CV ketel slaat niet aan, soms af.... door rookgasafvoer?

Roboh

  • #1
Ik heb het forum doorgelopen en aanverwante problemen gevonden, maar volgens mij heb ik een iets ander probleem.

Mijn situatie is als volgt:
Wij wonen in een chalet en hebben een Vaillant combi-gaswandketel van het type: CWK NL 24-12 E So 28, geschikt voor propaan. Oorspronkelijk gingen de afvoergassen via het dak naar buiten, maar de vorige bewoner heeft dit gewijzigd naar een muur doorvoer.

Nu wonen wij hier sinds januari 2007 en in de eerste winter hadden wij geen problemen. In de daaropvolgende winter begon het euvel dat de CV soms niet aangaat. Dit gebeurt bij zowel douchen als ook voor de verwarming. De installateur is erbij geweest en gaf aan dat dit te maken heeft met de rookgasafvoer. Volgens hem zou er een print vervangen moeten worden en was het eigenlijk goedkoper om de hele ketel te vervangen.....

Het kwam qua kosten ongelukkig uit en dus niet gedaan. Vervolgens de hele zomer geen last gehad en nu het winter wordt...., jawel, weer slaat hij af. Nu is mijn gedachtengang dat als hij 's zomers goed functioneert en geen last heeft van zijn print, dan moet dat 's winters ook kunnen.

Nu heb ik een aantal ideeën wat het kan zijn:
- de trek wijzigt door de koudere buitenlucht.
- het aantal gebruikers van propaan is zo groot dat de druk lager wordt en dat een probleem oplevert (of is dat vergezocht?)

Is er iemand die een idee heeft wat het probleem is, maar belangrijker wat de oplossing is?
Hoe ziet de ideale buitensituatie (begroeiing en bebouwing) eruit bij een muurdoorvoer voor rookgas?

Graag een antwoord voor een leek, want ik heb geen idee wat TBB is.
 

Lichtpunt

  • #2
Lijkt mij dat er al een pro bij is geweest die een advies heeft gegeven een print te vervangen!
Waarom laat je deze m/v dit niet voor je verzorgen?
Heb je behoefte aan een second-opinion, vraag een tweede pro om naar het probleem te komen kijken.
 

Roboh

  • #3
Hij heeft aangegeven dat de print naar zijn mening stuk is, maar hij wil de print niet vervangen, maar de hele CV-ketel..... Print vervangen is teveel werk naar zijn mening.

Zoals ik al aangaf, functioneert die print uitstekend in de zomer. Alleen in de winter is het mis. Ik geloof niet dat de print buiten gaat kijken naar de temperatuur om vervolgens in storing te gaan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Roboh schreef:
Nu heb ik een aantal ideeën wat het kan zijn:
- het aantal gebruikers van propaan is zo groot dat de druk lager wordt en dat een probleem oplevert (of is dat vergezocht?)
Graag een antwoord voor een leek, want ik heb geen idee wat TBB is.
Dit lijkt mij niet te vergezocht. Maar hoe zou je daar achter kunnen komen. Manometertjes op de leidingen zetten?.
*wgb*
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kan je bij wijze van proef een losse gastank aansluiten.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bel gewoon een andere installateur of onderhoudsbedrijf en laat die advies uitbrengen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Als hij "soms"niet wil aanslaan, maakt de ketel dan wel geluid? achter de voorplaat zit rechts bovenin een ventilator, die zal hoorbaar moeten zijn wanneer de ketel warmtevraag krijgt.

Hoort u rechts bovenin de ketel niets, draait de pomp wel ? wanneer hij niet wil aanslaan?
 

Roboh

  • #8
Ik hoor wel het geluid van luchtverplaatsing (de ventilator), zonder dat de CV-ketel aanspringt. In sommige gevallen gebeurt dat ook als de thermostaat aanspringt om vervolgens na ongeveer 1 tot 2 minuten aan te ontsteken.

Het probleem gebeurt bij zowel CV als douchen. Ik weet niet of de pomp ook nodig is voor douchen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Als de ventilator wel draait maar de ketel ontsteekt niet, dan zou ik het in het luchtdruk circuit zoeken.

achter op de ketel ( aan de linkerzijde) hangt de luchtdruk schakelaar.
Wanneer de ventilator gaat draaien, moet deze luchtdruk schakelaar schakelen. Doet deze dat niet, dan zal de ketel niet willen ontsteken.

Als het probleem zich weer voordoet, geef dan eens een tik op de luchtdrukschakelaar ( met een schroevendraaier o.i.d.). Slaat de ketel dan direct aan, dan zit het probleem tussen de luchtdrukschakelaar en de ventilator.


Wanneer de ventilator gaat draaien, en u "hoort" de luchtdruk schakelaar schakelen ( heel zachte klik) dan zit het prbleem waarschijnlijk in de print kast.

gr
 

Roboh

  • #10
We zijn een tijdje verder en het weer is beter. Goed weer betekent geen problemen!

Ik heb 1 keer de kans gehad om de storing te bestuderen en op het moment dat ik het geluid van de luchtverplaatsing hoor, hoor ik gelijktijdig een klik links onderin. Ik kan niet zien wat klikt, maar het klikt.

Ik neem aan dat ik dus een kapotte print heb. Beetje jammer dat de winters niet wat warmer zijn, want dan doet ie het gewoon
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Het kan natuurlijk zijn dat je een slechte soldering hebt op de printplaat. Het is dan heel goed mogelijk dat je bij bepaalde temperaturen geen last hebt en bij koude wel.

Je zou de solderingen op de print eens door kunnen solderen. Misschien heb je geluk en lost het je probleem op. Het is geen garantie want er kan ook een component op de print stuk zijn.
 

Martien 59

  • #12
Er zit in de ketel ook een menmbraamschakelaartje met een heveltje
met een microswitch werkt die wel goed
 

Roboh

  • #13
Ik heb de laatste dagen over jullie bijdrages nagedacht.

Het solderen van de print wordt hem niet. De installateur ziet het al niet zitten om de print te vervangen en ik, nog nooit een ketel gedemonteerd, zie het dus ook niet zitten.

Het membraamschakelaartje kan het wezen. Vanochtend tijdens het douchen geen warm water, eruit en in frustratie klap op de ketel en .... jawel ontsteking. Alleen toen de vrouw mocht douchen deed de ketel het nooit meer. Hij haakt echt af onder de vijf graden....

Ik ga hier in de omgeving kijken naar een klus-expert op het gebied van CV en anders wordt het een nieuwe ketel.....
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #14
Na dit laatste zou ik eens gaan denken aan je luchtdrukschakelaar.

deze zit rechtsbovenin je toestel, wit met rood rond doosje is het.

hij is wel prijzig maar je verhaal met de klap geeft wel te denken in deze richting [blijven plakken/niet schakelen bij bep luchtvochtigheid/koude].
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Dat de installateur het niet ziet zitten om de print te vervangen heeft waarschijnlijk te maken met de kosten van een nieuwe print en niet zozeer met de moeilijkheid ervan. Voor iemand met een beetje handigheid is het doorsolderen van de print wel te doen.
 

Martien 59

  • #16
Ik denk dat de installateur het niet weet daarom doet is dat niet
 

Roboh

  • #17
Voor de puzzelaars onder ons:

Vanochtend natuurlijk hetzelfde euvel: ketel geeft warm water, slaat af. Bij de eerste paar klappen, geeft de ketel niks, maar even later zo ja ontsteking.
1. Het gele lampje links (van de aan/uit knop) gaat branden, gevolgd door het groene lampje rechts. Binnen 15 seconden valt alles uit.

2. VErvolgens weer klappen op de ketel gegeven en na ontsteking en gele lamp brand en na 5 seconden volgt de groene lamp. Deze valt uit en gelijk stopt de ontsteking....

3. Weer paar klappen, eerst geen ontsteking, maar na een tijdje wel. Alleen de groene lamp gaat niet branden..... en de boel schakelt weer uit.

4. Eindelijk ontsteekt alles en zo ja, voor een minuut of 2 doet alles het, snel douchen en bij de eerste koude druppels er onder uit gesprongen.

Krijgt iemand nu niewe ideeën?

Vraag: waar zitten de beruchte printplaten? Ik zie ze van voren niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu