Cvketel reageert niet op thermostaat

Webe

  • #1
Wij hebben de gehele benedenverdieping voorzien van vloerverwarming. Tot voor kort werd de temperatuur geregeld met een aan/uit thermostaat.
Daar ik de ketel (Bosch 35 HRC) graag modulerend wil hebben, heb ik (openthermodule otm4 )geplaatst tesamen met een Bosch thermostaat tr100.
Het valt mij nu op dat de zaak niet werkt zoals je zou mogen verwachten.
Als ik de thermostaat instel op bv 18 graden, dan mag je toch verwachten dat de ketel aanslaat op het moment dat de temperatuur onder de 18 graden zakt. Helaas gebeurd dit niet. Ik zie de temperatuur geleidelijk aan steeds verder weg zakken.
Nu is natuurlijk vloerverwarming een traag medium, maar de ketel zou m.i. dan toch moeten gaan branden en de zaak weer op temperatuur moeten kunnen krijgen.
Of gaat de zaak pas aan als de temperatuur van het aan/afvoerwater een bepaald niveau heeft bereikt.

Als het blijft zoals het nu is, dan heb ik de neiging maar weer op de aan/uitthermostaat over te gaan, maar wellicht dat ik iets fout doe of denk?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gaat de ketel niet branden of brand deze heel laag?
 

Webe

  • #3
Ik ga af op het symbool in het display van de thermostaat. Als het vlammetje in beeld is, dan brand de ketel. Deze communicatie tussen ketel en thermostaat is wel\ goed. Maar de ketel reageert niet op de te lage ruimtertemperatuur. Zo nu en dan brandt de ketel wel, maar je zou verwachten dat ie flink doorstookt, maar wellicht denk ik te simpel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Jou modulerende kamerthermostaat probeert zo goedkoop mogelijk te stoken.
Dus met lage water temperatuur.

Echter het is een zelf lerende thermostaat.
Die heeft een aantal dagen nodig voordat hij weet wat er gebeurd. Dat noemen ze lerend gedrag.

En dan kan het wel eens zijn dat het te ver af koelt, of te warm wordt.
 

Webe

  • #5
Ik wist niet dat het een zelflerend systeem is. We zullen afwachten wat er gaat gebeuren. Het weer zit natuurlijk ook niet mee met zo'n straffe wind. Zijn modulerende thermostaten altijd zelflerend?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die heeft een aantal dagen nodig voordat hij weet wat er gebeurd. Dat noemen ze lerend gedrag.
Als er een constante ruimtetemperatuur gevraagd wordt, en de werkelijke ruimtetemperatuur is lager en dalend, zou toch zeker binnen een uur de thermostaat de ketel voldoende moeten laten werken om de temperatuur weer te laten stijgen ?
Als de balkjes van de vloerverwarming nu nog niet warm zijn, zou ik de oorzaak hiervoor maar gaan zoeken, desnoods door de aan/uit thermostaat terug te zetten. Wordt het boven, bij de radiatoren, wel warm? Heeft de vloerverwarming soms een aanlegthermostaat die de vloerverwarmingspomp uit zet als de aanvoer uit de CV ketel niet heet is ?
Zelf zou ik niet een weekend in een koud huis gaan wachten in de hoop dat de ketel dan nog voldoende gaat werken. :mrgreen:
Het 's ochtends op tijd de temperatuur goed hebben, zijn is een ander verhaal, het kan dan wel de nodige dagen duren voor de thermostaat de juiste aanwarmtijd heeft gevonden.
 

Webe

  • #7
Gelukkig wonen we nog niet in de woning. De verdeler wordt wel warm en zo nu en dan slaat de ketel ook wel aan. Ik heb vanmiddag bij wijze van experiment de kachel op 20 graden gezet. En het lijkt dat de zaak daar op reageert. de ketel heeft de gehele tijd staan branden (vast niet vol vermogen.)
We hebben de temperatuur, omdat we nog aan het verbouwen zijn en er nog niet wonen, op een constante temperatuur van 15 graden. Met deze temperatuur lijkt het alsof de ketel/thermostaat hier niet mee over weg kan. We kunnen gelukkig nog wat experimenteren. Maar voor verfwerk is een werkbare temperatuur wel prettig
De pomp draait gewoon, we hebben zo. grundfoss alpah2 en in het display kun je zien dat ie draait op een laag vermogen 7-15 watt.
De watertemperatuur wordt verder aan de afvoerzijde niet echt warm. M.a.w. hij "verliest van aanvoer naar afvoer blijkbaar al z'n warmte. De ketel staat op 44 graden (af te lezen op thermostaat). toen de thermostaat op 20 graden stond liep de afvoertemperatuur overigens wel langzaam op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu