Close-in boiler: Hotfill of normaal?

Kavermeer

  • #1
Ik wil in mijn nieuwe keuken een close-in boiler, omdat de ketel op zolder staat. Nou voel ik wel wat voor een close-in boiler, omdat ik liever op gas verwarm dan op elektriciteit. Maar voordat ik de warmwaterleiding naar de keuken aanleg: Wat zijn de nadelen van een hotfill close-in boiler ten opzichte van een normale, afgezien van de benodigde warmwaterleiding?
 

Fiesiekus

  • #2
Het warmteverlies van het hete water dat in de leiding blijft stilstaan. Dit afgekoelde water zal vervolgens in de boiler weer opgewarmd worden.

Als elke keer maar een beetje heet water uit de boiler wordt getapt, zal dat uit de boiler komen. Het hete water uit de ketel zal in de leiding blijven staan; het energieverlies zal aanzienlijk zijn. Daar heb je dus geen combi-ketel voor nodig.

Bij meer waterverbruik zal het ketelwater zonder naverwarming door de boiler stromen. Dan hoef je die boiler dus ook niet te hebben.

Elementaire logica: of heet water uit de combi-ketel of uit de boiler. Beide kan via 2 aparte kranen.
 

Kavermeer

  • #3
Tsja, daar zit wel wat in. Aan de andere kant: Als ik veel warm water nodig heb, dan zit ik met een (kleine) normale close-in boiler weer verkeerd. Lastige keuzes... Of gewoon maar een niet te kleine boiler, natuurlijk :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gewoon een 10 liter boiler plaatsen, niet groter. Je went er vanzelf aan om wat zuiniger te doen met het warme water in de keuken. Een grotere boiler kost je navenant extra aan energie(-verspilling).

Wij hebben jaren lang zelfs de dagelijkse afwas voor een gezin met 4 personen met een 10-liter boiler kunnen doen. Nu we een vaatwasser hebben is het wat makkelijker/ruimer.

Ga je een keer echt schoonmaken, dan haal je emmers heet water van boven.

Of je maakt een leiding van boven met apart alleen een hete kraan voor dat doel.
 

Kavermeer

  • #5
Als ik alleen zou wonen zou ik er wel uit zijn. Ik ga proberen de (kleine) normale boiler thuis ook te verkopen... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu