Cv ketel aan: druk loopt op

Bart ott

  • #1
Hallo,
de cv ketel (zonder boiler) heeft na de zomer wat problemen. Na de druk wat verhoogt te hebben van ca 0,5 bar naar 1,5 bar ging het overdrukventiel lekken en nam de logischer wijs af. Ik heb het overdrukventiel vervangen en de druk weer op ca 1,5 bar gezet. Toen ik de cv aanzette om weer te verwarmen ging de druk flink omhoog naar ca 2,5-3 bar. Heeft iemand enig idee wat er mis is? Ik las ook iets over een expansievat dat kapot kan zijn, hoe is dit te controleren? Als ik erop tik maakt ie een "hol" geluid.

Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Als je zeker geen (inbouw)boiler hebt, is dit hoogst waarschijnlijk een defect expansievat.

Verwijderen en controleer op lek en correcte voordruk van dat losgenomen vat.
 

Bart ott

  • #3
Als redelijke leek nog even wat extra info gevraagd. Dus het water eraf laten; dan het bestaande expansievat eraf draaien; de nieuwe erop zetten; water erop en cv laten draaien maar? Of zijn er nog andere dingen waarop ik moet letten? Hoe is het te controleren op een lek? En hoe controleer ik de voordruk?
 

Fiesiekus

  • #4
Als je de oude verwijdert en er klotst nog water in, is ie zeker lek/defect. Voordruk met een manometer meten, als ie los van de installatie is.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Vat hoeft voor het meten niet los te zijn van de installatie maar wel systeem drukloos maken.
Als je vat op een beugel gemonteerd zit en je draait hem los let dan goed op bij het laatste stukje want een 18 liter vat is ook ongeveer 18 KG en als je hem uit je handen laat schieten zijn het plafond en de muren zwart van het vieze water uit het vat.
Tipje voor de heren monteurs!
Even een kapje van een vulaftapkraan in je broekzak doen, deze komt goed van pas bij het naar beneden dragen van een defect en vol expansievat.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Even een tipje, leeg hem eerst in een emmer, daar wordt ie een stuk lichter van.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #7
Neesje schreef:
Tipje voor de heren monteurs!
Even een kapje van een vulaftapkraan in je broekzak doen, deze komt goed van pas bij het naar beneden dragen van een defect en vol expansievat.
doe ik al jaren zo :)

en dan pak ik het defecte vat oonder dat dopje vast met mn waterpomptang en kan ik hem zonder mezelf vol te smeren met stof en andere zooi wat vaak op die vaten zit naar beneden dragen, ook beter voor je rug trouwens :wink:
 

Xr8

  • #8
Vat even losdraaien en dan in een vuilniszak stoppen en daarna van de console losdraaien werkt ook prima. Zeker als je er geen emmer onder kunt krijgen.

Succes.
 

Bart ott

  • #9
Ik heb inmiddels wel de ketel weer aan de praat, maar de druk loopt wel op van ca 1 bar bij ca 30 gr C naar ca 2,5 bar bij 70 gr C. Is dat slecht ergens voor? Of kan ik het nu gewoon zo laten? Of toch even dat expansievat vervangen? Is het vat nog te controleren zonder los te halen? Iemand vertelde me dat als ie dof klinkt dat ie dan kapot is, mijne klinkt echter hol, maar ik las ook wel ergens dat erop tikken geen goede methode is om het te controleren.
 

StefanD

  • #10
Dat drukverschil is veel te groot. Het lijkt me niet goed voor je systeem dat de druk zo verandert bij elke keer dat de CV aanslaat.
Ik zou hem vervangen. Het is wel even een klus, maar de kosten van een nieuw vat vallen mee.
 

Xr8

  • #11
Veel te groot drukverschil. Expansievat is 100% zeker stuk. Tikken heeft geen enkele zin. Gewoon een nieuw vat halen en vervang ook direct het overstort ventiel, kan ook defect geraakt zijn. Beide onderdelen zijn niet duur en prima zelf te vervangen.

Stekker van de ketel eruit, water aftappen, vat eraf draaien en overstort losdraaien, nieuwe appendages beide verpakken met tape of hennep en weer erin draaien. Installatie vullen en ontluchten en klaar is het.

Als de ketel op zolder zit is een en ander hoogsten een kwartier werk, zit deze beneden dan wat langer omdat er waarschijnlijk meer water uit moet. Met een beetje goede wil prima te doen.

Succes.
 

Bart ott

  • #12
Hallo, ik ben bezig, hopelijk was dit het euvel. Ik las echter de handleiding van het vat, daarin staat dat de einddruk bij 50 gr C 0.5 bar hoger moet zijn dan de voordruk van het vat. De voordruk is 0.5 bar dus de uiteindelijke druk moet 1.0 bar zijn. Ik dacht alleen dat de einddruk altijd zo rond de 1.5 tot 2 bar moet liggen. Heeft iemand een idee?
 

Chathanky

  • #13
En je weet ook zeker dat het cv water niet kookt? Die mogelijkheid heb ik nog niet gezien.

Verder als je de cv bijvult en binnen no time is de druk weer op orde dan is dat al een teken aan de wand dat het exansievat z`n werk niet goed meer doet.
Ook kan de druk met de jaren zijn afgenomen. De ventiel wil ook wel eens wat slechter afdichten of het membraan is niet difuusdicht. (een autoband blijft ook niet eeuwig op de juiste spanning)
Als het vat al een jaar of 10 is is de kans een stuk groter dat het membraan stuk gaat.
Of dat zo is is snel te zien als je de zgn autobandventiel even wat lucht laat ontsnappen. (niet te veel natuurlijk anders is ie zeker leeg of van druk) Komt er water uit dan is het membraan lek. Remedie vervangen.

Komt er helemaal niets uit, geen lucht geen water dan staat het vat helemaal plat. In jou geval zal dat waarschijnlijk niet zo zijn want dan is de cv installatie niet bij te vullen, bij 3 druppels is de druk al weerboven de max. :mrgreen:

Komt er lucht uit (stikstof) dan is er in de tijd waarschijnlijk lucht ontsnapt en staat het vat niet meer op de goede voordruk.
Dit kun je meten door de cv van druk te halen door af te tappen en met een bandenspanningsmeter de druk meten. Die moet dan overeen komen met wat er op het vat staat. Dit kun je ook met lucht wel weer aanvullen.
 

Bart ott

  • #14
Het oude vat heb ik leeggelaten via het ventiel, dr kwam geen water uit. Nu het nieuwe vat erop en het systeem gevuld met water tot 0.7 bar (voordruk 0.5 bar + 0.2 bar, volgens handleiding van expansievat.) De boel ontlucht en de cv aan. De druk liep op van 0.7 (30 gr C) naar ca 1.3 (70 gr C). Lijkt me nog niet goed, of wel?
 

Chathanky

  • #15
Het oude vat was dus nog niet deffect enkel is de voordruk niet meer wat het was.

Een halve bar stijging is niet ongewoon. Met de cvpomp aan stijgt de druk op de meter ook wel ongeveer met 0,2 bar.
Voor het vullen moet je de druk aan houden die de ketelfabrikant wenst.
Veel ketels hebben een voordruk van 0,8 of 1 bar nodig aan de cvpomp.

Met een cvketel op zolder en een vat van een halve bar is het vullen tot max. 1,5 bar is normaal. Je druk mag best oplopen tot zo`n 2,5 bar met een opgewarmd cv systeem.
Met die bar extra heb je nog een buffer zodat de minimale lekage die nagenoeg altijd wel aanwezig is opgevangen kan worden.
Onder 1 bar vul je de ketelweer bij. De cv moet wel volledig afgekoeld zijn en de pomp moet niet draaien.
 

Bart ott

  • #16
Is het oude niet defekte vat nu nog weer te gebruiken dan? Bijv met compressor het vat naar 0.5 bar brengen? Op het werk heb ik ook stikstofgas in een cilinder moet ik het oude vat daarmee weer op 0.5 bar brengen?
De cv (nefit hr turbo 32 uit 1998) en het vat staan op zolder. Dus gewoon naar 1.5 bar (30 gr C) brengen en kijken wat er gebeurt? Is die schommeling in druk niet slecht voor het systeem?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #17
Gewoon vat vervangen en klaar.
Niet blijven zoeken maar de raad van professionals opvolgen.
 

Chathanky

  • #18
Gewoon vat vervangen en klaar.
Dit was al reeds gebeurt. :wink:

Voor een vat van 10 jaar loont het de moeite niet maar was het vat onder de 5 jaar kun je hem met beter met stikstof vullen dan met gewone perslucht, als je die mogelijkheid hebt.
Let ook bij stikstof op het soort. Je hebt ook de minder schone versie die zijn minder zuiver. Zit zijn de zwarte flessen.
Ik heb destijds het vat met perslucht bijgevuld en daar nog 3 jaar mee gedaan. daarna heb ik hem met het vervangen van de ketel het vat vernieuwd en verplaatst.
Grote expansieautomaten in utilyteitsgebouwen worden ook gevuld met perslucht.

Maar goed, wat moet je met een oud gevuld vat als er al een nieuwe hangt?
 

Bart ott

  • #19
Net nog even gecontroleerd en volgens mij gaat ie nu goed. Oude vat zal inderdaad wel niet ok zijn, dus weg ermee.
 

Xr8

  • #20
Als de druk zo oploopt bij een goed vat dan kan het vat ook te klein zijn. Komt nog wel eens voor bij bijplaatsen van radiatoren of uitbreidingen. Is iets waar vaak niet over nagedacht word.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu