CV aardgas niet alle radiatoren warmen even vlug op

Arnevt

  • #1
Dag groep

ik heb net een huis gekocht, met CV installatie van een goeie 20j oud. Er zijn 3 circuits (spijtig genoeg niet elke kamer zijn eigen zone). Het valt me op dat bij het aanschakelen van de CV niet alle radiatoren even vlug warm worden. Meestal zijn het dezelfde radiators, maar niet altijd (heb dus al verschillen gemerkt), en de opwarmtijd varieert hard, soms duurt het 10 minuten, soms een half uur. Er lijkt me geen verstopping te zijn, want je hoort het water stromen. Ik weet wel van de vorige eigenaars nog dat ze bepaalde radiatoren verzwaard hebben. Ik heb ook al eens geprobeerd met alle radiators die niet warm worden open te zetten, en de andere dicht, maar dat schijnt geen effect te hebben. Als ik ontlucht komt er meteen water uit, dus lijkt me ook geen probleem te zijn.

Nu is mijn vraag, wat denken jullie? Da ketel en/of pomp kan het debiet niet aan, en het verste circuit op de collector krijgt gewoon geen warm water? er zijn spijtig genoeg geen debietregelaars op het terugloopcircuit. Een viesmann onderhoudsman hier op het werk die net bij ons was raadde me aan om onderaan de toestellen het debiet te regelen, maar snap niet waarom dat zou werken
 

Red

  • #2
- Heb je radiatoren met thermostaatknoppen?

- Heb je vloerverwarming?

- Zitten er voetventielen aan de retourzijden van de radiatoren?

- Waar hangt de thermostaat?

Het lijkt erop dat de installatie waterzijdig niet ingeregeld is. Als er voet ventielen zijn, zou je deze per radiator zover dicht moeten draaien dat deze voldoende warm water krijgt om op temperatuur te komen, maar ook niet meer dan dat. Door de radiatoren per stuk zo te 'knijpen' blijft er veel meer water over voor de overige radiatoren, waardoor deze ook warm worden.
 

Arnevt

  • #3
De manier met de voetventielen heb ik geprobeerd, maar het leek niet te werken.

ik begrijp dat het water in sommige radiatoren dan "maar" lauw zou zijn, maar volledig koud blijven?

Ik heb misschien een domme theorie, maar zou het niet kunnen dat er toch ergens lucht in de buizen zit die hem verplaatst? Wat me ook opgevallen is, is dat ik het minder heb als alle radiatoren openstaan. Ze lijken me nogtans niet in serie te staan

edit: geen vloerverwarming, op 2 radiatoren na geen thermostaatkranen, thermostaat hangt in de living
 

Arnevt

  • #4
Ik denk dat ik er uit ben... alleen snap ik niet of dat 20j geleden de manier van werken was.

ik stel dus vast als ik een bepaalde radiator dicht draai, 2 andere niet meer opwarmen. Draai ik de verste dicht, worden de 2 andere wel nog warm

zou het niet kunnen dat van collector naar radiator 1 in gaat, van radiator 1 uit naar radiator 2 in, met daartussen een t-stuk naar de retour?, en zo van radiator 2 uit, naar radiator 3 in, met daartussen ook een tstuk naar de retour. Dat kan ook verklaren waarom de verste pas laat warm wordt, en waarom we toch water horen stromen (de eerste radiator neemt in het begin alle warmte).

nu is mijn vraag, is dit ooit een gangbare manier van werken geweest?

groetjes
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Wat je beschrijft klinkt als een zogenaamd 1-pijps systeem. Hierbij zitten de radiatoren inderdaad in serie aangesloten. Maar elke radiator heeft dan wel een voorziening die er voor zorgt dat als hij dicht is, het water er toch door kan. Meestal worden hier "1/2 voetventielen" voor gebruikt. Indien die niet gebruikt worden, dan krijg je jouw situatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand zijn installatie wil vernieuwen, en de radiatoren aansluit als een 2 pijps systeem.(omdat hij/zij denkt dat het 2 pijps is) en dan heb je dus geen stroming meer als er een radiator dicht is.

Het is mogelijk dat je voetventielen verkeerd ingesteld zijn. Dit is het eerste wat je bij een 1 pijps systeem moet controleren.
 

Arnevt

  • #6
Wat je zegt klinkt inderdaad heel logisch....

het is zelfs zo (heb ik vanavond nog getest). radiator 1 (living, dichts bij collector), dicht of radiator 2 (middelste, ook in de woonkamer) dicht = allemaal dicht. Radiator 3 dicht (verste, in een slaapkamer) = 1 & 2 blijven werken. Ik weet ook van de vorige bewoners dat de radiatoren in de living "verzwaard" zijn.

de voetventielen die daar gebruikt zijn lijken me 2 pijps te zijn (er ligt er nog een reserver, en daar zie je duidelijk dat communicatie tussen in & retour niet mogelijk is.

Wil je dus zeggen dat er ventielen bestaan die detecteren als een radiator dicht is, en dan onderaan doorlussen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Nee, er zit in die ventielen altijd een opening, waardoor water 'langs' de radiator stroomd. Dit kun je instellen op de hoeveelheid water die de radiator nodig heeft.(inregelen)
 

Arnevt

  • #8
Ondertussen heb ik het probleem gelokaliseerd. de radiatoren zitten in serie (verdeeld over drie circuits, eenpijps dus). In de living zijn de radiatoren vernieuwd, en daar hebben ze een 2pijps onderblok gemonteerd (er is duidelijk een 1 te lezen op het blok). Op de andere (niet gerenoveerde) blokken staat precies een B (van bypass?).

Ik ben er dus zo goed als zeker van dat die onderblokken vervangen moeten worden, door 1/2 (of .5, of hoe dat ook noemt). Alleen blijft de chaufagist bij hoog en bij laag beweren dat zoiet niet bestaat.
kent iemand een link naar waar je zulke dinges kan bestellen?

groetjes
Arne
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
"Eenpijps onderblok" is de juiste naam. Dat even intoetsen in een zoekmachine, en je hebt en hele lijst te pakken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu