Condens bij gebruik van inloopdouche

Dinjens

  • #1
Heb in een ruimte van 4 bij 3 meter in de hoek een inloopdouche van 150 cm bij 100 cm gemaakt. Glasinloop.
Bij het kiezen van de luchtafvoer heb ik gekozen vaan een dakdoorvoer 100/125. Het plafond zit amper 50 cm onder het dak en daar heb ik eerst een pvc pijp 110 ingezet met een klein afzuigmotertje. resultaat veel condens. Er is voldoende aanvoer van lucht langsheen de naastgelegen en open toiletafzuiging als die niet aanstaat.

Ik heb dan maar een 150 diameter afzuigmoter geplaatst ( cap 290 kub meter). Vermits de pijp van 150 niet aan de dakdoorvoer past heb ik een verloopstuk 150/125 op de moter in het plafond geplaatst en daarop een stukje 125 tot aan de dakdoorvoer.

Het zuigt prima af maar toch met condens op de verder afgelegen ramen en de spiegel en tevens de wanden, ondanks ik liet nadraaien gedurende een tiental minuten.,

Moet ik dan toch een 150 dakdoorvoer maken? Of hoe anders ontstaat het probleem? misschien door knijpen van 150 naar 125 en dan natuurlijk naar de amper 100 in de binnenzijde van de dakdoorvoer 110/125? of enige andere tip om condens uit te sluiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even de deur van je badkamer open laten staan. Er kan wat vocht ontsnappen en er wordt warme lucht vanuit de woning aangezogen, het droogt dan veel sneller.
 

Dinjens

  • #3
Tot daar toe maar kan je dan niet dmv een correct berekende aansluiting VOORKOMEN dat die condens optreedt? en zo ja hoe doe ik dat in de geschetste situatie het beste?
 

@juwel120

  • #4
Mogelijk toch de lucht toevoer wat verder weg van de afvoer plaatsen,zodat er een langere stroom ontstaat.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Condesvorming zul je altijd hebben in een badkamer, of je moet een hele grote afzuiger boven op je dak zetten, en ventilatie openingen van 15 cm in de muur maken.
Als je niet wilt dat je spiegel beslaat, plak er dan een spiegel verwarming achter.

Maar de grootste fout die mensen maken, is dat er te weinig droge warme lucht de badkamer in kan komen.
Dit omdat ze een ventilatie ruimte van minimaal 2 cm onder de deur en dorpel of een ventilatie rooster onder in de deur niet mooi vinden.

Ook een veel gehoord excuus is, dat er altijd met de raam open gedouchd wordt.
Ook dat is verkeerd, wand dan komt er weer extra koude vochtige lucht de badkamer in, en zal zo nog meer condensatie veroorzaken.

Zorg ook dat de verwarming in de badkamer aanstaat, dat ding hangt er niet voor niets.

In jou situatie is dus ook verkeerd, dat de buitenlucht via het rooster bij de wc naar binnen wordt gezogen, en meteen via het plafond weer naar buiten wordt gezogen, dus de lucht circuleerd niet.
Zo blijf je altijd veel condens houden, al hang je een straaljager motor op de afzuiging.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja dat kan Dinjens,
Condens, er zijn gelukkig maar twee spelers, temperatuur en luchtvochtigheid.
Temperatuur de lekkerste, je badkamer voor het gebruik flink warm stoken dan zal je zien dat je zorg over het condens een stuk minder zal zijn.
Nog grotere afzuiger kan natuurlijk ook. Ik vind zo'n een kleintje al heel erg.
 

Pilot

  • #7
Na het douchen een half minuutje alleen de koude douche laten lopen.Je zal zien dat er dan veel waterdamp neerslaat,scheelt enorm.
Met een gesloten douchecabine is dit effect wel veel groter dan een inloopdouche denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu