CV ketel waar kan hij hangen? - regels en voorschriften

Piccolina

  • #1
Ik heb veel gegoogled maag nog niet echt volledige informatie gevonden voor de regels waar mag en waar mag niet cv ketel gaan hangen.

Op dit moment hangt hij in de keuken. Omdat wij alle gaan slopen en van de keuken een slaapkamer maken willen wij van begin ene goede plek op de bouwplan uitzoeken voor de combi cv ketel + expansievat.

Opties:
- hij blijft hangen waar hij nu is - dus in kastje in slaapkamer (goedkoopste oplossing)
- verplaatsen in eetkamer in de keuken kastwand (moeilijk afvoer realiseren ivm houten balken enz)
- in wc kamer boven het ombouw van de wc. Er zit een luchtkanaal en riolering naast. kan makkelijk aangesloten woorden.

Verder er is niet echt meer ruimte, in de gang zitten geen kasten enz.
Ik wil graag horen welke echte regels en voorschriften zijn voor het plaatsen van cv (ruimtes).
Wij hebben geen kelder en het is 2e etage woning. Boven niemand -beneden wel.
 

Spekman

  • #2
Ik zou hem niet in de slaapkamer hangen. Ik weet niet hoe oud de ketel is, maar ook nieuwe ketels zijn nou eenmaal niet geluidloos.

Ophangen mag volgens mij overal, zolang er om de ketel voldoende ruimte is voor service uit te voeren. Daarom lijkt mij de plek boven het toilet niet echt handig hiervoor.

Kan die niet in de nieuwe keuken komen?


overigens hoeft het expansievat niet naast de ketel te zitten. Kan je die ergens anders verstoppen. :)
 

Piccolina

  • #3
Ik las ergens dat open ketel mag niet in de badkamer of wc...

Kan wel in de keuken maar dan moet hij toch een waterafvoer hebben. Omdat keuken wordt verplaats naar andere ruimte waar het niet is, van de spoeleiland woord tussen de balken heen afvoer naar wc gerealiseerd... maar dan cv ketel kan daar niet bij want afvoer zal dan dwars door de balken heen gaan en je moet afdaling hebben, toch???

In de tekening links is huidige situatie - rechts gewenste met cv in wc, als het in keuken zal hangen wat ik zelf ook beter vindt zal het in de rechtste keuken wandkast hangen, bij de ongebruikte schoorsteen. Maar wat doen dan met de afvoer??? rode lijnen het is de afvoer van de kookeiland...

Of omdat natuurlijk cv niet zo veel rotzooi afvoert dan spoelbak kan hij gewoon onder de vloer met klein beetje daling lopen en dan onder de spoelbak toegevoegd aan afvoer worden??

afbeelding offline
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Kan de afvoer van de cv letel (als die in de keuken komt te hangen) niet door de muur naar de "oude" aansluiting waar de cv ketel voorheen hing?
 

Spekman

  • #5
Ik zie de nieuwe afvoer vanaf het keukeneiland naar de wc gaan. Kan je ter hoogte van de kastjes naast de balkon trap niet een afvoer naar beneden maken en hierop aansluiten?

Let wel op dat een open ketel genoeg lucht toevoer nodig heeft.
 

Piccolina

  • #6
An de afvoer van de cv letel (als die in de keuken komt te hangen) niet door de muur naar de "oude" aansluiting waar de cv ketel voorheen hing?
kan wellicht wel, maar dan in de slaapkamer (voorheen keuken) moet hij toch in elk geval door de vloer heen, want de afvoer zit natuurlijk bij de oude keuken aansluiting of in de hoek waar vroeger de cv zat.
toch?

Kan je ter hoogte van de kastjes naast de balkon trap niet een afvoer naar beneden maken en hierop aansluiten?
kan wellicht wel... maar dan het gehele installatie van de keuken zal eeuwen deuren omdat je moet achterwand aanpassen en je zal minder ruimte in de kast hebben...

de luchttoevoer kan bij schoorsteen - zo staat hij nu ook aangesloten. Het is combiketel Vaillant Compact van 2009. Als in keukenkast dan gaat ie weer via de schoorsteen rechts of naar de dak boven en als in wc dan via de luchtkanaal. dat moet voldoende lucht zijn..
 

Piccolina

  • #7
Trouwens een vraag.. ik las ergens dat opstel cv mag niet in vochtige en vries ruimtes.
de wc zelf is toch niet vochtig... ook met verwarming enz. dus waroom mag dat dan niet, mag in de keuken wel - de keuken is toch veel brandgevaarlijker dan wc in dit gevaal?

Of was het allemaal oude voorschriften voor oude ketels en als je van 2009 hebt combi open systeem dan is allemaal goed te doen in wc of in de keuken.

Waroom wil ik een goede plek kiezen is simpel - voor de verzekering dat wij later geen gezeik krijgen als er iets is. Ook stel dat wij het gaan verkopen en komt een bouwkundige onderzoek van de kopers en gaat staan - cv plek niet goed. Omdat wij letterlijk alles strippen willen wij het goed gaan aanpakken..
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
De wc is op zich een prima ruimte om de cv ketel in te plaatsen, alleen moet er wel aan de ruimtelijke eisen worden voldaan.
Er moet onder andere voor de cv ketel minimaal 1 meter vrije werkruimte zijn, staat hier dus een wc pot, dan is dat geen vrije werkruimte.

In principe mag een cv ketel overal in de woning hangen zolang het maar een droge ruimte is en de ruimte voldoet aan de nodige luchttoevoer eisen. Of het slim is om de ketel overal waar je maar wilt op te hangen is een ander verhaal, bijvoorbeeld zou ik een "open"cv ketel niet in een slaapkamer hangen.

In uw geval blijft de keuken de mooiste plek, denk ik. Zoals ik het op de tekening bekijk, moet de cv ketel in de hoek tegen de nieuwe slaapkamer aan geplaatst worden, de afvoer kan dan dwars door de muur geboord worden, naar de oude afvoer van de ketel.
Uw eigen antwoord
want de afvoer zit natuurlijk bij de oude keuken aansluiting of in de hoek waar vroeger de cv zat.
toch?
 

Piccolina

  • #9
Aha ik snap het
ik denk dat hangende wc indd. een belemmering in de cv ketel kan zijn door dat het moeilijk dat te vervangen of repareren. bedankt voor het duidelijkheid had ik niet aan gedacht.

wellicht kan de hangende wc verplaats worden gelijk tegen de opende deur naar wc en de cv kan dan blijven in de ruimte + onderin kan de wasmachine.. als optie maar hier is niet duidelijk of afvoer wc kan tot riolering plaats vinden dat moet nog gekeken worden

de keuken in een optie, dwars door de muur heen lukt niet want er zit schoorsteen, je kan toch niet door de schoorsteen heen buis laten lopen, dus het wordt dan door de muur heen waar het kan en dan door de vloer heen, maar dan moet hij steeds 1,5 mtr zekere door de balken heen... en ik weet dan niet hoe het moet opgelost worden met de daling van de afvoer
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
Zoals ik lees betreft het een open toestel. Schakel een installateur in, want de eisen voor deze toestellen zijn zeer streng. Het gevaar op koolmonoxide bij dit soort toestellen is hoog dus laat je goed voorlichten door een expert. :!:
 

Piccolina

  • #11
Ja ga ik doen inmiddels heb bouwkundige rapport en het is VR ketel van 2002, zou dus in elk gevaal vervangen moet worden.

open ketel is toch zo'n waar je gas ziet branden toch, deze is helemaal dicht je zit nergens iets... dan is die dicht.. ;)
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #12
Nee zo werkt het niet :D Neem in ieder geval in acht dat je officieel een werkplek van 1 meter breed, 1.80 meter hoog vrij voor het toestel moet hebben. Je hoeft dit niet zo zwart wit te lezen maar het toestel moet wel GOED bereikbaar zijn! Dus niet in een kastje boven weet ik veel weg gestopt :!: Succes :D
 

Piccolina

  • #13
Huh bedankt :)
omdat hij toch aan vervanging toe wordt het gewoon kleine gesloten ding :) :D
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Neem in ieder geval in acht dat je officieel een werkplek van 1 meter breed, 1.80 meter hoog vrij voor het toestel moet hebben. Je hoeft dit niet zo zwart wit te lezen
Lees dit maar wel zo zwart wit, zijn gewoon de eisen van de normering
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #15
Als je dit alles zo zwart-wit wil stellen, kan ik je vertellen dat nu 40% van de geplaatste cv ketels, in Nederland, zijn afgekeurd :!:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Klopt helemaal, wij nemen die klus apparaten (door klusser of installateur erin geklust) dan ook niet in contract.Als we dat wel zouden doen, moeten we ook niet meer moeilijk doen over de juiste luchttoevoer e.d. :shock:

Maar goed daar is de TS hier verder niet mee geholpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu