Coax+UTP combi afgebroken in leiding

Binnetie

  • #1
In mijn eerder topic heb ik aangegeven dat ik een coax en utp kabel door 1 gele doorvoerleiding wilde gaan leggen. Dit i.v.m. aansluiting mediaspeler in de kamer.

Normaal gesproken gebruikte ik altijd coax en utp combikabel. Beide kabels zitten dan in 1 mantel wat in ruimte scheelt bij het trekken door een gele buis.

Toch werd mij geadviseerd om SFTP Cat 6 kabel te gebruiken en Koka 799 coaxkabel. Al met al een best stugge kabel. Vol goede moed begonnen met trekken. Helaas de laatste 2 meter zat de kabel vast (ik vermoed in een knik precies tussen het plafond en de muur). Uieindelijk brak het stukje kabel wat ik door het oog van de trekveer had gestoken. Helaas brak ook de kabel in de meterkast waardoor de kabel nu in een buis zit en er niet meer uit wil.

Ik heb nu 2 opties:

Ik ga onder de grond de kabels leggen, in de hoek van de muur een gaatje achter de plint boren en met een klein kabelgootje (20 cm) naar de bestaande WCD.
OF (daar kwam mijn pa mee) is dat we op de slaapkamer op de eerste etage (in een schuine ongebruikte hoek) een stukje beton uit de vloer weghakken, de buis opzoeken en de kabel eruit halen. Vandaaruit een nieuwe kabel trekken en alles in originele staat herstellen dus met beton opvullen en de vloerbedekking er weer overheen.

Zijn er misschien nog andere methodes? Ik vermoed namelijk dat er een knik zit het stukje tussen de muur en het plafond. De trekveer ging er overigens heel soepel doorheen. De kabels smeerde ik in met talkpoeder en dat ging ook redelijk soepel
 

StefanD

  • #2
Ik zou denken dat de buis eerder in het plafond van de woonkamer zit, dan in de vloer van de slaapkamer. Je kunt er dan van onderaf beter bij dan van bovenaf.
Ik zou de buis herstellen (geen flexibele buis) en dan opnieuw een kabel trekken: je weet dan dat je later ook weer een kabel kunt trekken.

Talk lijkt mij wel het laatste wat je moet gebruiken om een leiding te trekken: het lijkt mij dat je kans hebt op ophopingen van talkpoeder in de buis. Ik gebruik zelf siliconen spray. (Maar wellichten hebben anderen daar hun twijfels weer bij?)
 

Binnetie

  • #3
Dat weet ik zo niet of dat zo is. Ik ga dat navragen bij mijn pa. Probleem bij het plafond is dat je het niet onzichtbaar kan herstellen dan.

Talkpoeder werd mij ook op dit forum geadviseerd, ik gebruikte daarvoor altijd een paar druppels afwasmiddel verdund in water. Maar afwasmiddel wordt hard als deze opdroogt. Siliconenspray ga ik in mijn achterhoofd houden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Waarom niet een glijmiddel gebruiken dat speciaal voor deze doeleinden wordt gemaakt.
Tast de kabels niet aan droogd niet hard of stroef op :denk:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kabel verkeerd trekken, dan stroopt de buitenmantel op en loopt de boel muurvast.Alles valt of staat met juist aanbinden van de kabel(s).

Water is het beste glijmiddel.
 

Binnetie

  • #6
Dat ben ik me bewust nu. Maar het ging heel vaak goed wanneer ik kabels trok bij anderen. Leermomentje.

Ik las iets over een tokveer, is dat nog een manier om te kijken hoe of wat?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ik zou in ieder geval niet vanaf boven een gat gaan hakken in de beton.

De leidingen liggen maar een paar cm die in de muur.
Als je dan van de andere kant van de muur/plafond gaat hakken, dan hak je gegarandeerd dwars door de muur/ plafond heen, om bij de leiding te kunnen komen.
De schade zal dan vele malen groter zijn aan de muren en plafond, als dat je direct vanuit de kamer de leiding open hakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
8
5
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu