Cirkelzaag: draaistroom, wisselstroom of maakt niet uit

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Hetzelfde model cirkelzaag is leverbaar in draaistroom- en wisselstroomuitvoering. Het motorvermogen is hetzelfde. Maakt het nog uit of ik voor het ene of het andere kies? Een draaistroomaansluiting zou ik eerst nog moeten aanleggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij mijn weten maakt het geen verschil.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Watt blijft watt dat veranderd niet met de spanning.

persoonlijk zou ik een 230v apparaat nemen ivm het overal aanwezig zijn, tenzij het natuurlijk een vaste opstelling zou zijn en ik daar makkelijk kracht kan krijgen.
 

Kacheltje

  • #4
De stroom is groter bij een 1 fase machine en ik weet niet hoe zwaar de machines zijn waar je naar kijkt.
Boven de 3,5 kw kom je boven de zekeringwaarde die je in huis hebt en vaak daaronder, vanaf 2,5 kw geeft het vaak al problemen met zekeringautomaten met opstarten
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Bedankt. Dat helpt me verder.
 

Swblom

  • #6
De constructie van een driefasen (draaistroom) motor is ook vaak eenvoudiger.
Bij een eenfase motor moet je bij veel gebruik een keer koolborstels vervangen, een gangbare driefasenmotor heeft die niet.

Dat kan een overweging zijn om voor een driefasenmotor te kiezen.
 

Paul Siemons

  • #7
Swablom, waarom borstels...op een monofase motor met kortsluitanker?
 

Swblom

  • #8
Paul,

Ik heb een keer voor een soortgelijk aanbod gestaan en toen was het, of een eenfase motor met koolborstels, of een driefase kortsluitanker motor.

Misschien had ik iets duidelijker moeten zijn dan alleen maar het woordje vaak te gebruiken. Zoals je zegt kan het natuurlijk ook een eenfase kortsluitankermotor zijn die m.b.v. een condensator aanloopt. Op de een of andere manier was ik iets te vooringenomen door hetgeen mij ooit aangeboden werd....

Mijn voorkeur had (en heeft) de driefasenmotor, mede ingegeven door het feit dat ik een driefasenaansluiting ter beschikking heb.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het lijkt me duidelijker te spreken over koolborstel-motoren en inductie-motoren, dat zijn algemene aanduidingen.

Bij standaard automaten zijn vermogens mogelijk van 2300 watt bij koolborstel-motoren en ongeveer 3000 wat bij inductie-motoren voordat de automaat eruit klapt bij het starten van de motor.
Machines met een aanloopweerstand (=langzaam opstarten) kunnen een groter vermogen hebben voordat de automaat eruit gaat omdat de piekopname veel minder is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu