CV leidingen ondergronds isoleren.

Pigion

  • #1
We hebben bij ons huis een bijgebouw dat deels zal worden gebruikt als B & B voor rolstoelgebruikers. De vloer wordt daarom uitgerust met vloerverwarming. In combinatie met goede isolatie (10 cm) moet dat genoeg zijn voor kille avonden en 's-winters om de ruimte vorstvrij te houden. Ik moet ca. 12 m overbruggen met leidingen in de grond. Het bijgebouw krijgt geen eigen verdeler, doch wordt aangesloten op de verdeler van keuken/achterkamer/badkamer/toilet. Het water in deze verdeler is ca. 40 C.
Vraag:
- Hoe pak ik de isolatie aan van deze leidingen?

Ik denk zelf aan de 18 mm leidingen afzonderlijk te isoleren met geschuimde schalen (20 mm), deze te wikkelen met PE tape en dan de leidingen in een 125 mm PVC buis te schuiven. De verbing in de PVC buis uit te voeren met een lijmmof, de uiteinden in de kruipruimte , respectievelijk in het bijgebouw te laten uitkomen. De PVC buis wil ook nog gebruiken voor electra, en data en warm water. Koudwater komt er langs in de grond.

- Wie heeft een beter idee?

Pigion
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ik heb het bange gevoel dat het niet goed zal gaan.
Gezien de lengte die je extra moet gaan overbruggen krijg je volgens mij
1 - stromingen problemen omdat je de resterende slangen erg moet gaan knijpen.

2 - temperatuur problemen.
 

Pigion

  • #3
Ik deel je vrees niet om de volgende reden:

Ruwweg mag an een verdeler worden aangesloten:
- 80 - 100 m dia. 16 mm
- 100 - 120 m dia. 18 mm

Op de veredeler zijn alaangesloten 4 registers van 16 mm lengte 80 - 90 m
Door 18 mm te kiezen voor het bijgebouw, kan ik daar gaan tot 120 m voor het register. Blij 2 x 12 m aan- en afvoer, blijven er nog 96 m over. Dat is genoeg voor 12 m2 vloer. Bedenk ook dat de 24 m aan-en afvoer geen bochten zitten, dus relatief minder stromingsweerstand dan bij verwarmingslussen in de vloer. Moet het warmer, dan kan ik iets bedenken voor electrische bij-verwarming.
Het is niet de bedoeling dat het gebouw gebruikt gaat worden bij -18 C.
Het verlies aan warmte over die 24 meter...... weet ik niet, zou ik aan moeten rekenen. En dan moeten boeken en tabellen erbij. Die kennis heb ik niet (meer) paraat.
De lucht in de PVC buis staat stil, gunstig voor een goede isolatie. Als ik zwaarder zou willen isoleren, moet ik ook een grotere dia. voor de PVC buis nemen.

Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Je kunt ook in de pvc buis om de 25 cm een gaatje boren en als alle kabels en buizen er in zitten deze vullen met PUR schuim.
 

Pigion

  • #5
In de PVC buis gaatjes boren en vol spuiten met PUR???? Daar geloof ik helemaal niet in. Door de druk van het grondwater zal er er water in de pur komen. Hoewel gezegd wordt dat PUR gesloten cellen heeft, zijn er altijd ook nog een percentage open cellen. Dan moet je na het vullen met pur de gaten 100% afsluiten. Dat wordt moeilijk, lukt alleen met "smeltlassen". Ik zie dat niet zitten voor al die gaatjes.

Pigion
 

Polderboer

  • #6
Je hebt van een bekend merk geïsoleerde pijp op rol. Ik moet zeggen 18 meter heb ik nooit gelegd maar ik heb regelmatig buitenom gelegd(bijv naar schuurtjes e.d.) en nooit bevriezing gehad.
 

Pigion

  • #7
@ Polderboer:
Waar heb ik 18 meter genoemd? De afstand tot het bijgebouw is ca. 12 meter.
Ik weet dat er kant en klare geïsoleerde leidingen zijn, doch die zij m.i niet zo zeer gemaakt voor leggen in de grond. Het komt mij voor dat ze meer zijn voor het gebruiksgemak van de installateur dan optimale isolatie. Bovendien is de mantel kwetsbaar voor beschadigingen.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Volgens mij kun je het beste gewoon je eigen idee doen.
 

Kacheltje

  • #9
Leg een pvc buis van voldoende diameter en lijm de sokken met pvc lijm.
Zorg dat beide einde bovengronds blijven of iig droog.
Daar kun je leidingen doorheen trekken al dan niet met buisisolatie.

Dan komt de pvc buis normaal nooit vol water te staan en blijft het droog en geïsoleerd.
Kun je later nog eens wat bijtrekken of vervangen.
 

Polderboer

  • #10
Ik leg ze inderdaad ook altijd in gelijmde pvc pijp. 12 of 18 meter... :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu