Cv vorstvrij maken in caravan

Fedflitstone

  • #1
Ik wil op de camping mijn C.V. door laten branden in de winter. Nu heb ik me laten vertellen dat er een antivries is die je in het systeem kunt doen
waardoor deze vorstvrij blijft. De leidingen onder de caravan zijn wel geïsoleerd echter het risico is me te groot om er gewoon water in te doen.
Antivries voor je auto is soms wat vettig en dat lijkt me niet geschikt voor mijn CV. Wie heeft hiermee ervaring en wil dat delen.
Alvast bedankt voor een reaktie. :P
 

Xr8

  • #2
Voordat je enige toevoeging in het water doet eerst bij de fabrikant van de ketel informeren. Vaak staat in de beschrijving dat je geen toevoegingen mag gebruiken ivm mogelijke schade aan de ketel.

Heb zelf wel eens een installatie gemaakt met een conventionele ketel, hierin is antivries gegaan voor een auto. Risico aan de opdrachtgever gemeld. Voor zijn risico gedaan. Gaat al een aantal jaren prima.

Wij hebben de radiatoren allemaal vol gegooid met pure antivries en toen het geheel met water op druk gebracht. Let wel dat bij aftappen dit helemaal opnieuw moet.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de c.v. door brandt en de pomp loopt continu dan kunnen de leidingen toch niet bevriezen ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Antivries heeft een hogere viscositeit en lagere warmtecapaciteit dan water, wat zoveel wil zeggen dat het wat stroperiger is en per liter minder energie kan transporteren. Netto komt het er op neer dat je CV pomp daardoor harder moet werken om dezelfde warmte overal te krijgen.
 

Back to basic

  • #5
Een simpele goedkoope oplossing in de winter.
kost wel wat stroom dat dan weer wel.

pomp kontinu laten draaien en je radiator kranen open.
bewegend water bevriest echt heel lastig.

toevoegingen in de cv installatie zal ik niet doen ik ken 1 merk die zegt dat het wel kan de andere merken raden het allemaal af.

groet back to basic
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Bewegend water bevriest niet moeilijker dan stilstaand water. Dat is alleen zo bij oppervlaktewater waarbij bij bewegend water zoals in rivieren het koude topwater gemengd wordt met warmer water van de bodem. De gemiddelde bodemtemperatuur in Nederland is immers een graad of 10 boven nul. In een CV installatie is bevriezen een kwestie van energiebalans. Een CV pomp brengt ongeveer 50 Watt aan vermogen in het water. Bij het rondpompen door een ruimte waarvan de temperatuur beneden 0 is ben je die zomaar kwijt.

Het gaat hier om een caravan in de vrije ruimte waar omheen en onderdoor de wind vrij spel heeft. Dus geen warmtecapaciteit van dikke muren, funderingen die warmte vanuit de ondergrond naar boven brengen en dergelijke zoals bij een normaal huis.

Ik zou het risico van alleen de CV pomp laten draaien te groot vinden. Maar ja, ik woon in een land waar als het winter is het ook nog écht vriest.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu