Dab tuinpomp zuigt geen water aan

KarenW

  • #1
Dap jet 82 zuigt geen water op drukvat was niet nodig?wie weet hoe het wel werkt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er staat bij de beschrijving dat de pomp zelfaanzuigend is maar dat klopt alleen als er een voetklep in de zuigslang zit en de pomp en de zuigslang vol zit met water, er mag geen lucht in het pomphuis zitten.
Waarom was een drukvat niet nodig ?
 

KlusRob

  • #3
Giet eens (met de zuigslang aangesloten) door de perszijde de pomp vol met water. Dan de pomp een half minuutje laten draaien, dan zou er wel water aangezogen moeten worden. Eventueel herhalen totdat de zuigslang ook gevuld is.
Als de pomp leeg is, zuigt hij niet zelf aan, ook al is het een zelfaanzuigende pomp, met water erin is zo'n pomp in staat om lucht uit de zuigslang te zuigen.

@Jan, een drukvat is niet nodig als je zo'n pomp gebruikt als directe pomp, die je bedient door de stekker in het stopcontact te steken of eruit te halen.
Een drukvat is alleen nodig bij een installatie met een automatische afslag, waar het hele systeem op druk blijft staan als er geen watervraag is.
In deze situatie is het waarschijnlijk: bron - zuigslang - pomp - slang - sproeier, waarbij de sproeier water krijgt als de pomp aan staat, en geen water als de pomp uit staat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er een voetklep in de zuigslang zit kan het pomphuis niet gevuld worden, de luchtkolom in de zuigslang en de pomp kan niet weg, het lukt niet de pomp te vullen.
Altijd eerst de zuigslang vullen en direct aansluiten op de pomp, daarna het pomphuis vullen en de pomp laten draaien zonder aansluitingen op de perszijde.

Deze pomp kan geen lucht verplaatsen dus ook met water in de pomp maar zonder water in de zuigslang zal de pomp niets doen, het kleine beetje water in de pomp is niet voldoende om de lucht uit de zuigslang te verpompen.

Het is niet voor niets dat ik TS vraag waarom er geen drukvat nodig was, speculaties over het gebruik van zo'n pomp lost niets op.
 

Kacheltje

  • #5
Als je de pomp vult met water ook wel opgieten genoemd kan de pomp de luchtkolom uit de bron verwerken en is de pomp zelfaanzuigend.
Niet elke bron heeft een voetklep. Een klep op maaiveld hoogte of ingebouwd in de pomp volstaat dan om niet telkens de pomp hoeven te opgieten.
Voordeel van geen voetklep is het winterklaar maken. Slang los en het water zakt de buis in op vorstvrije diepte.

Als de pomp opgegoten is en dan de kolom lucht niet weg krijgt is een lekkage in het aanzuigdeel de meest voorkomende oorzaak.
 

Kacheltje

  • #6
Een drukvat is handig als je de bediening net als een kraan in huis wil hebben en druk op het systeem wilt behouden.
Als je de pomp enkel elektrisch bedient om te sproeien is een vat niet nodig en heeft geen enkele meerwaarde.
 

KlusRob

  • #7
@Kacheltje, dat is precies zoals ik het ook probeerde uit te leggen, jij bent geloof ik alleen iets duidelijker.

@Jan, ik heb bijna dezelfde pomp thuis staan, met dezelfde configuratie, zoals kacheltje ook noemt. Gewoon met een losse zuigslang zonder voetklep in de bron.
Als ik hem heb afgekoppeld, pak ik een colafles oid met water en daarmee vul ik het pomphuis (kan bij mij vanuit de aansluiting aan de bovenzijde). De zuigslang is dan nog leeg.
De pomp zuigt dan na een minuutje gewoon water aan uit de bron, hoor. Werkt al jaren zo, en is precies ook het idee van een zelfaanzuigende pomp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu