CW6 toestel, of solo met boiler?

Traxl

  • #1
In een pand met 4 badkamers en 4 keukens willen we een oude CV ketel i.c.m. een indirect gestookte 120l boiler gaan vervangen, we twijfelen nu tussen 3 opties:

1. een goed CW6 toestel zonder ingebouwde boiler
2. een goed CW6 toestel met ingebouwde boiler
3. een solo toestel met een indirect gestookte boiler

- Als 2 douches tegelijk gebruikt kunnen worden, dan zijn we tevreden.

Welke optie zou volgens jullie het meest energie zuinig zijn?
 

Bernhard

  • #2
Ik weet niet of je met 1 warmwatersysteem voor 4 appartementen een logboek moet bijhouden ivm legionella?
Mogelijk dat anderen dat wel weten.
Misschien kan je 4 combiketels installeren?
mvgr. Bernhard
 

Traxl

  • #3
4 aparte combi ketels zou inderdaad een betere optie zijn, zeker i.v.m. de hoge kosten van weersafhankelijk stoken. Helaas is het in deze situatie niet mogelijk, we kiezen nu voor 1 installatie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een combitoestel is geen goed idee. Vaak hebben deze een kleine, of helemaal geen watervoorraad. Dit betekent dat de ketel direct omschakeld naar warmwater als de warme kraan ergens opengaat. Op dat moment is er geen ruimteverwarming.

Met de hoeveelheid tappunten die U wilt aansluiten kan het wel eens zo zijn dat de ketel lange tijd alleen bezig is met warm water en het dus koud wordt omdat je geen verwarming hebt. De warmwatercapaciteit zal waarschijnlijk ook niet toereikend zijn.

ik zou zeggen, laat de boel eens goed doorrekenen en bepaal welke vermogens je nodig hebt voor verwarming en warmwater. Als ik het zo inschat zul je toch minstens een behoorlijke voorraadboiler nodig hebben. Ook een 30 kw keteltje zal wel niet voldoen. Al met al een behoorlijke investering en het is dan jammer als het niet werkt zoals het zou moeten.
 

Xr8

  • #5
Weet de afstanden niet maar is het mogelijk dat er een warmwater circulatie in moet. Bij veel afstand is dit vaak beter omdat de wachttijd veel korter is. Dit kan niet met een combiketel. Er bestaat een ketel met oplaadboiler CW6 waarbij het wel kan. Anders kom je in een ketel met voorraad boiler.

Succes.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Er zijn toch ook ketels die zowel warm water als cv tegelijk doen
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #7
Dat klopt ,oa de bekendste boiler -boer van nl ( :wink: mod ) heeft een ketel die zowel ww als cv kan voeden tegelijkertijd.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Indirect boiler met voldoende capaciteit zou ik nemen , anders vrees ik het dat een drama wordt .zeker bij te krappe ww leidingdiameters .

indien de afstand tot het laatste ww aftappunt te groot is , dan is het zeer verstandig om een ringleiding aan te leggen en boel goed te isoleren. ook zeer wenselijk ivm verkleinen risico legionella.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Maar een combiketeltje voor vier keukens en vier badkamers? Dan kan zo'n ketel misschien wel warmwater en verwarming tegelijk doen, maar de kans op te weinig vermogen is dan natuurlijk groot. 25 of 30 kw gaat ongetwijfeld problemen geven.

Ik zou zeggen plaats weer een grote boiler. Eventueel verwarming apart op een ketel en voor verwarming een gasboiler of een indirect gestookte boiler met een ketel daarbij alleen voor de boiler.

Die 120 liter boiler die er nu staat maakt het mogelijk om een korte tijd veel warm water te tappen op meerdere plekken. Dat redt je niet met een combiketel.

Jammer dat niet gegeven is wat voor ketelvermogen er nu staat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu