar dan liefst geleidelijk tot aan de ingestelde sterkte.

Wat ik heb gevonden zijn lampen met sensor die aanvullen tot een max. Maar geen lampen die meegewegen met invallend licht.

Bestaat wat ik zoek of is het met 2 of 3 losse dingen makkelijk in elkaar te knopen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wat je zoekt is een dimmer met een regelingang van 0 tot 10 Volt en een lichtsensor met een uitgang van 0 tot 10 Volt. Beide zijn te koop als je wat rondspeurt met Google
 

Kareltje333

  • #3
Eigenlijk zoek je een hele hoop daarvan, plus een hele hoop LED's, plus een halve bol waar je gaatjes in boort voor de fotosensoren. Als het licht in zo'n gaatje schijnt, gaat de LED op de corresponderende hoek/positie branden.

Zal toch nog behelpen zijn, aangezien het raam meer een lichtvlak is en de LED's punt- of maximaal lijnbronnen.

Met FET's, transistors of opamp's en losse fotosensoren zal het goedkoper zijn, maar dan moet je wel een beetje kunnen stoeien met electronica.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rijnberg

  • #4
En hoe knoop je die dan aan elkaar? Ik ben wel handig als er een schema ofzo ligt.

Moet wel een beetje simpel blijven. Het hoeft niet dat het hele kozijn rondom vol met leds komt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kareltje333

  • #5
Dan weet ik niet hoe je ervoor wilt zorgen dat het led-licht zal meebewegen met invallende licht.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Hulp met een schema is pas mogelijk wanneer je armatuur en sensor hebt aangeschaft, want er zijn verschillende soorten met verschillende aansluitmogelijkheden. Maar van de sensor gaat de 0 op de 0 van het armatuur, en de 10V spanningsuitgang op de 10V spanningsingang. Verder heeft een sensor voeding nodig maar hoe dat moet is zeer sensor afhankelijk.

@Kareltje333 volgens mij is het de bedoeling alleen de helderheid van het licht te regelen aan de hand van de hoeveelheid invallend licht, niet de richting van het licht. Maar misschien dat @Rijnberg daar een licht op kan werpen.
 

Rijnberg

  • #7
Het betreft een kamer in een verzorgingshuis. De kamer zit in een donkere hoek en ook nog een balkon boven het raam. Maar inderdaad richting is niet belangrijk. Gewoon een met het invallende licht meebewegende lamp in de buurt van het raam want daar is de lichtinval.
 

Rijnberg

  • #8
Kareltje333 schreef:
Dan weet ik niet hoe je ervoor wilt zorgen dat het led-licht zal meebewegen met invallende licht.
Het is niet de richting van het licht maar de hoeveelheid. Een ledstrip of lamp die iets dimt als er bijvoorbeeld een wolk voor de zon komt zodat de variatie buiten ook binnen wordt ervaren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik zou niet voor daglicht wit gaan, dat is in led meestal onprettig licht, ga voor neutraal wit (4000K) of ook wel kantoor wit genoemd.
Voor de rest zal je meer systemen tegen komen die precies andersom werken nl. er voor zorgen dat de hoeveelheid licht in de kamer altijd hetzelfde blijft en als het buiten donkerder wordt er binnen meer licht gegeven wordt.
Maar met een beetje kennis van elektronica is zoiets wel te maken.
Alternatief is een systeem wat buiten daglicht opvangt en binnen weer uitstraalt, wel kostbaar maar naast af en toe schoonmaken komen er verder geen kosten meer bij als het eenmaal aangelegd is.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu