Cv komt erg langzaam op temperatuur

Marco1972

  • #1
Hallo,
Ik woon in een eengezinswoning met een éénbuis verwarmingsysteem. Vorig jaar heb ik de cv ketel laten vervangen door een Nefit trendline hrc25 met daarbij een moduline 100 thermostaat.
Het duurt ontzettend lang voordat ons huis op temperatuur is. Opstoken van 16 naar 20 graden duurt wel 5 uur als het buiten koud is. De installateur heeft de ketel nagekeken en zegt dat deze goed is. Mijn radiatoren worden van boven flink heet, echter van onder lauw. Ze zijn aangesloten via onderblokken. Alleen de designradiator van de badkamer is zonder onderblok aangesloten. De thermostaatknop op deze radiator heb ik verwijderd om een goede doorstroming te garanderen. Ik heb momenteel alleen de 3 radiatoren in de woonkamer en keuken en 1 in de badkamer aanstaan. De rest staat dicht.
Weet iemand wat er aan de hand kan zijn? Vervuiling? Een defect? Ik heb ook gelezen over waterzijdig inregelen. Zou dit een optie zijn? Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Design aansluiten via een 1pijp onderblok, en juist inregelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Waarschijnlijk komt je probleem door de modulerende pomp.
Je kan die werking uitschakelen door het minimale en maximale pomptoerental gelijk te zetten.
Zie installatiehandleiding pagina 16 par 6.4.5

Noteer voor je dat wijzigt even hoe het stond, dan kan je als het niet werkt terug naar de basis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik kreeg net een tipje: had jij dit probleem ook al in 2006 met een andere ketel?
 

Marco1972

  • #5
Bedankt voor je tips headhunter. Ik zal de ketel instelling wijzigen. Dit probleem had ik niet in 2006, ik woon hier nog maar 2,5 jaar. Met oude ketel had ik het probleem niet, maar dat was ook geen modulerende ketel. Ik zal binnenkort een onderblok laten plaatsen in de badkamer.
 

Bernhard

  • #6
Zijn de onderblokken op de radiatoren gelijk met de nieuwe ketel geplaatst? bernhard
 

Marco1972

  • #7
Nee Bernard, die hebben er altijd al op gezeten.
 

Marco1972

  • #8
Pomptoerental staat nu gelijk(beide op 80) maar helpt weinig. temperatuur is nu in twee uur van 17 naar 18,5 gegaan. :(
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Wat is de temperatuur van de aanvoer en de retour?

Het kan nog zijn dat je radiator in de douche te veel weerstand heeft, dat beïnvloed de gehele streng, doordat er geen onderblok in zit moet al het water door die radiator het water koelt dan teveel af en de ketel krijgt het dan niet bijgestookt.
 

Marco1972

  • #10
Hoe meet ik deze temperaturen? Badkamerradiator is de eerste radiator die warm wordt. Hij wordt wel snel erg warm.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Daar zit je probleem.
Normaal krijgt de eerste radiator bv 50% van de totaalstroom en gaat 50% door de bypass, hierdoor daalt de temperatuur voor de volgende radiator.

Nu moet echter 100% door de eerste radiator, dus de complete flow word daar afgekoeld en waarschijnlijk zat hier vroeger een klein radiatortje op en is deze nu voor een flink grotere vervangen, het water komt daar dus nog kouder uit als waarvoor de rest van de installatie berekend is.
Als nu ook nog bede kanen op die radiator een extra weerstand heeft dan word de flow door je hele kring kleiner.
Plaats een onderblok met een instelbare bypass, zo kan je de stromen iets bijsturen.
 

Marco1972

  • #12
Okay, dank je wel headhunter! Dan ga ik daar binnenkort mee aan de slag. Badkamer is door de vorige eigenaar vlak voor de verkoop inderdaad verbouwd en vergroot. Er hangt inderdaad een flinke designradiator. Dus je theorie zal inderdaad kloppen.
 

Bernhard

  • #13
Een grote afkoeling van de watertemp. bij de 1e radiator zal een lage watertemp. geven voor de volgende radiator. Maar deze radiatoren worden aan de bovenkant erg heet.
De flow over de radiatoren, die aan de onderkant lauw zijn, is te laag. Mogelijk is de radiator in de badkamer niet eenpijps aangesloten. De flow over de radiator in de badkamer moet dan ingeregeld worden. Een indicatie voor een verstoorde waterverdeling is een te hoge retourtemp. bij de ketel. mvgr bernhard
 

Marco1972

  • #14
Hoe meet ik deze retourtempratuur Bernhard? En de flow regelen, dat gaat dan via een onderblok? Ik zit nog te twijfelen of ik het zelf ga doen of een vakman ga bellen. Het is niet alleen onderblok plaatsen, maar ook designradiator hoger hangen en leidingen aanpassen. Ik ben best handig, maar weinig ervaring met waterleidingen en cv installaties.
 

Marco1972

  • #15
Ik heb ondertussen de designradiator laten vervangen voor een kleiner exemplaar met h-blok en thermostaatknop. Het hele systeem hebben ze leeg laten lopen en opnieuw gevuld en goed ontlucht. De radiator worden nu goed en geheel warm. Echter duurt het nog altijd een eeuwigheid voordat de boel op temperatuur is. Op aanraden van de installateur laat ik de kamerthermostaat op 18,5 staan als we weg zijn of slapen. Maar als ik hem vervolgens op 20 zet duurt het nog steeds lang voordat het op temperatuur is. Na een uur zijn de radiatoren lauw en pas na 3 uur is het op temperatuur en dan is het nog niet eens echt koud buiten.
De installateur zegt dat de ketel in orde is(een maand geleden nog onderhoud gehad). Maar dit is toch niet normaal? Beneden staan drie radiators open en boven alleen die van de badkamer. Ik heb vermogen van de ketel al op 23,5 gezet, stond op 21,5 en de pomp toerental beide op 80 gezet. Heeft iemand nog ideeën of tips? Alvast bedankt
 

Ceeshobby

  • #16
Wat was je vorige ketel, en kreeg deze het wel goed warm?
Wat is je aanvoer temperatuur, te zien op de ketel.
Waar staat deze op ingesteld b.v. 60 gr.
Zijn de leidingen goed aangesloten, aanvoer en retour verwisseld.
 

Marco1972

  • #17
Vorige ketel was ook een nefit, een ecomline uit 1998 geloof ik. Deze kreeg het huis prima warm. Ketel staat op 80 graden ingesteld. Gisteren stond na een uur de temperatuur op display van de ketel op 69,5 graden. Hij is goed aangesloten, is door grote regionale installateur aangesloten.
 

Ceeshobby

  • #18
De oude ketel was ook modulerend, net als de nieuwe.
Zou je denken, toch ergens iets niet goed aangesloten.
En als je de radiator in de badkamer dicht zet, komt de woonkamer dan wel op temperatuur.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #19
Lastig vanaf afstand...
Doe de radiator in de badkamer eens dicht.
Voel eens aan de pijpen bij de CV ketel en aan de radiatoren, in de ruimtes waar je het te koud vind.
Als je voorzichtig bij de ketel aan de CV pijpen voelt, is er dan een goed merkbaar temperatuurverschil? Of zijn beide CV pijpen ongeveer even warm?
Worden de radiatoren van boven tot onder, en aan de bovenkant van links kaar rechts goed warm? Of de wordt de bovenkant alleen maar warm aan de kant waar de kraan zit?
Of is alleen de bovenste rand van de radiatoren warm en de rest koud?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #20
Ik zou even het volgende proberen:
-Pomp toerental minimaal en maximaal beide op 100%
-Verhoogd toerental pomp op 'on'

Vervolgens de thermostaat eens frink hoger zetten dan gewenst is, dus op 25 ofzo.

Kijk eens of het aanwarmen dan beter gaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu