Condenswater van airco afvoeren

12mark12

  • #1
Beste forumlezers,

Ik wil een airco condensafvoer in de regenafvoer van het dak plaatsen. Ik heb het advies gehad om dit te doen d.m.v een aanboorzadel op de pijp te plaatsen en dan de slang daarin te voeren.

Dit zou het beste zijn omdat een evt. vaste aansluiting het probleem kan geven dat wanneer een verstopping in de regenpijp optreed het regenwater via de airco je woning in kan komen. Wat is jullie advies, zijn er misschien fraaiere oplossingen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je kunt er een vergaarbak tussen plaatsen.
Als er dan een verstopping is stroomt deze over.
Of dit een mooi gezicht is is vers 2.
Andere optie is mischien een keerklep in de buis die de woning in gaat.
 

Xr8

  • #3
Zou zeker een open verbinding maken in deze situatie.

Succes.
 

12mark12

  • #4
Heeft iemand eigenlijk überhaupt een idee over de hoeveelheid water die wordt afgevoerd via de airco. is dat een liter/dag of misschien minder?
Is het nodig dit in het riool te verwerken of neemt de grond dit makkelijk op
 

Xr8

  • #5
Kun je niet zeggen. Hangt ervan af hoeveel je koelt en wat de relatieve vochtigheid is. Het zijn bij een gewoon split systeem in ieder geval geen emmers water per uur. Mooiste is wel om een via een riool af te voeren. Je kunt het natuurlijk eerst proberen.

Succes.
 

12mark12

  • #6
Als ik een aanboorzadel plaats met een haakse bocht en een klein stukje pijp naar boven richt en ik daar de slang in hang (zeg dat het een pijpje van 32 mm is en een slang van 25 mm) zou ik dan risico lopen dat dit terugloopt?

Het is geen dichte aansluiting en ik zorg i.i.g dat de overloop lager ligt dan de binnenunit. Mijn idee is dat bij evt. verstoppingen de buis overloopt en het water niet terugstuwt de slang in.
 

Kacheltje

  • #7
Je geeft zelf een prima oplossing voor jezelf aan.
Wat ook kan is simpelweg de slang achter je hwa bevestigen tot vlak boven het maaiveld. Dat beetje condens zal niet de hele tuin blank zetten.
 

12mark12

  • #8
Dat laatste is misschien nog wel beter, hoef je niet aan de hwa te knoeien.
Al het inderdaad niet zoveel water is dan zal het meevallen
 

Kaajee

  • #9
En anders zet je er in het begin nog even een emmertje onder en kijk je eens hoeveel condensafvoer er daadwerkelijk geproduceerd wordt. Kun je naar aanleiding daarvan altijd nog anders beslissen.
En die oplossing die je zelf aandroeg; met een/de losse slang in een buis lijkt me prima; daarmee stroomt het water bij een evt. verstopping niet terug in de airco lijkt mij.....
 

12mark12

  • #10
Nog even een extra vraag,
De airco buitenunit staat op een plat dak met balkjes van ongeveer 6 dik. Is dit voldoende om evt. sneeuw van 20 cm dik (zoals al 2 jaar is gevallen) buiten te laten. Het smeltwater kan eronder door, maar maakt de sneeuw nog wat uit? Het betreft een A-merk airco, dus de buitenunit zal ongetwijfeld degelijk zijn, maar kunnen ook die tegen een laag sneeuw?
 

Xr8

  • #11
Waarom zou dat niet kunnen. Ze kunnen toch ook tegen slagregens.

Succes.
 

12mark12

  • #12
Ik bedoel eigenlijk meer als ze een maand in een laag sneeuw staan van 20 cm. net als de afgelopen 2 winters het geval was. Ik verwacht inderdaad dat een regn/sneeuwbui geen probleem geeft.

Verder is alles geinstalleerd ook de condensafvoer netjes op de regenbuis. nu maar warm worden dat ik hem gebruiken kan.
Bedankt voor de tips
 

Kacheltje

  • #13
De balkjes zitten er vaak voor de stevigheid dat het buitendeel niet na een storm plat op je dak ligt. Ook helpt het roesten aan de onderzijde te verminderen. En eh, vastschroeven op het dak is ook geen optie. :mrgreen:
 

12mark12

  • #14
Niet vastschroeven? dat hadden we nou net gedaan :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu