Constant waterverlies via overdrukventiel waterboiler

Johan46

  • #1
Beste klussers,

Ik heb al geruime tijd waterverlies via het overdrukventiel van mijn waterboiler. Ik moet er wel bijzeggen, is een boiler op zonnepanelen.
Ik vrees dat ik hier al ettelijke liters water ben kwijtgeraakt in de afvoer, zonder water nodig te hebben.
Ik heb al verschillende malen het overdrukventiel vervangen, maar het helpt gewoon niet.
Kan er mij iemand advies geven?
Ik zal enkele foto's bijvoegen.


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lekt het continu of soms ?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Lijkt mij normaal door opwarming dus uitzetting van het water.
 

Black Knight

  • #4
Dat "lekken" is volkomen normaal, komt door uitzetting van water in de boiler.

Hier in ouderlijk huis waar de verwarmingsketel zich in de kelder bevindt (en dus onder riool niveau) hadden we een boiler met bijbehorende inlaatcombinatie/overdrukventiel die (vreemd genoeg) nooit water gelekt heeft. Echter hebben we de boiler over een aantal jaren moeten vervangen wegens verkalking en dus ook een nieuwe inlaatcombinatie geplaatst. Sindsdien steeds water in de kelder gehad wat we dus steeds moesten wegslepen. Na een tijd het gesleep beu te zijn een nieuwe combinatie geplaatst, maar nog steeds lekkage. Uiteindelijk hebben we op aanraden van de sanitairspeciaalzaak een sanitair expansievat aan de boiler geplaatst. Sindsdien staat de bak onder de combinatie nog steeds droog.
 

Pigion

  • #5
Een inlaatcombinatie zal altijd water "lekken". Het is een combinatie van een overstortventiel en een keerklep. Als de boiler afkoelt door vebruik van warmwater en vullen met koud water, zal bij verwarming dit water uitzetten en het "te veel" aan water gaat via de overstort naar het sifon.
Je moet je juist zorgen maken als er geen water naar de sifon gaat.
Oude installaties hadden geen inlaatcombinatie en konden het "te veel" aan water terug sturen naar de koudwater leiding. Dat is echer nu niet meer teogestaan.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Onderwerp: Constant waterverlies via overdrukventiel waterboiler
Voordat iedereen er weer overheen dendert is het handig te weten wat TS exact bedoeld.
 

Chathanky

  • #7
Na verschillende keren vervangen te hebben lijkt mij niet dat het een probleem met het vetiel is maar eerder met het aanwarmen van de boiler.
Een inlaatcombinatie lekt nu eenmaal bij het opwarmen van een koude plons water. Mocht je dit echt ook niet willen zijn er expansievaten voor tapwater in de handel. Dit wordt zelden toegepast.
 

Johan46

  • #8
Hoi Jan,

Het lekt voortdurend. Ik heb er iemand hier in mijn streek over aangesproken, en het zou ook kunnen dat de druk op mijn toevoeg van water te hoog is.
Deze persoon rade mij aan iets tussen te steken om de druk te verminderen. Zou dat kunnen helpen denk je?

Johan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat ding met de blauwe knop is het overdrukventiel ?
Mogelijk dat dit ventiel al bij weinig overdruk opengaat.

Ik denk dat dit geen goed ventiel is voor waterleiding op de boiler, een gewone inlaatcombinatie zou wel eens beter kunnen werken.
Ik weet niet of die er zo tussen mag, even navragen bij de leverancier van het geheel.
 

Johan46

  • #10
Hallo iedereen,

alvast bedankt voor jullie antwoorden. Maar toch blijf ik twijfelen aan mijn probleem. Zoals ik kan zien, wordt er mij verteld dat hat lekken normaal is, door de uitzetting. Maar de boiler moet toch niet steeds bijgevuld worden met koud water??? Als er geen waterverbruik is, is er toch geen bijvulling van de boiler.
Maar toch blijft mijn klep constant water loodsen. Ik heb ook even gevoeld aan het water, en ik moet erbij zeggen, het is koud water die wegvloeit!
Het iriteert mij enorm, dat dag en nacht er zoveel water wegloopt.
Kan mij nog iemand een goeie oplossing geven aub?
 

Chathanky

  • #11
Als het probleem constant is kan het zeker zijn dat de overstort niet goed meer werkt.
Door kalkafzetting het verslijten van het rubber en het lam wordenvan de veer houdt het goed werken van zo`n ding een keer op.
Vervangen is de remedie.
Maar goed zo oud is ie niet als je het al een paar keer vervangen hebt.
Wat is de aanspreekduk van dat ding? Als het een 3 bar versie is heb je de verkeerde type geplaatst. de aanspreekdruk moet 8 bar zijn.
 

Xr8

  • #12
Een goedwerkende inlaatcombinatie lekt alleen als de boiler opwarmt met een gesloten warmwater kraan. Als de boiler niet verwarmt met een dichte kraan dan hoort deze niet te lekken.

Bij een geopende kraan en een opwarmende boiler zal de inlaatcombinatie ook niet lekken omdat de druk in het vat niet op zal lopen.

Je hebt inlaatcombinaties in 6 en 8 bar voor de boilers. Een van 8 bar werkt normaliter prima en loost niet continue. Zou het ding toch nogmaals vervangen. Heb wel nieuwe gehad die ook om wat voor reden dan doorliepen.

Succes.
 

Johan46

  • #13
Hallo,

ik heb even gecontroleerd, als je de foto bekijkt, het blauwe ventiel is één van 7 Bar. En het is deze die constant loopt!
Zou het helpen als in een inlaatcombinatie plaats?
 

Chathanky

  • #14
Het is toch een inlaatcombinatie, waarom vervangen voor een "gewone" inlaatcombinatie? :mrgreen:

Ik zie dat je een gasfles hebt staan, geen huiselijke situatie lijkt mij.
Waar zit je ergens? :mrgreen:

Hoe is de drinkwatersituatie aldaar. Mocht je 8 bar waterleidingdruk hebben door bv. een eigen voorziening met een pomp dan lekt zo`n ding logischerwijs ook. De waterleidingdruk mag niet te hoog zijn.
Mocht de druk om een of andere reden noodzakelijk zijn dan moet je er een drukreduceer tussen zetten en die op een bar of 3 instellen.
De meeste warmwaterbereiders zijn ook niet geschikt voor een hogere druk dan 8 bar.
 

Johan46

  • #15
Hoi,

ik ben dan ook een leek in al deze dingen. Ik weet ook niet welke dingen er nu gebruikt zijn.
Maar misschien kan ik toch vragen om een drukreduceer er tussen te zetten.
En om op je vraag te beantwoorden, ik bevind mij in zuidwest frankrijk, namelijk in de Dordognestreek. Ik bevind mij op 200 m hoogte en er is hier geen gastoevoeg mogelijk, vandaar mijn gasfles om met gas te kunnen koken.

Johan
 

Xr8

  • #16
Dan kan er ivm de hoogte verschillen best eens een hogere druk op de waterleiding staan. Als mensen in de buurt al aangeven dat er een drukreduceer toegepast word, dan zal dit wel ergens de oplossing zijn.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu